Prośba... Początek renowacji...

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Re: Prośba... Początek renowacji...

Post autor: Kowal_80 »

jak masz aż taki syfilis w tej skrzyni to spuść dokładnie wszystko. włącznie z bucem kinetycznym i nawet bym się pokusił o odkręcenie przewodów z chlodnicy. jak już piszesz,że samo spuszczenie do stanu poprawiło prace to może jeszcze go uratujesz.i koniecznie zmień ten filtr. zwłaszcza,że on kosztuje tyle co nic.
e280te mi też ślizga przy zmianie. mówisz,że może to być wina podciśnień? gdzie i jakiego błędu szukać? ja tak samo w życiu bym nie zmienił na manual. choćbym miał jezdzić na jednym biegu.
e280te
Beczkarz
Beczkarz

Post autor: e280te »

u mnie gdzies sie znowu rozszczelniło bo zmienia biegi bardzo wysoko... ale za duzo mam narazie rozgrzebanych jeździdeł wiec póki co beczi nie zaczepiam...
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Post autor: Oskar-123 »

W mojej sprzeglo sie slizgalo i to strasznie, jak sciagnalem wezyk podcisnieniowy z zaworka przy ciegnie gazu na pokrywie zaworow, to sprzeglo przestalo sie tak mocno slizgac ale zaczela bardzo wysoko zmieniac biegi, jak sie gdzies dowiadywalem na forum to w automacie z boku skrzyni jest sruba ktora reguluje sie cisnienie na skrzyni i podobno to bardzo pomaga
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

ale co,pewnie musi regulować to ktoś kumaty? czy każdy może sobie popróbować? tzn wiem,że popróbować to może każdy. tylko czy jest to bezpieczne dla kogoś kto się na tym nie zna?
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Post autor: Oskar-123 »

Nie próbowałem tego ruszac bo poprostu olałem temat bo i tak przechodze na manual
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
Bartosz_86
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 230E

Post autor: Bartosz_86 »

Koledzy jaki olej do automatu i filtr proszę o specyfikacje dziękuję.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

to Ci powiedzą w każdym sklepie. motoryzacyjnym oczywista rzecz jasna
Bartosz_86
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Witajcie podpowiedzcie proszę jakie koszty wygenerowały wam zniszczone chromy? Mianowicie wszystkie listwy, relingi, zderzaki i lusterka ewentualnie felgi? Znalazłem kilka metod, jedna profesjonalna u galwanizatora (kwas-miedź-nikiel-chrom) a jeszcze inna natryskowa (odczynniki reagujące z wodą - konsystencja farby-). Czy ma ktoś jakieś opinie wynikające z doświadczenia? Trwałość i jakość tej drugiej metody. Czy ewentualnie na plastiki może być?
Czy te listwy przy drzwiach to chrom czy aluminium? Pozdrawiam
Bartosz_86
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Zapomniałem dodać, że czytałem różne fora i na każdym inaczej i od tematu odbiegali.
karol123124
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 123 200 123 280 ce

Post autor: karol123124 »

w wiekszosci firm zajmujacych sie chromowaniem zrobienie jednego zderzaka to koszt okolo 2 tys zl
ODPOWIEDZ