from zero to... hero? W123 280E

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
fulior
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 230CE

Re: from zero to... hero? W123 280E

Post autor: fulior »

Wojtek, mam pytanie o uszczelki drzwi góra - czy te które były z samochodem były w dobrym stanie, czy też musiałeś skądś zdobywać? Oryginały są w naprawdę "mocnych" cenach, widziałem też, że jakaś niemiecka firma robi zamienniki za około 600 euro za stronę (ale komplet, cała góra od lusterek), jestem jednak ciekaw, czy da się zdobyć coś dobrego w lepszej cenie. Jest w ogóle sens w szukaniu używek?
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

Mówisz o tych, co są na chromowanych listwach na rynienkach ? Kupowałem nowe oryginały w ASO, ale około 400 zł za sztukę kosztowały wtedy
Awatar użytkownika
fulior
Beczkarz
Beczkarz

Mam na myśli te uszczelki na zielono, u mnie są z zewnątrz spękane, wew. cześć jest ok, nie przepuszcza wody, ale estetyka...
Załączniki
uszczelki_gora.jpg
uszczelki_gora.jpg (26.29 KiB) Przejrzano 1877 razy
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

aaa Ty masz coupe, tam jest inaczej niż w sedanie.... u mnie jest jedna uszczelka pomiędzy drzwiami i karoserią, i trzy uszczelki pomiędzy szybą drzwiową, a drzwiami - i wszystkie są w miarę do ogarnięcia. W coupe nie wiem co i jak :(
Awatar użytkownika
fulior
Beczkarz
Beczkarz

Fakt, zaćmienie, w sedanie oryginały uszczelek są łatwo dostępne i w normalnych pieniądzach :)
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Samochód poszedł w świat (daleko, ale w Polskę), myślę, że w dobre ręce:) za to ja nie jestem pewien, czy dobrze zrobiłem sprzedając :/ ale cóż, trzeba iść dalej, jak już wspominałem kolejnym autem będzie najprawdopodobniej jaguar, ale beczkę zawsze będę wspominał jako wspaniałą przygodę (trwającą 4 lata)...

Myślę, że kadrowo na forum zajdą zmiany, bo uważam że admin powinien mieć beczkę ;)
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

uuu jak mogłeś. ale tak serio - boli jak się sprzeda auto na które się chuchało i dmuchało? mam nadzieje,że nigdy nie będe musiał się o tym przekonać.
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Bardzo... jak klient potwierdził przyjazd, to cały dzień chodziłem struty, a dzisiaj adrenalina na takim poziomie, że przegapiłem skręt do własnego domu... pojechali koło 13, mnie dopiero puszcza... ale znam to uczucie, już tak kiedyś auto sprzedałem.
Awatar użytkownika
herrkam
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 280 E
Kontakt:

Post autor: herrkam »

Witam wszystkich, ja zakupiłem ten samochód od Wojtka, dojechałem nim szczęśliwie pond 450 km i będę dopieszczał dalej.
jako że w temacie W123 jestem jeszcze zielony, poproszę Was o pomoc. Na pierwszy ogień wrócił bym chętnie do skrzyni manualnej czy jest ktoś kto podpowie jaka konkretnie skrzynia w jakim setupie co trzeba by pozmieniać (pedał sprzęgła, chyba tam była linka? itp.?) i jaki set zakupić konkretnie do tego modelu.
Będę wdzięczny!!
gentlemandriver.club
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Post autor: Tomek »

Skrzynia, podpora skrzyni - ta blacha, wał, sprzęgło, koło zamachowe (przynajmniej w dieslach jest inne), wiadomo wybierak, cięgna, gałka, pedały (te wciskane nogami :) ), pompa sprzęgła i przewód od niej do skrzyni. Hmm, chyba tyle, ale może ktoś bardziej obeznany mnie poprawi jeśli się mylę :)
ODPOWIEDZ