Prośba... Początek renowacji...

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Bartosz_86
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 230E

Re: Prośba... Początek renowacji...

Post autor: Bartosz_86 »

Cześć. Dziś znalazłem trochę czasu i wymieniłem olej w skrzyni... ...i chyba pomogło.
Martwi mnie jedna sprawa; mianowicie w misce olejowej znalazłem duże kawałki metalu. Jeden około 3mm na 5mm na 7mm... ciekawe co to jest, drugi i kolejne w kształci trójkąta... i jak odbije się na dalszej eksploatacji. W misce olejowej syf. Filtr pozawijany w środku. W sobotę planuję zrobić Mesiem Parę km, żeby skrzynie przepłukał nowy olej i zobaczyć czy zmienia biegi i jak.
Załączniki
DSC_0043.jpg
DSC_0042.jpg
DSC_0042.jpg (88.36 KiB) Przejrzano 1040 razy
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Z chromami daj sobie spokój szukaj po prostu ładnych oryginalnych
Bartosz_86
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Powiem Ci kolego, że auto mimo iż stało 17 lat pod blokiem prawie soli nie widziało bo bał się facet jeździć i chromy wyglądają całkiem spoko myślałem,że będzie tragedia ale rozpuszczalnik i tempo ukazało parę rys wymagających skrupulatnego polerowania i będzie super. Wżerów brak :D
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

no widzisz,a Ty już chciałeś wkładać manuala. jak pojezdisz troche i się poprawi to wymień jeszcze raz. będzie pewniejsze,że jest dobrze przepłukane. koszt dużo mniejszy niż wymiana skrzyni.
Bartosz_86
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Dokładnie kolego w sobotę mam zamiar trochę paliwa przed blacharką wyjeździć. Potem skrzynia i silnik z ramy idą na stojak i zaczyna się zabawa.
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: LohrSith »

w misce SB trojkatne kawalki metalu to moze byc specjalnie wlozony tam magnes aby lapal nieczystosci metaliczne. Powinien on tam byc.
Bartosz_86
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Hmm... Skrzynia nie przerzuca biegów z każdego z osobna startuje a dalej nic myślę e elektrozawory są zapchane...
Rozglądam się za Manualem od 124 5 biegów http://allegro.pl/skrzynia-biegow-merce ... 61423.html niby silnik ten sam czy będzie pasowała??? Bedę szukał na różnych forach jak spasować i jaką długość wału dać chyba, że ktoś już ma taką wiedze to prosze o kontakt
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Poszukaj dobrego automata używanego, często się pojawiają. Skrzynia 5 z 124/201 pasować będzie ale wał już nie. Prędzej znajdziesz dobry automat niż skompletujesz manual, chyba że trafisz
Arku
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Post autor: Arku »

Skompletowanie manuala nie będzie anie prostsze anie tanie. Jako miłośnik automatu dążył bym do pozostawienia jej w takiej konfiguracji.
Bartosz_86
Beczuszkarz
Beczuszkarz

...a czy jak wstawie 5 biegowy automat to będzie hulać bez kombinacji?
Macie koledzy rację, że kompletowanie to udręka jednak w ostateczności chyba bym przeskoczył na manual.
ODPOWIEDZ