KLIMATYZACJA
Moderator: Tomek
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
Re: KLIMATYZACJA
a tak z ciekawosci to ile miała Cie ona kosztować? jeżeli to nie tajemnica.
Klimatyzacja (sprężarka, wentylator, panel z przełącznikami i jakieś przewody) miała kosztować około 800 zł wraz z kosztem wysyłki.
Co się tyczy dodatkowego obciążenia silnika i nieznacznej utraty kolejnych kucyków, to będę stał przy swoim:) Poprawcie mnie jeśli się mylę bo jestem totalnym laikiem, ale skoro oryginalna klimatyzacja sprzężona jest z silnikiem (silnik > pasek klinowy > kompresor i takie tam), natomiast jakieś 30 lat temu w fabryce obliczono, że taki OM615.940 200D ma jakieś 55 KM to samochód w chwili opuszczenia taśmy montażowej miał z trzy konie mniej, następnie w naturalny sposób rozpierzchły się kolejne (z 10 KM albo i więcej ??). Jeśli po przeprowadzeniu gruntownego remontu silnika (bo myślę, że właśnie taki zrobiłem) zagoniłem z 5 KM (auto lepiej zbiera się przy starcie - moją bolączką było możliwie "dynamiczne
" włączanie się do ruchu), to po montażu klimatyzacji uzyskam efekt sprzed remontu:P Tym bardziej, że na dzień dzisiejszy jeździ ze mną fotel kierowcy, więc jak dołożę pozostałe wyposażenie wzrośnie masa samochodu i stracę kucyki. Przypuszcza, że mój pomysł na założeni oryginalnej klimatyzacji do tego auta był nieracjonalny bo nie widziałem 200D z klimą:)
Co się tyczy dodatkowego obciążenia silnika i nieznacznej utraty kolejnych kucyków, to będę stał przy swoim:) Poprawcie mnie jeśli się mylę bo jestem totalnym laikiem, ale skoro oryginalna klimatyzacja sprzężona jest z silnikiem (silnik > pasek klinowy > kompresor i takie tam), natomiast jakieś 30 lat temu w fabryce obliczono, że taki OM615.940 200D ma jakieś 55 KM to samochód w chwili opuszczenia taśmy montażowej miał z trzy konie mniej, następnie w naturalny sposób rozpierzchły się kolejne (z 10 KM albo i więcej ??). Jeśli po przeprowadzeniu gruntownego remontu silnika (bo myślę, że właśnie taki zrobiłem) zagoniłem z 5 KM (auto lepiej zbiera się przy starcie - moją bolączką było możliwie "dynamiczne

This is my MB W123. There are many like it, but this one is mine. My MB W123 is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My MB W123, without me, is useless. Without my MB W123, I am useless.
-
- Beczkomistrz
możliwe,ze coś w tym jest. napewno jakoś tam by obciążyło. na ile to się niestety nie znam.
co do kosztu to tanio,nawet jeżeli by tam było 80% części
co do kosztu to tanio,nawet jeżeli by tam było 80% części
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
znajomy w fabii zawsze kimę wyłącza gdy mysi szybko wyprzedzić albo np 2 samochody na raz. Z klimą nie idzie 

-
- Beczkomistrz
powaga? aż tak obciąża? fakt,ze ja moją 240 nie zamierzam się ścigać. ale ciekawe czy w lato da rade tira wyprzedzić