Witamy się
Moderator: Tomek
- scigon
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: 230 CE '81
Re: Witamy się
Witam , nazywam sie Michał i od pewnego czasu choruje na w123 coupe , mercedesów w domu przewineła sie masa od w115 do najnowszych modeli , chciałbym nabyć samochód z dusza a wiem ze w123 coupe to swietny wybór . Jestem nowy na tym forum ale mam nadzieje forum pomoże mi uzyskać info gdzie szukać ladnego egz i na co zwrócic uwage przy kupnie a i ja postaram się podzielić moimi doświadczeniami motoryzacyjnymi .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
przy kupnie zwróć uwagę na to, czy wyposażenie zgadza się z tym co powinno być, czy są wszystkie detale charakterystyczne dla tej wersji (np. zderzaki są bardzo rzadko spotykane i ciężko kupić taki w dobrym stanie w jakiejkolwiek cenie, a jak już kupisz, to za dwa zapłacisz do dwóch tysięcy. Jeżeli ma niebieską deskę rozdzielczą i jest ona popękana, to musisz sobie zdawać sprawę, że kupienie takiej dobrej graniczy z cudem. Sprawdź stan wszystkich detali chromowanych i drewnianych. Sprawdź w jakim rozmiarze ma koła, trafiały się metryczne, a zdobyć to tego opony to też ciężka sprawa. Sprawdź, czy rocznik odpowiada generacji (poszukaj sobie o liftingach w123 informacji, ogólnie serie były trzy). A tak poza tym, to standard, czyli sprawdź, czy stan blacharsko - mechaniczny Ci odpowiada z blacharki części są praktycznie wszystkie dostępne (ja w swojej wymieniam np praktycznie większość podwozia)
Oglądając auto sprawdź każdą funkcję, wciśnij każdy przycisk, pokręć każdą korbką
Ceny? do remontu dowolna, ale dobrze policz koszty tego co jest do zrobienia i dodaj przynajmniej 50% więcej - i wtedy zastanów się, czy się opłaca. Cena przyzwoitej to na tą chwilę tak 12-15 w górę, co nie oznacza, że nie będzie ona wymagała dalszych inwestycji
Co do silnika - jak to auto do frajdy, to stawiaj raczej na 280 niż 230 jak na co dzień, to 230.
A jak coś, to wklej aukcję na forum, zapytaj co sądzimy - zawsze ktoś chętnie pomoże
Oglądając auto sprawdź każdą funkcję, wciśnij każdy przycisk, pokręć każdą korbką
Ceny? do remontu dowolna, ale dobrze policz koszty tego co jest do zrobienia i dodaj przynajmniej 50% więcej - i wtedy zastanów się, czy się opłaca. Cena przyzwoitej to na tą chwilę tak 12-15 w górę, co nie oznacza, że nie będzie ona wymagała dalszych inwestycji
Co do silnika - jak to auto do frajdy, to stawiaj raczej na 280 niż 230 jak na co dzień, to 230.
A jak coś, to wklej aukcję na forum, zapytaj co sądzimy - zawsze ktoś chętnie pomoże
Witajcie!
Jak na poprzednim forum nick ten sam. Mam na imię Tomek i jestem z okolic Poznania. Od Listopada 2012 posiadam Mercedesa W123 230CE. Mercedesami wożę się od dawna. Mój pierwszy w życiu samochód to był W123 3.0D z 1981r. Obecnie moje coupe jest w trakcie remontu. Jak znajdę chwile czasu to przywrócę tutaj temat z odbudowy
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych
Jak na poprzednim forum nick ten sam. Mam na imię Tomek i jestem z okolic Poznania. Od Listopada 2012 posiadam Mercedesa W123 230CE. Mercedesami wożę się od dawna. Mój pierwszy w życiu samochód to był W123 3.0D z 1981r. Obecnie moje coupe jest w trakcie remontu. Jak znajdę chwile czasu to przywrócę tutaj temat z odbudowy
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D "82
Witam was
Jestem Antoni z Krakowa i mam 19 lat.
