Witamy się

Oczywiście społeczność motoryzacyjna nie tylko samochodami żyje, a więc zapraszam do dyskusji na każdy temat.

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
scigon
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 230 CE '81

Re: Witamy się

Post autor: scigon »

Witam , nazywam sie Michał i od pewnego czasu choruje na w123 coupe , mercedesów w domu przewineła sie masa od w115 do najnowszych modeli , chciałbym nabyć samochód z dusza a wiem ze w123 coupe to swietny wybór . Jestem nowy na tym forum ale mam nadzieje forum pomoże mi uzyskać info gdzie szukać ladnego egz i na co zwrócic uwage przy kupnie a i ja postaram się podzielić moimi doświadczeniami motoryzacyjnymi .
Pozdrawiam
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

przy kupnie zwróć uwagę na to, czy wyposażenie zgadza się z tym co powinno być, czy są wszystkie detale charakterystyczne dla tej wersji (np. zderzaki są bardzo rzadko spotykane i ciężko kupić taki w dobrym stanie w jakiejkolwiek cenie, a jak już kupisz, to za dwa zapłacisz do dwóch tysięcy. Jeżeli ma niebieską deskę rozdzielczą i jest ona popękana, to musisz sobie zdawać sprawę, że kupienie takiej dobrej graniczy z cudem. Sprawdź stan wszystkich detali chromowanych i drewnianych. Sprawdź w jakim rozmiarze ma koła, trafiały się metryczne, a zdobyć to tego opony to też ciężka sprawa. Sprawdź, czy rocznik odpowiada generacji (poszukaj sobie o liftingach w123 informacji, ogólnie serie były trzy). A tak poza tym, to standard, czyli sprawdź, czy stan blacharsko - mechaniczny Ci odpowiada :) z blacharki części są praktycznie wszystkie dostępne (ja w swojej wymieniam np praktycznie większość podwozia)

Oglądając auto sprawdź każdą funkcję, wciśnij każdy przycisk, pokręć każdą korbką ;)

Ceny? do remontu dowolna, ale dobrze policz koszty tego co jest do zrobienia i dodaj przynajmniej 50% więcej - i wtedy zastanów się, czy się opłaca. Cena przyzwoitej to na tą chwilę tak 12-15 w górę, co nie oznacza, że nie będzie ona wymagała dalszych inwestycji ;)

Co do silnika - jak to auto do frajdy, to stawiaj raczej na 280 niż 230 ;) jak na co dzień, to 230.

A jak coś, to wklej aukcję na forum, zapytaj co sądzimy - zawsze ktoś chętnie pomoże :)
Awatar użytkownika
wicia83
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: wicia83 »

Witajcie!

Jak na poprzednim forum nick ten sam. Mam na imię Tomek i jestem z okolic Poznania. Od Listopada 2012 posiadam Mercedesa W123 230CE. Mercedesami wożę się od dawna. Mój pierwszy w życiu samochód to był W123 3.0D z 1981r. Obecnie moje coupe jest w trakcie remontu. Jak znajdę chwile czasu to przywrócę tutaj temat z odbudowy

Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych
antoni6694
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D "82

Post autor: antoni6694 »

Witam was
Jestem Antoni z Krakowa i mam 19 lat.
Na razie jeszcze nie jestem posiadaczem beczki, ale w cigu paru miesięcy ewentualnie dni się to zmieni.
Przewidywalnym nabytkiem będzie 300D z manualną skrzynią, jak się uda to 5-cio biegową.
Awatar użytkownika
cichyPWR
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E automat '78

Post autor: cichyPWR »

antoni6694 pisze:Witam was

Na razie jeszcze nie jestem posiadaczem beczki, ale w ciągu paru miesięcy ewentualnie dni się to zmieni.
I tak trzymać :D
Mój dwuletni syn: tato my mamy ziółty brym z bremką - tzn żółty samochód z gwiazdą
Maciek8102
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 280 M110.923

Post autor: Maciek8102 »

Witam wszystkich posiadaczy W123,
mam na imię Maciek, mam 33 lata i jestem tu nowy. Zacząłem się rozpisywać zapomniawszy o powitaniu :roll:
Mieszkam w Warszawie i jestem posiadaczem W123 280/156km w automacie z 1976r. Samochód odziedziczyłem po swoim Tacie 2.5 roku temu ale dopiero teraz po ok. 4 letnim postoju zaczynam go rozjeżdżać. Blacharsko brakuje mu niewiele co jest rzadkością natomiast po dłuższym postoju mam sporo innych drobnych prac. Przez dłuższy czas nie miałem czasu na to auto i nawet myślałem o sprzedaży ale na szczęście się nawróciłem. Mam nadzieję, że przy pomocy tego forum uda się nawiązać ciekawe znajomości i wymienić informację które pomogą mi postawić mojego Dziadka na nogi :D
Pozdrawiam i do usłyszenia !
specmerc
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 3.0diesel

Post autor: specmerc »

Chyba do rozpisania zamiast do usłyszenia :mrgreen: witam w swoim jak i w kolegów imieniu
Pysiek
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: w 123 2.0 E

Post autor: Pysiek »

Witam ! Mam na imię Piotrek :) jestem z Zamościa woj. Lubelskie. Obecnie poruszam się w123 sedan 2.0 E już po remoncie, ale cały czas go pieszczę :) wcześniej były dwa diesle z czego jeden poszedł niestety na części :( mam nadzieję, że niedługo moja gwiazda zaliczy debiut na forum. Pozdrawiam !
stówa
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: sedan 300d

Post autor: stówa »

Witam wszystkich serdecznie. Dopiero teraz znalazłem "stare" forum. Mój nick taki jak uprzednio. Jestem z okolic Zakroczymia 40km od Warszawy. Jeżdżę beczką 300d z 1981r koloru zielonego. Beczka sprawuje się znakomicie. Cieszę się, że znowu jesteśmy. Pozdrawiam jeszcze raz. :D
antoni6694
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D "82

Post autor: antoni6694 »

Zapomniałem dodać że nick mam ten sam co na starym forum.
Niestety tamtej beczki ni ma :/
pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