Nieuczciwi sprzedawcy

Oczywiście społeczność motoryzacyjna nie tylko samochodami żyje, a więc zapraszam do dyskusji na każdy temat.

Moderator: Tomek

Nemo
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: W123 230E

Re: Nieuczciwi ludzie na forum

Post autor: Nemo »

kazios pisze:........................Ktoś tu napisał, że forum schodzi na psy, ...........
To jest problem każdego wąsko-tematycznego Forum. Nie ma się co się dziwić. Naszych modeli jest coraz mniej na rynku. Wiele z nich stoi już po "stodołach". Ci starsi 99% napraw potrafią sami zrobić i odpisywać innym już im się nie chce. Ci młodsi jeszcze nie wiedzą jak się zabrać do kolekcjonowania. Zresztą mają obok młodsze modele innych marek gdzie jest więcej młodszych miłośników no i w tej grupie jest im trochę żywiej. Trudno. Jedyną szansą jest podnieść poziom w stronę perfekcyjnej fachowości. Zarówno w klasie rozmów (eleganckie, bez wulgaryzmów) jak i fachowości. Każda porada powinna być fachowa a odpowiedzi na nawet najbardziej głupie pytania jednak muszą być fachowe, bez "robotniczego" slangu. Nie dawać się wciągać w bzdurne dyskusje i wykrzykiwanie swoich racji. Po prostu jeśli wiemy - to wiemy dobrze. W ten sposób tworzy się elita forumowa, z którą jest przyjemność rozmawiać i której zdanie jest szanowane.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

pomysł uważam za super. dużo nieobeznanych świeżych pasjonatów może łatwo dać się zagonić z ceną. jak im się nie będzie paliło to się dowiedzą co i czy jest coś warte to czego szukają. szczerze to i mi się czasem zdarza zawahać jak mnie ktoś zapyta o cene jakiejś pierdoły. i dlatego czasem ludzie dostają coś gratis. a i ja dostałem niejedną od Szanownych Forumowych Kolegów. i to jest idea forumowej pomocy. bo jak mi się coś wala pod nogami i pewnie na wiosne bym to wywiózł na złom,a inny Kolega nie może dokończyć projektu bo mu brakuje tego "gówna". to czy od tak drobnego gestu nie uśmiechnie się i jeden i drugi?
co do person które "rozpaliły" ten temat to raczej większość wie o kogo chodzi. ale Kazios dopytuje o jegomościa z Tarnowskich Gór. już odpowiadam - nie wiem nic żeby zrobił krzywdę komuś z tego forum. może z czasem ktoś się pożali. może nie i gość jest uczciwy. ale chodziło bardziej żeby przestrzec przed zakupami u niego na olx. ze względu na ceny,a raczej barbarzyństwo. bo tu wracamy do tego o czym Maciek i Kazios wspomnieli powyżej. i to,że gość jest chory to nie tylko mój wymysł po opinie na jego temat pisaliśmy już z Kolegami z forum na sms. przykład - jakiś czas temu napisałem na forum,że dostępne są jeszcze w aso zaślepki jajowate osłon pod deskę. po 18zł. a ze wielu szukało to dałem sygnał po to żeby atakowali aso i je zdobywali za te śmieszne pieniądze. a ten jegomość wystawia te zaślepki po 100. i pewnie jeszcze używki. i założe się że niejednego na to nabrał. bo wielu myśli,że te zaślepki to jak yeti (Tomek,nie o Tobie więc spokojnie). a za tą stówke to miał by 5,czyli prawie komplet i jeszcze dobrego kasztelana by strzelił na fajrant po ich założeniu.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Post autor: Tomek »

Pan z Tarnowskich Gór u mnie... raz coś kupował :) Nie był arogancki, ani niemiły, wręcz przeciwnie - bardzo pozytywny człowiek. Dlatego pisanie o nim jako o oszuście trochę jest nie w smak. To za ile wystawia swoje rzeczy, to inna bajka, ale to tak na prawdę jego sprawa, tylko i wyłącznie.

Znowu temat z cenami części, to też jest ciężko zdefiniować. A dlaczego - bo cena końcowa jest wypadkową wielu czynników, jeden będzie bardziej na coś napalony, drugi mniej, trzeci sprzeda okazyjnie, czwarty coś uszkodzonego, piąty trafi na jelenia i tak to się kręci...
Dam przykład: dla jednego np. zderzak przedni do sedana to 100zł a dla drugiego bez 300zł nie podchodź (przypadek ekstremalny) - mówimy o takim bez dziur, 100zł to taki zderzak ze słabym/średnim chromem, a z dobrym i niepogięty to 200 a może i 300 (no i właśnie, kolejna rzecz, dla jednego średni=super jak na 40 lat i będzie cenić 250zł).

