Prośba... Początek renowacji...
Moderator: Tomek
-
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230E
Re: Prośba... Początek renowacji...
Jeszcze jedno pytanie; co trzeba zrobić albo jaką skrzynię wstawić aby uzyskać dobre właściwości na manualu.
Czy można dopasować 5 biegową?
Czy można dopasować 5 biegową?
-
- Beczuszkarz
Mam na strychu skrzynię manualną od w 123 1979 r. 2.4 d czy będzie pasować do mojego...???
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Z diesla nie bedzie pasowac nawet minimalnie, ze 124 by pasowala, ale to troche przerobki, (ja bym np w to szedl bo nie cierpie automatu), trzeba by ci bylo do takiej pelnej zmiany: kolo zamachowe ze 124 ze sprzeglem, skrzynie biegow, lape pod skrzynie manualna do 123, wal napedowy do 123 do stosownej skrzyni (zalezy co zamontujesz 4 czy 5 biegow), wybierak ze 124 (najlepiej starego typy ze wstecznym do tylu) razem z wodzikami, zestaw pedalow (lub jak kto woli homosexualistow) do manuala do 123 i dobrze byloby zmienic poduszki pod silnikiem na takie z manuala, chyba to wszystko
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
hahahaha Oskar przez ten zestaw pedałów aż mi śniadanie nosem poszło!
tak z manualem jest sporo przeróbek,jw kolega zadał wał,gay-e,i wiele innych pierdół, a co do skrzyni z 250 to spokojnie sadzasz i działa,roznice przełożeń są tylko tylnym mostem regulowane,pozdrawiam
-
- Beczuszkarz
Waham się czy regenerować czy zostać w oryginale. czy może ktoś próbował już automat regenerować???
nie czytałem chyba całego watku ale jestes pewien ze to skrzynia klęknęła a nie tylko podciśnienia?Bartosz_86 pisze: czy może ktoś próbował już automat regenerować???
moj automat przeciaga biegu strasznie wysoko bo gdzies gubi podciśnienie. ale w zyciu go nie zmienie na manuala... 200d z automatem to jest to czego potrzebuję
-
- Beczuszkarz
Wiesz kolego z jednej strony bardziej ekonomiczny manual ale automat pięknie idzie. Mam nadzieję, że znajdę trochę czasu żeby tą skrzynię sprawdzić.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Ja w swojej 300d tez mam zajechany automat, postawienie na nogi tego automatu w profesjonalnym zakladzie na ori czesciach 6tys, ale teraz ceny czesci teraz poszly do gory i obawiam sie ze bedzie jeszcze drozsze, osobiscie bede zmieniac na manual bo nie dam takiej kasy za cos czego tak naprawde nie lubie
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
-
- Beczuszkarz
Masz rację kolego podzwonię, zrobię bilans zysków i strat i wybiorę najlepszą opcję.
Przed chwilą wyszedłem z kanału i okazało się, że po spuszczeniu oleju do stanu odpowiedniego i podłączeniu przewodu podciśnienia skrzynia zaczęła rozmawiać. dźwięki na Postojowej pozycji ustały i zmieniają się na pewno z 2 na 3. Olej czarny. Mam taki pomysł żeby wziąć kupić olej i filtr i zalać czystym. Podejrzewam, że może pomóc i pojeżdżę chwilę potem zmienię na nowy po parudziesięciu kilometrach. A jeżeli pierwsza dawka nic nie da i będzie to samo cały czas to zmieniam na manual od w124 i będzie temat zamknięty.
Jeżeli ktoś uważa, że moje podejście do tematu MB jest słabe to wybaczcie. Mam wielu hate-rów w związku z zakupem. Jeszcze wam oko zbieleje...
Serdecznie dziękuję za sugestie i podpowiedzi. Moje założenie na ten czas; na początku mechanika potem reszta. Choć przydało by się trochę czasu
Przed chwilą wyszedłem z kanału i okazało się, że po spuszczeniu oleju do stanu odpowiedniego i podłączeniu przewodu podciśnienia skrzynia zaczęła rozmawiać. dźwięki na Postojowej pozycji ustały i zmieniają się na pewno z 2 na 3. Olej czarny. Mam taki pomysł żeby wziąć kupić olej i filtr i zalać czystym. Podejrzewam, że może pomóc i pojeżdżę chwilę potem zmienię na nowy po parudziesięciu kilometrach. A jeżeli pierwsza dawka nic nie da i będzie to samo cały czas to zmieniam na manual od w124 i będzie temat zamknięty.
Jeżeli ktoś uważa, że moje podejście do tematu MB jest słabe to wybaczcie. Mam wielu hate-rów w związku z zakupem. Jeszcze wam oko zbieleje...
Serdecznie dziękuję za sugestie i podpowiedzi. Moje założenie na ten czas; na początku mechanika potem reszta. Choć przydało by się trochę czasu