Datenkarta oraz rejestracja pojazdu bez papierów.

Oczywiście społeczność motoryzacyjna nie tylko samochodami żyje, a więc zapraszam do dyskusji na każdy temat.

Moderator: Tomek

marcov12
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 230CE

Re: Datenkarta oraz rejestracja pojazdu bez papierów.

Post autor: marcov12 »

nie rozumiem.. mam kupić na siebie a poźniej na kogoś innego ?
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Nikt w pl w urzedzie nie wie ze z tamtym gosciem bedziesz pisal umowe.
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 280C 1977

Post autor: Luszi »

Sprzedający kupił auto we Francji na podstawie umowy ustnej (albo i ukradł, skoro jest bez papierów ;) ) i teraz proponuje Ci, żebyś udawał, że umowę podpisujesz z Francuzem - tzn. na umowie sporządzonej po francusku albo dwujęzycznej (to pozwala uniknąć kosztów tłumaczenia) podpiszesz się Ty oraz ktokolwiek inny jakimś bazgrołem (że niby to ten Francuz podpisał we Francji). W ten sposób sprzedający nie będzie za nic odpowiedzialny, bo on formalnie nie będzie brał w ogóle udziału w transakcji, a Ty będziesz odpowiedzialny za wszystko (np. kradzież we Francji i fałszowanie dokumentów i cholera wie co jeszcze ;) ).
marcov12
Beczuszkarz
Beczuszkarz

po kilku rozmowach sprzedający stwierdził że z autem jest wszystko wporzadku tylko poprostu nie ma dokumentów. Zgodził się na to że podpisze ze mną umowę w Polsce , czyli że ja normalnie kupię auto od niego u nas w kraju.

To jak w takiej sytuacji chyba wszystko jest ok? i można go normalnie kupować i brać sie za rejestrację bez dokumentów .. ?
marcov12
Beczuszkarz
Beczuszkarz

głownie chodzi chyba o Urząd Celny.. ale u nich auta kolekcjonerskie nie podlegają żadnej akcyzie. Dla wydziału komunikacji trzeba sobie napisać takie oświadczenie:

przykład ze stycznia tego roku, już zarejestrowany :

Oświadczam, że samochód Mercedes Benz W126 300SD 1984r o numerze nadwozia będący moją własnością jest
samochodem kolekcjonerskim zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji Europejskiej 2658/87 z 1 stycznia 2014 r.
stanowiącym o pojazdach kolekcjonerskich kod nomenklatury 9705:
Pozycja 9705 obejmuje kolekcjonerskie pojazdy silnikowe o znaczeniu historycznym lub etnograficznym:
- w oryginalnym stanie, bez istotnych zmian podwozia, karoserii, układu kierowniczego, hamulcowego,
systemu napędowego lub zawieszenia i silnika. Dopuszczalna jest naprawa i konserwacja. Uszkodzone lub zużyte części,
akcesoria i podzespoły mogą zostać zastąpione, pod warunkiem że pojazd jest zachowany i utrzymany w odpowiednim stanie
historycznym. Pojazdy zmodernizowane lub zmodyfikowane są wykluczone
WW auto jest w oryginalnym stanie co potwierdza opinia rzeczoznawcy i wpis do rejestru zabytków.
- co najmniej 30-letnie,
WW auto ma 32 lata, rok produkcji 1984.
- modelu lub typu, który nie jest już produkowany.
WW auto model nie jest produkowane od 1993roku.

Jeżeli ktoś coś może doradzić to prosiłbym o odpowiedź bo za kilka dni chciałbym auto kupić ... pozdrawiam
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

A po co chcesz cos zglaszac do celnego skoro spiszemy umowe w PL. Rob opinie biala karte wpis do rejestru i rejestruj
marcov12
Beczuszkarz
Beczuszkarz

w końcu wczoraj odebrałem z wydziału komunikacji żółte tablice oraz dowód rejestracyjny. Trwało to dość długo ze względu na ciągłe błędy w nowym systemie rejestracji cepik. Ale ogólnie rejestracja nie sprawiła mi żadnego problemu, wszędzie bez problemu się załatwia. Tak więc beczka bez dokumentów i tablic została zarejestrowana.
ODPOWIEDZ