Co mogę jeszcze dodać, bardzo spodobała mi się wypowiedź Nemo.
Po prostu każdy niech nad sobą panuje (chodzi o emocje) i druga sprawa - żeby to były porady sprawdzone, jak wyżej napisane - fachowe. Wtedy zwykłemu "Kowalskiemu" który z brzegu przegląda forum i nie jest zarejestrowany, ma np. taką beczkę, będzie bliżej do rejestracji na forum i a nóż, zaangażowania się w jego życie.
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Pogubiłem sie już całkowicie albo nie kumam :shock: Kręcicie dym o jakiegoś gazde z gór, który nie jest uczestnikiem naszego forum i co ja mam z nim zrobić? Pozamykać internety? Nie sprzedaje na naszym forum bo go tu nie ma. Teraz słyszę o jakimś cichociemnym gościu, którego większość zna ale w sumie to chyba nikt bo nie wiem kto co poco i komu cokolwiek... Ale trzeba zrobić z tym porządek bo tak dalej nie może być. Wasze smsy, pw, maile to nie forum, ja tego nie widze.

Osobiście nie kupuje części do beczek bo mam tego pełno po piwnicach, nie jestem w temacie, nie znam handlarzy, cen itd. Na forum nikogo podejrzanego czytając Wasze tematy nie zauważyłem (poza jednym, ale jego temat jest od dawna) Moim wielkim błędem było niedopilnowanie przestrzegania zasad na naszej giełdzie. Za co przepraszam. Teraz chodźby skały srały będzie porządek. Nie ma osób uprzywilejowanych. Ale jeżeli nie będziecie o delikwentach pisać to i tak nic z tym nie zrobimy. Sami też się nie pilnujecie. Od niedzieli wywaliłem z 10 nowych postów z giełdy, może jeden niesłusznie bo niby zdjecia były ale ja ich w temacie nie widziałem. Powtarzam raz jeszcze, reguły dotyczą wszystkich.
Ceny muszą być widoczne w każdym temacie w giełdzie, każdy kupujący w swoim temacie może zapytać czy aby ta podana przez kogoś cena to nie za wagon zboża. To nie jest trudne tylko trzeba chcieć.
Ceny w ASO niektórych części np uszczelek czy szmaty na sufit za 4,5tys też są chore, rozbój w biały dzień. Robić z nimi porządek? Takie niestety są realia, prawo rynku. Beczkę w podobnym stanie można kupić za 40 jak i za 10 tyś. Na jedne i drugie są kupcy i sprzedający. Większość rzadkich samochodów klasyków za grube miliony nie są warte nawet połowy ceny ale wymyśli jeden z drugim, a wystawie ogłoszenie za +50% wartości może się kto skusi. Gość, który śpi w szybie naftowym ma w dupie ile kosztuje, podoba się i kupuje. Potem w mediach słychać, że dany model co rok zyskuje 100% wartości. Tak nakręca się rynek.
Awatar użytkownika
Cyryl
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: S123,S124,ar916

Post autor: Cyryl »

Podsumowując, po mojemu (a miałem przerwę kilkutygodniową w biciu piany :D )
W ramach dymu jaki się rozniósł po forum zyskaliśmy sporą dawkę autocenzury i konkretną moderacje działu giełda.
Można by ją uprościć poprzez rzecz stosowaną w świecie, mianowicie dział Giełda ( Kupię/ Sprzedam) widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników. Do tego Tworzenie tematów i odpowiadanie w nich powyżej 50 postów i mamy z grubsza sito ustawione.

Zastanawiają mnie dwie rzeczy:

1. Niska kultura osobista na forum- z czego to się bierze, skoro na zlocie było tyle fajnych osób, i generalnie obyło się bez rzucania mięchem i bez kwasów? Przecież zasadniczo spotkaliśmy się w tym samym gronie, w którym spotykamy się tu, na forum? Kojarząc loginy kojarzę gęby, i nijak nie mogę połączyć jednego z drugim. Biorę poprawkę na charyzmę, animusz i cechy indywidualne, ale - no właśnie - bez przesady.

2. Dlaczego dział który ma spełniać prostą rolę i w sposób obiektywny przedstawiać fakty, stał się miejscem bzdurnych przepychanek o anonimowych naciągaczach spoza forum?

Pozwólcie, że przedstawię Wam jak w moim rozumieniu powinny wyglądać wpisy w tym dziale:

1. Tarnowskie Góry- Krzysiu tel 609 075 558 Sporo ogłoszeń z częściami do beczek na OLX. Ceny wyższe niż w ASO. Przykład zaślepki ASO 15pln/szt. u pana Krzysia 100pln/szt. Zalecana ostrożność! Gość miły i kontaktowy ale pilnujcie cen!

2. Radom - Maciej Trzydnióweczka tel. 501 115 123 Jest na OLX i na forum, ma sporo części do beczek w dobrych cenach, oferuje też remonty silnika. Oddałem silnik ale pan Maciej był w transie i przykręcił mi gaźnik w miejscu kolektora wydechowego ! - uważajcie, chociaż i tak polecam bo o dziwo samochód chodzi lepiej niż przed remontem

3. Sandomierz - Cyryl. tel. 609 078 559 Jest na forum, miły ale denerwujący. Kupił ode mnie kołpaki 15 calowe do beczki za bezcen a teraz z jednego zrobił zegar ścienny a trzy sprzedaje za 800pln na OLX. Uwaga menda.

