3.0 88 KM - silnik przebiera, drży, nie chodzi na 1 cylinder chyba

Moderator: Tomek

maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Re: 3.0 88 KM - silnik przebiera, drży, nie chodzi na 1 cylinder chyba

Post autor: maciekpiti »

Maciek zdecydowal się przynieść beczkę do mnie. Pozwolił żebym podzielił się z wami relacja z naprawy.
Jest to 2 seria automat 88km. Kopci i nie jedzie. Silnik chodzi rzeczywiście fatalnie. Dziś się za niego zabieram
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Nie wiem co za fachowcy grzebali przy Maćka OM 617 ale było przedstawione wszystko. Ale po kolei. Jest to automat 88 koni 2 seria. Wszystkie przewody od podciśnienia pomieszane automat z racji tego chodził tragicznie. Biegi zmieniał przy bardzo wysokich obrotach. Silnik chodził jak by na 3 gary kopcil tak ze po minucie nie widać nic w promieniu 5m.
- rozrzad przestawiony o ząbek
- pompa obrucona o 180 stopni(fachowiec zapomniał ze to silnik 4 suwowy)
- i tu bomba zawory ustawione tak ze na ssacych było 1 setki luzu. Rowno na wszystkich 5 zaworach. Komuś chyba xxxxxx się 0.1 z 0.01.

Lecimy dalej. W samochodzie zainstalowany układ dodatkowego grzania paliwa. Jakiś bajeczny wymiennik wpięty do układu wodnego. Bonus w postaci zaslepionego zasilania z baku a zasilanie i powrót realizowane przez odpowietrznik i powrót do baku. Nie wiem jak to miało działać.
Ustawiłem wszystko jak Gebels w fabryce usunąłem grzałkę polaczylem podciśnienia samochód zaczął chodzić palić i jeździć. Niestety do stanu chociażby przyzwoitego jeszcze daleko brakowalo. Diagnoza uszkodzona pompa wtryskowa. Podrzucona druga i benia chodzi jak malina. Miło posłuchać i się przejechac. Teoria fachowców z Poznania o dziurze w tłoku i remoncie silnika za 10k zł była xxxxx warta.
Amen
Ostatnio zmieniony 15 lip 2018, 14:22 przez kazios, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: słownictwo!!!!
Awatar użytkownika
Pronar 82A
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 230 E

Post autor: Pronar 82A »

Czyli moje przypuszczenia się potwierdziły, że chcieli naciągnąć na drogi remont,a pewnie widzieli że nie potrzeba go robić tylko poustawiać ew. coś wymienić.A co do kolegi maciekpiti to widać że wszystko ma w małym palcu :) Pozdrawiam
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Ja myślę że oni zielonego pojęcia nie mieli. Ta pompę wybacze dużo ludzi wsadza bez pomyslunku ze to nie dwu takt. Ale te zawory i rozrzad. Ze tam się nic nie xxxxxx to szok. Zresztą sam tak zrobiłem pierwszym razem ze pompę o obrót instalowałem. Aha ten pierwszy raz taki fajny był :)
MaciejL
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 3.0 diesel automat

Post autor: MaciejL »

Odebrałem kilka dni temu auto od Macieja. Silnik wreszcie pracuje tak jak należy, aż miło jest go słuchać. Auto jeździ i przyspiesza jak przystało na 3-litrową beczkę. Wszystko ogarnięte z głową, sprawnie, a przy tym sympatycznie. Mimo, że prawie 400 km w jedną stronę to zdecydowanie było warto :)
ODPOWIEDZ