Odnawianie drewnianych elementów SAMEMU
Moderator: Tomek
- Pronar 82A
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230 E
Re: Odnawianie drewnianych elementów SAMEMU
Jak dobrze widzę(a nie widzę za dobrze) to, to była chyba lakierobejca , czy się mylę?
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 280 C
zwykla bejca
- Pronar 82A
- Beczuszkarz
Tak z ciekawości zapytam bo czytam twój post jeszcze raz i zaciekawiło mnie to zdanie "na glace biegow w miejscu gdzie zostal wytarty lakier bejca wchlania sie bardziej." czy ty zeszlifowałeś stary lakier przed bejcowaniem bo z tego zdania wynika że nie ,ale może źle zrozumiałem.
-
- Beczkofan
stary lakier usunalem za pomoca acetonu. W miejscu gdzie lakier na galce byl wytarty najwidoczeniej drzewo bylo bardziej wysuszone i bardziej "piło" ta bejce.
P.S. usunalem bejce z gałki i kierownicy za pomoca zelu i nie ma po niej sladu, oddalem wszystko do fachowca i czekam na efekt jak do mnie wszystko wroci to wrzuce foty
P.S. usunalem bejce z gałki i kierownicy za pomoca zelu i nie ma po niej sladu, oddalem wszystko do fachowca i czekam na efekt jak do mnie wszystko wroci to wrzuce foty
- Pronar 82A
- Beczuszkarz
Czyli jednak nie.Stary lakier trzeba bezwzględnie usunąć przed ponownym bejcowaniem i aceton na pewno sobie z tym nie poradzi,dobry żel lub płyn do usuwania lakierów-owszem,jednak bez przeszlifowania powierzchni i tak się nigdy nie obejdzie.Można też usunąć lakier opalarką jeżeli drewno jest osobno,tylko trzeba mieć trochę wprawy bo idzie szybko je zniszczyć.To tak na przyszłość
I jeszcze dodam że płyny/żele do usuwania lakierów z reguły przyciemniają drewno lekko.
A co do fachowca to jak powiedział Rysiek Petru "po owocach ich zobaczymy"
I jeszcze dodam że płyny/żele do usuwania lakierów z reguły przyciemniają drewno lekko.
A co do fachowca to jak powiedział Rysiek Petru "po owocach ich zobaczymy"
-
- Beczkofan
jestem dobrej mysli, widzialem efekty pracy fachowca
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: 230 ce
Aceton ZAWSZE działa na tych drewnach i zupełnie wystarczy. Zwykły, nierozcieńczony, niech sobie w tym poodmaka drewienko. Nadto aceton nie niszczy struktury drewna. Jak już się wymaczało to łatwo powiedzieć czy aby na pewno można już wyjąć, wszystkie stare lakiery same zjeżdżają z drewna i wtedy ma bardzo przyjemną aksamitną powierzchnie. Oczywiście szlifować bardzo drobną gradiacją i tak trzeba.
-
- Beczkofan
potwierdzam, aceto rozpuscil bezproblemowo do zywego drewna.
Podpinam się do tematu. Czy ktoś byłby taki dobry i poradził jak wyprostować wygięte listewki drewniane?