Centralny zamek
Moderator: Tomek
Re: Centralny zamek
Sprawdzałem różne kombinacje i centralny jak nie działał tak nie działa. I tu rodzi się kolejne pytanie.
Czy powinien być zaworek zwrotny? dmuchałem w te grzybki, redukcje które są w komorze silnika i powietrze przelatuje w obydwie strony.
Czy taki wakumetr będzie dobry?
http://allegro.pl/bass-polska-wakuometr ... 39253.html
jak dobrze kojarzę w układzie powinno być 700 milibarów = 0,7 bar, czyli ok. 10psi podciśnienia.
Czy powinien być zaworek zwrotny? dmuchałem w te grzybki, redukcje które są w komorze silnika i powietrze przelatuje w obydwie strony.
Czy taki wakumetr będzie dobry?
http://allegro.pl/bass-polska-wakuometr ... 39253.html
jak dobrze kojarzę w układzie powinno być 700 milibarów = 0,7 bar, czyli ok. 10psi podciśnienia.
W instalacji diesel`a są nawet dwa zaworki zwrotne a w benzynie dodatkowo zbiorniczek podciśnienia.
PS
Na tym schemacie na początku postu są te elementy zaznaczone (zaraz za vacuum pompą - vacuum check valves).
PS
Na tym schemacie na początku postu są te elementy zaznaczone (zaraz za vacuum pompą - vacuum check valves).
This is my MB W123. There are many like it, but this one is mine. My MB W123 is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My MB W123, without me, is useless. Without my MB W123, I am useless.
No to chyba mi te zaworki szlag trafił. Mam jeszcze jedno pytanie czy po wyłączeniu silnika w układzie ssącym znajduje się podciśnienie? czy możliwe jest że przez niedziałające zaworki podciśnienie ucieka mi przez silnik?
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Przede wszystkim zaworek zwrotny na tym grubym wezu przy silniku musi dzialac prawidlowo (tj puszczac tylko w jedna strone), dalej- nieprawidlowo zakrecony waz plastikowy do serwa, serwo moze byc tez nieszczelne, mozna to sprawdzic w taki spodob ze jak wcisniemy pedal hamulca do opory to diesel bedzie dluzej gasl niz jak na nieprzycisnietym hamulcu albo bedzie taki obiaw ze podczas hamowania na poczatku bedzie hamowac mocno a pozniej trzeba bedzie mocniej wciskac pedal, dalej- rozgalezniki gumowe jak sa sparciale tamtędy moze schodzic, wezyki podcisnieniowe (plastikowe) moga byc pozalamywane, poprzecierane, poprzecinane np po jakis naprawach blacharkich, spawaniach albo nieprawidlowych montarzach wtedy czesto slychac w srodku syczenie, jest jeszcze taka mozliwosc ze moga byc nieszczelne silowniczki przy zamkach, nie da sie jednoznacznie okreslic co jest popsute, trzeba dochodzic po kolei, powodzenia
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
Raczej coś takiego - z pompką. Jak inaczej wytworzysz podciśnienie w jakiejś sekcji?
http://allegro.pl/pompa-prozniowa-do-od ... 61169.html
Zaworki bardzo łatwo sprawdzić - ściągasz je i dmuchasz (a w zasadzie zasysasz) w obie strony - powinno tylko w jedną puszczać.
Centralny zamek jest niezależny od reszty podciśnień, po to właśnie są te zawory zwrotne...
http://allegro.pl/pompa-prozniowa-do-od ... 61169.html
Zaworki bardzo łatwo sprawdzić - ściągasz je i dmuchasz (a w zasadzie zasysasz) w obie strony - powinno tylko w jedną puszczać.
Centralny zamek jest niezależny od reszty podciśnień, po to właśnie są te zawory zwrotne...
-
- Beczkomistrz
Teoretycznie powinny dzialac, u mnie powymienialem zaworki zwrotne na nowe i dalej schodzilo, dopiero jak wymienilem servo to wszystko wrocilo do normy, po 3-4dniach centralka wszystko spokojnie otwiera
- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
Servo czyli co?
wspomaganie ukl. hamulcowego, ta duza czarna puszka za zbiorniczkiem płynu ham.Luszi pisze:Servo czyli co?

- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
Aha, a jaka jest tu jego rola? Ja też mam problem z "uciekającą" próżnią po paru minutach od wyłączenia silnika. Myślałem, że ten pierwszy (od strony pompy próżniowej) zaworek zamyka układ, przez co przyczyna problemu może być tylko po stronie ZA zaworkiem (albo sam zaworek puszcza). Jaki więc jest wpływ tego serwa?
-
- Beczkomistrz
Wojtek pisze dobrze ze zaworek za tym grubym wezu podcisnieniowym ani serwo nie powinno miec wplywu na centralny zamek bo dalej (przy gumowym rozgalezniku obok silnika) jest dodatkowy zaworek zwrotny dzieki ktoremu nie powinno schodzic cisnienie z centralki, u mnie zalozylem nowy zaworek i dalej schodzilo, dopiero jak zmienilem serwo to caly uklad sie uszczelnil i jest git, nie pamietam czy w benzyniaku jest tak samo ale w dieslu glowny waz podcisnieniowy idzie z silnika z vacu pompy prosto do serva a po drodze jest zaworek zwrotny i zaraz za nim wyjscie podcisnienia do centralki i sterowania wys swiatel, jak siadzi servo to nie masz podcisnienia na reszcie osprzetu