Na razie jeszcze nie jestem posiadaczem beczki, ale w cigu paru miesięcy ewentualnie dni się to zmieni.
Przewidywalnym nabytkiem będzie 300D z manualną skrzynią, jak się uda to 5-cio biegową.
Jestem Antoni z Krakowa i mam 19 lat.
Na razie jeszcze nie jestem posiadaczem beczki, ale w cigu paru miesięcy ewentualnie dni się to zmieni.
Przewidywalnym nabytkiem będzie 300D z manualną skrzynią, jak się uda to 5-cio biegową.
- cichyPWR
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 230E automat '78
I tak trzymaćantoni6694 pisze:Witam was
Na razie jeszcze nie jestem posiadaczem beczki, ale w ciągu paru miesięcy ewentualnie dni się to zmieni.
Mój dwuletni syn: tato my mamy ziółty brym z bremką - tzn żółty samochód z gwiazdą
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 280 M110.923
Witam wszystkich posiadaczy W123,
mam na imię Maciek, mam 33 lata i jestem tu nowy. Zacząłem się rozpisywać zapomniawszy o powitaniu
Mieszkam w Warszawie i jestem posiadaczem W123 280/156km w automacie z 1976r. Samochód odziedziczyłem po swoim Tacie 2.5 roku temu ale dopiero teraz po ok. 4 letnim postoju zaczynam go rozjeżdżać. Blacharsko brakuje mu niewiele co jest rzadkością natomiast po dłuższym postoju mam sporo innych drobnych prac. Przez dłuższy czas nie miałem czasu na to auto i nawet myślałem o sprzedaży ale na szczęście się nawróciłem. Mam nadzieję, że przy pomocy tego forum uda się nawiązać ciekawe znajomości i wymienić informację które pomogą mi postawić mojego Dziadka na nogi
Pozdrawiam i do usłyszenia !
mam na imię Maciek, mam 33 lata i jestem tu nowy. Zacząłem się rozpisywać zapomniawszy o powitaniu
Mieszkam w Warszawie i jestem posiadaczem W123 280/156km w automacie z 1976r. Samochód odziedziczyłem po swoim Tacie 2.5 roku temu ale dopiero teraz po ok. 4 letnim postoju zaczynam go rozjeżdżać. Blacharsko brakuje mu niewiele co jest rzadkością natomiast po dłuższym postoju mam sporo innych drobnych prac. Przez dłuższy czas nie miałem czasu na to auto i nawet myślałem o sprzedaży ale na szczęście się nawróciłem. Mam nadzieję, że przy pomocy tego forum uda się nawiązać ciekawe znajomości i wymienić informację które pomogą mi postawić mojego Dziadka na nogi
Pozdrawiam i do usłyszenia !
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: 3.0diesel
Chyba do rozpisania zamiast do usłyszenia witam w swoim jak i w kolegów imieniu
Witam ! Mam na imię Piotrek jestem z Zamościa woj. Lubelskie. Obecnie poruszam się w123 sedan 2.0 E już po remoncie, ale cały czas go pieszczę wcześniej były dwa diesle z czego jeden poszedł niestety na części mam nadzieję, że niedługo moja gwiazda zaliczy debiut na forum. Pozdrawiam !
Witam wszystkich serdecznie. Dopiero teraz znalazłem "stare" forum. Mój nick taki jak uprzednio. Jestem z okolic Zakroczymia 40km od Warszawy. Jeżdżę beczką 300d z 1981r koloru zielonego. Beczka sprawuje się znakomicie. Cieszę się, że znowu jesteśmy. Pozdrawiam jeszcze raz.
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D "82
Zapomniałem dodać że nick mam ten sam co na starym forum.
Niestety tamtej beczki ni ma :/
pozdrawiam
Niestety tamtej beczki ni ma :/
pozdrawiam