Licznik, kilka pytań.
Moderator: Tomek
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 240 D
Re: Licznik, kilka pytań.
Witajcie,
Czy ktoś może podesłać schemat podłączenia pinów do licznika? Nie mam pojęcie jak to złożyć - który przewód do którego pinu...
Jeśli ktoś miałby coś takiego proszę o przesłanie.
Z góry dziękuję
Czy ktoś może podesłać schemat podłączenia pinów do licznika? Nie mam pojęcie jak to złożyć - który przewód do którego pinu...
Jeśli ktoś miałby coś takiego proszę o przesłanie.
Z góry dziękuję
Coś takiego wystarczy?
This is my MB W123. There are many like it, but this one is mine. My MB W123 is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My MB W123, without me, is useless. Without my MB W123, I am useless.
-
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 240 D
A masz może oznaczone jakie kolor do którego Pinu? Z moimi zdolnościami nigdy nie dojdę który kabel jest do jakiego czujnik....
Teraz nie mam dostępu do auta, więc nie pomogę z kolorami.
This is my MB W123. There are many like it, but this one is mine. My MB W123 is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My MB W123, without me, is useless. Without my MB W123, I am useless.
Znalazłem obciętą wtyczkę, podaj adres na PW to Tobie ją wyślę.
-
- Beczkarz
- Posiadany model W123: 240D '80
Ja natomiast mam taki problem, że prędkościomierz mi zawyża o ok 20km i np pokazuje 60 a w rzeczywistości jadę 40, pokazuje 120 a jadę 100 itd
ale przebieg liczy prawidłowo - Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje
ale przebieg liczy prawidłowo - Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Pewnie dlatego, że ktoś już rozkładał licznik i źle założył wskazówkę.
Tutaj masz jak powinna być założona: http://www.schmidt-richter.de/Tachonade ... sbauen.htm
po prostu wskazówka powinna być umieszczona na tarczy gdzie jest kreska a dopiero później założona za tą igłę.
(mam nadzieję że jasno to opowiedzialem )
Pozdrawiam!
Tutaj masz jak powinna być założona: http://www.schmidt-richter.de/Tachonade ... sbauen.htm
po prostu wskazówka powinna być umieszczona na tarczy gdzie jest kreska a dopiero później założona za tą igłę.
(mam nadzieję że jasno to opowiedzialem )
Pozdrawiam!
Poniżej załączam rozpiskę przewodów we wtyczce zegarów, może jeszcze się komuś przyda:
- Pawel
- Beczkolak
- Posiadany model W123: 250
Odkopuję temat, reanimował ktoś ekonomizer w liczniku? Mój jest martwy, sprawdzałem od spodu, ciśnienie podłączone, przedzwoniłem przewód, wchodzi do takiego trójnika zaraz w komorze silnika. Odpiąłem z obu stron, przedmuchałem sprężonym powietrzem, podpiąłem, próbowałem robić jakieś ciśneinia przez zasysanie powietrza, ani drgnął.
Gdzie zajrzeć żeby uruchomić to ustrojstwo?
Gdzie zajrzeć żeby uruchomić to ustrojstwo?
- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
Również mam problem z zacinającym się licznikiem. Wina leży po stronie dziennego, bo jego zresetowanie powoduje, że liczniki ruszają z powrotem, aż do kolejnego zatrzymania się, prawie zawsze w momencie, gdy na końcu dziennego jest 9. Najczęściej zatrzymywał się przy 9,9 km, raz 99,9, raz 459,9, ostatnio nawet 0,9. Rozebrałem i wygląda to tak:
Czy ta ośka jest za bardzo wysunięta i może to być przyczyną, czy wygląda to normalnie i przyczyna leży gdzie indziej?
Mam wrażenie, że licznik się wiesza w długich trasach - problem pojawił się najpierw po ok. 101 km ciągłej jazdy (i potem już licznik się wieszał co chwilę), a potem po ok. 260-280 km ciągłej jazdy (i też wieszał się co chwilę). Teraz kiedy kręcę palcem, wszystko działa. Co z tym zrobić?
EDYCJA
Dobra, wypróbuję to rozwiązanie:
http://www.w114-115.org.pl/f/viewtopic.php?f=24&t=19904
Czy ta ośka jest za bardzo wysunięta i może to być przyczyną, czy wygląda to normalnie i przyczyna leży gdzie indziej?
Mam wrażenie, że licznik się wiesza w długich trasach - problem pojawił się najpierw po ok. 101 km ciągłej jazdy (i potem już licznik się wieszał co chwilę), a potem po ok. 260-280 km ciągłej jazdy (i też wieszał się co chwilę). Teraz kiedy kręcę palcem, wszystko działa. Co z tym zrobić?
EDYCJA
Dobra, wypróbuję to rozwiązanie:
http://www.w114-115.org.pl/f/viewtopic.php?f=24&t=19904