4. Częstochowa - Tomasz tel. 517 545 487 Jest i na forum i na OLX, ekstremalny handlarz. Ma miły wygląd krzyżówki Keanu Reeves'a z Markiem Mostowiakiem i ogólnie człowiek dusza, ale będzie chciał Wam za wszelką cenę sprzedać jakąś beczkę. Ceny ma niskie i jest uczciwy, ale w tym musi być jakiś haczyk bo nie ma ludzi uczciwych. NIE POLECAM.

5. Gdańsk - Kornik... jest na forum, nie polecam.

etc.

Generalnie - pisał bym krótko, zwięźle i konkretnie. Bez lania wody i emocji

Pozdrawiam serdecznie,
Cyryl
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Kontakt:

Cyryl pisze:Podsumowując, po mojemu (a miałem przerwę kilkutygodniową w biciu piany :D )
W ramach dymu jaki się rozniósł po forum zyskaliśmy sporą dawkę autocenzury i konkretną moderacje działu giełda.
Można by ją uprościć poprzez rzecz stosowaną w świecie, mianowicie dział Giełda ( Kupię/ Sprzedam) widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników. Do tego Tworzenie tematów i odpowiadanie w nich powyżej 50 postów i mamy z grubsza sito ustawione.
Masz rację. Giełda od zawsze jest widoczna tylko dla zarejestrowanych. Na początku każdy post musiał być zaakceptowany przed pojawieniem się dla wszystkich. Stwierdziłem, że kurka przecież nie jesteśmy dziećmi był w miarę porządek mało które posty odrzucałem, więc giełda stała się bardziej otwarta. Ogłoszenia ukazywały się od razu. To był błąd. Wracamy do starych zasad. Na starym forum, które stworzył jeszcze Kali, giełda była otwarta, problemów nie było. Jeżeli za jakiś pierdół ktoś proponuje cenę za 1/3 minimalnej wypłaty to trzeba się trochę zastanowić. Beczka to nie Adenauer czy w100 gdzie części są jak złoto.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

Panowie,czytanie ze zrozumieniem się kłania. chodzi mi o komentarze do mojego poprzedniego postu. napisałam wyraznie,że obywatel z Tarnowskich nikogo nie oszukał,a przynajmniej nic o tym nie wiem. chodziło mi tylko,że ma wysokie ceny. a było tu pisane żeby o tym wspominać. a Tomek i Kazios zareagowaliście tak,ze skoro nie od nas z forum to się nie liczy,a jak już kupił coś od Tomka to już w ogóle gość do rany przyłóż. mi chodziło tylko i wyłącznie o to żeby ktos nieobeznany,a zaczynający dopiero przygode z beczką nie płacił właśnie za fanty jak za wspomnianego Adenauera. tzn jak ktoś chce to niech płaci,ale jak można go uświadomić,że nie musi to ...
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Kontakt:

Czytam ze zrozumieniem, odnoszę się do pierwszych postów, tytułu tematu. Nie można tego było zrobić inaczej bez siania dymu? Stworzyć temat o nieuczciwości w internecie na spokojnie a nie od razu wyjeżdżacie, że na forum jest syf bajzel schodzi na psy i nic się z tym nie robi? Nazwa tematu jest chyba jasna, Nieuczciwi ludzie na forum. Kto na tym forum jest nieuczciwy? dalej wiem o jednej osobie i bez tego moim zdaniem bezsensownego tematu. Od paru dni czuje się jak bym Wam krzywdę zrobił, siedzę na dupie i nic nie robię. Ale co ja mam do cholery robić? Kto Wam broni kogokolwiek uświadamiać na temat cen, kto komu broni pytać czy ceny nie są zawyżane? NIKT Piszecie co chcecie aby kulturalnie, są i były odpowiednie tematy, wystarczy ruszyć trochę paluchami po klawiaturze. Forum tworzycie Wy a nie administracia i moderatorzy forum.
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Źle Kazior to odbierasz. Trzymasz tu w ryzach Nas bo tak to był by już armagedon tu.
Awatar użytkownika
Cyryl
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: S123,S124,ar916

Post autor: Cyryl »

Może problem "nieuczciwych ludzi na forum" to problem niefortunnej nazwy działu?

Nieuczciwe jest sprzedawanie rzeczy niezgodnej z opisem, wadliwej, zepsutej. Nieuczciwie jest pisać nieprawdę, naprzykład taką, że niebieskie wnętrze w beczce to mega rarytas , podobnie jak osłona szyberdachu czy hak holowniczy.

Co jest uczciwe? Sprzedawanie rzeczy którą się posiada w takiej cenie, na jaką ma się ochotę. Na przykład zaślepki wartej w aso 15pln za 100pln w używce.

Co można z tym zrobić? Ano napisać o tym w odpowiednim dziale.

Nieuczciwy sprzedawca to ktoś inny niż zdzierca

Proponuję krętaczy i oszustów wrzucić do jednego wora = temat [Nieuczciwy sprzedawca]

a tych, co mają części w wybitnie wysokiej cenie do drugiego. = temat [Drogie części]
ODPOWIEDZ