200D 77r Automat wariuje
Moderator: Tomek
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
Re: 200D 77r Automat wariuje
nie no spoko.ale w pewnym momencie i ja już zwariowałem. zawsze mnie tak uczono,a kocham automaty. ale nigdy nie wiadomo czy ma się racje na 100%.
no to to już mamy ustalone. ale problem kolegi nie rozwiązany. bo stan ma praktycznie ok,a skrzynia dalej wariuje.
a filtr i olej zmieniałeś czy diagnoza skonczyła się tylko na tym,że jest stan?
w skrzyni są tarczki "odpowiadające" za zmiane biegów. nie są drogie i niby nie jakoś specjalnie trudne w wymianie. ale nigdy tego nie robiłem. fakt,że z czasem podczas remontu będe chciał w to zajżeć. ale pierw się przeszkole na skrzyni od bmw która i tak leży niepotrzebna
no to to już mamy ustalone. ale problem kolegi nie rozwiązany. bo stan ma praktycznie ok,a skrzynia dalej wariuje.
a filtr i olej zmieniałeś czy diagnoza skonczyła się tylko na tym,że jest stan?
w skrzyni są tarczki "odpowiadające" za zmiane biegów. nie są drogie i niby nie jakoś specjalnie trudne w wymianie. ale nigdy tego nie robiłem. fakt,że z czasem podczas remontu będe chciał w to zajżeć. ale pierw się przeszkole na skrzyni od bmw która i tak leży niepotrzebna
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Filtr zmieniony (co prawda na byle jaki bo szkoda mi bylo pieniedzy tylko "na probe"), olej tez ale nie przynioslo to zadnego efektu. Jesli nie znajde jakiegos madrego rozwiazania to bede chyba zmuszony wsadzic mu manuala bo wszystkie czesci do tego mam, jakies silniki i skrzynie z osprzetami, chociaz nie bede ukrywac ze zalezalo by mi na tym zeby przywrocic ta beczke do stanu oryginalnego takiego jak z fabryki wyszedl, a zostaje mi jedynie zrobic ten automat i zamontowac 200d, moze ktos z was mialby do sprzedania taka skrzynie automatyczna ze sprzeglem???
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
-
- Beczkomistrz
ciekawe też w jakim stanie jest sterownik? no i kwestia gdzie on się w beczce znajduje,czy w skrzyni czy gdzieś na zewnątrz. bo w sumie u siebie jeszcze tego nie oglądałem.
a teraz jaki masz silnik założony,że chciałbyś na 200d zmieniać? bo jeżeli chcesz żeby to potem dobrze chodziło to musisz mieć i skrzynie i dyfer od 200d. chyba,ze to masz,a ktoś zmienił tylko silnik? bo "pomieszanie" tych 3 części układu napędowego z różnych pojemności będzie miało wpływ na jazde. każda pojemność ma swoje przełożenie. nie powinno się tego mieszać. chyba,że w określonym celu.
a teraz jaki masz silnik założony,że chciałbyś na 200d zmieniać? bo jeżeli chcesz żeby to potem dobrze chodziło to musisz mieć i skrzynie i dyfer od 200d. chyba,ze to masz,a ktoś zmienił tylko silnik? bo "pomieszanie" tych 3 części układu napędowego z różnych pojemności będzie miało wpływ na jazde. każda pojemność ma swoje przełożenie. nie powinno się tego mieszać. chyba,że w określonym celu.
Tutaj widać dobrze płytę sterującą. Jest na spodzie skrzyni, zaraz nad filtrem, pomiędzy numerami 36 a 35 i 34 (to szare z niebieskimi sprężynkami)
-
- Beczkomistrz
a to jest konkretnie od 123 czy ogólnie automat? masz tam w opisie które to są te tarczki?
-
- Beczkomistrz
W mojej beczce jest wszystko oryginalne z 200D automatu tylko silnik zmienili na 300D, moze to wlasnie ta trzyseta zajechala automat??
Schemat jest do w123, nie mam niestety do niego opisu, ale domyślam się, że tarczki mają numery 20 i 22.
Ta strona http://www.peachparts.com/shopforum/die ... r-diy.html powinna naświetlić sprawę - pokazuje kompletną odbudowę skrzyni, po angielsku co prawda, ale dobrze udokumentowaną fotograficznie. Wszystko widać jak na dłoni
http://mb201-124.eu/topic/19580-automat ... dzialania/ - tu z kolei omówiona jest ogólna zasada działania automatów na przykładzie w124, mercedesowskie skrzynie są jednak na tyle podobne, że raczej nie jest to problemem.
Oskar-123 jak wyglądał stary olej? jaki miał zapach? Jeśli było czuć spalenizną, a olej był ciemno brązowy i mętny, może to oznaczać skrajne zużycie elementów ciernych (tarczek, taśm) - sam tak miałem w w124.
Ta strona http://www.peachparts.com/shopforum/die ... r-diy.html powinna naświetlić sprawę - pokazuje kompletną odbudowę skrzyni, po angielsku co prawda, ale dobrze udokumentowaną fotograficznie. Wszystko widać jak na dłoni
http://mb201-124.eu/topic/19580-automat ... dzialania/ - tu z kolei omówiona jest ogólna zasada działania automatów na przykładzie w124, mercedesowskie skrzynie są jednak na tyle podobne, że raczej nie jest to problemem.
Oskar-123 jak wyglądał stary olej? jaki miał zapach? Jeśli było czuć spalenizną, a olej był ciemno brązowy i mętny, może to oznaczać skrajne zużycie elementów ciernych (tarczek, taśm) - sam tak miałem w w124.
-
- Beczkomistrz
Olej caly czas smierdzi spalenizna, nowy juz tez, ostatnio zauważyłem ze od czasu do czasu skrzynia zaczyna delikatnie "wyc" na drugim biegu
Re: Odp: 200D 77r Automat wariuje
Czuc spalenizne to faktycznie skrzynie trza zrzucic i da do fachowca na wymiane tarczek. Przynajmniej ja tak mysle:-) zobaczymy co powiedza inni
-Jesteś świrem wiesz?
-Nie. Dlaczego?
-Bo masz świra na punkcie Mercedesa.
Był:
Mercedes W 123 300D automat-sprzedany
Nissan Patrol 2.8 TD manual - sprzedany
Jest:
Mercedes W 124 200D
Fiat 126p FL
-Nie. Dlaczego?
-Bo masz świra na punkcie Mercedesa.
Był:
Mercedes W 123 300D automat-sprzedany
Nissan Patrol 2.8 TD manual - sprzedany
Jest:
Mercedes W 124 200D
Fiat 126p FL
-
- Beczkomistrz
Witam, ostatnio zrobiłem mały test i odpiąłem wężyk podciśnienia idący do skrzyni (ten koło cięgna gazu) i różnica w jeździe była bardzo duża. To znaczy auto normalnie przyspiesza na jedynce przy normalnych obrotach płynnie zmienia na dwa a na 3 zmienia również płynnie lecz przy wysokich obrotach a na 4 nie wrzuca. Czy może teraz macie jakieś pomysły bo ja już całkiem zgłupiałem .