Instalacja podciśnieniowa

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Re: Instalacja podciśnieniowa

Post autor: kazios »

W ASO bodajże 220zł, pytałem rok temu.
Jeżeli będą chętni to mam prosty sposób na przeróbkę instalacji podobną jak w W124. Koszt max 100zł i święty spokój z centralnym.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

a z czym się wiąże przeróbka? duże odbiegnięcie od oryginału? i czemu musi być kilku chętnych?
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Kontakt:

Przeróbka wiąże się z wpięciem pompki z w124/W201 koszt ok 50zł na alledrogo i montaż siłownika sterującego do drzwi kierowcy. Trzeba odpiąć jeden przewód z siłowników i zaślepić. Mam tak zrobione 2 lata i działa bez zarzutu. Regulacja poziomu reflektorów działa niezależnie. Dodatkowy plus jest taki, że można do tego ustrojstwa podłączyć sterowanie z pilota alarmu. W każdej chwili można powrócić do oryginału. Niewielka nieszczelność w układzie nie przeszkadza w działaniu. Mi podciśnienie uciekało po ok 30 minutach.
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Post autor: Oskar-123 »

Dobry pomysl, a powiedz mi jak ty to zrobiles u siebie, ciagnales wiazke z tego "mikro wlacznika" przy zamku do pompki?
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Aha i jeszcze jedna kwestia, w 123 zamek zamyka i otwiera sie podcisnienie-podcisnienie tylko sterowany jest zaworkiem tym w drzwiach kierowcy, a w 124 zamyka sie -podcisnienie, a otwiera -cisnienie
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 280C 1977

Post autor: Luszi »

W ASO powiedzieli mi, że były dwie wersje tego zaworka - we wczesnych modelach jedna (z osobnym mocowaniem z blaszki), w późniejszych druga (ze zintegrowanym mocowaniem z plastiku). Wczesna kosztuje tam chore pieniądze, no i nie nawet ma jej już w głównych magazynach (ale widziałem ją niedawno za 100 ileś złotych na platformie wyprzedażowej MB), nowsza 59 zł czy coś koło tego (niedawno, we wrześniu). Kupiłem tę drugą, mimo że pierwotnie miałem pierwszą. Pasuje tak samo, tylko trzeba wtedy wymienić też cięgło pomiędzy zaworkiem a zamkiem na dłuższe albo krótsze (nie pamiętam). Cięgło dorobiłem sobie sam, bo nie chciało mi się płacić 70-ileś tam zł za kawałeczek blaszki.
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Kontakt:

Pompka daje ciśnienie i podciśnienie dlatego jeden wężyk przy każdym siłowniku trzeba zaślepić, przy baku paliwa zamienić miejscami. Działa jak trzeba. Wiązka przewodu 3 żyłowego oczywiście musi być poprowadzona do pompki. Coś nią musi sterować. Dlatego potrzebny jest dodatkowy siłownik w drzwiach kierowcy z W124. Robiłem fotorelacje z przeróbki muszę poszukać zdjęcia.
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Fajnie by bylo jak bys znalazl te zdjecia, kiedys myslalem nad wymiana tego centralnego na cala instalacje ze 124 bo te sa niezawodne, i nie ukrywam ze zalezalo by mi na centralnym z pilota
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Kontakt:

Całej instalacji nie ma sensu przekładać. Trzeba by wymienić wszystkie siłowniki a z w123 bez problemu się nadają, szkoda kasy.
Awatar użytkownika
Krystian
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 240D 1981

Post autor: Krystian »

Zgadza się są conajmniej dwa rodzaje owego zaworka 59zł to całkem nieźle. Zainteresowała mnie propozycja przerobienia częściowego centalnego z mercedesa w124, jeżeli bedzie możliwość prosiłbym o te zdjęcia. jeżeli "złota rączka" sobie z tym poradzi to się podejmę wyzwaniu. Centralny zamek z obcją na pilota, to bardzo kusząca propozycja, niestety Olsztyn to za daleko od Krakowa na wspólne przeróbki ;]
ODPOWIEDZ