Różnice między serią 0.5 a serią 1

Tu znajdziecie odpowiedzi na Wasze pytania dotyczące różnic w modelach, kolorów karoserii, tapicerek, wyposażenia, materiałów eksploatacyjnych i wielu innych.

Moderator: Tomek

Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Re: Różnice między serią 0.5 a serią 1

Post autor: Kowal_80 »

patrzyłem patrzyłem,tylko nie wszystko się spamięta. a z laptopem wokół trupiszcza nie widzi mi się latać. zwłaszcza,że na zadupiu gdzie mam warstat nie ma zasięgu ;)
a co do popielniczki to akurat na fotkach z tabelki Tomka zdawało mi się,że to jest jakaś wnęka. teraz widze,że to faktycznie blaszka. przy okazji walne foto wyjętego elementu i tu wrzuce.
Kazios,wspominasz,że w tej swojej z 77 też miałeś takie dywaniki. czyli też bez obszyć?
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Tak bez obszyć i bez zatrzasków
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

przeglądałem teraz opis remontu połówki na forum mb8. jak dobrze dostrzegłem to uszczelka pomiędzy maską a podszybiem jest faktycznie taka jak pokazałem wyżej. było też wspomniane o zawiasach klapy apteczki i zawiasach maski. oblukam jak to u mnie wygląda.
Awatar użytkownika
hellrazor
Beczkarz
Beczkarz

Post autor: hellrazor »

Prawdopodobnie czytałeś o mojej.... Jesli potrzebujecie dod. informacji, zdjęć, piszcie
Jestem zbyt młody, żeby jeździć dieslem...
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

a faktycznie,nie skojarzyłem po zmianie lokalizacji. swoją drogą,piękna sztuka Ci się trafiła. masz wiedze o jakichś jeszcze elementach prócz tych,które są w tabelce i o których gadamy?
Awatar użytkownika
hellrazor
Beczkarz
Beczkarz

Generalnie swoją wiedzę oparłem o znaną tabelkę, którą w pierwszym poście wrzucił Tomek. Będąc zupełnie szczerym, nie weim, czy paza wymienionymi są jeszcze jakieś inne różnice. Poza listwami dolnymi, ale to powszechnie wiadomo...
W mojej tematy, nazwijmy to, konstrukcyjne odpowiadają połówce z tabelki. Dosłownie kilka detali na przestrzeni lat niestety umknęło, gwiazda, zegar, grzybki spryskiwaczy. Reszta ori...
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

a jak to jest ogólnie ze spryskiwaczami - bo już 3 beczka mi się trafia,że kierowca ma grzybek 1 spryskowy a pasażer daje 2 strumieniami. to normalne?
Awatar użytkownika
hellrazor
Beczkarz
Beczkarz

Dostałem ofertę na spryskiwacze do połówki od jednego z użytkowników i rzeczywiście jeden ma pojedynczy, a drugi podwójny sprysk. Biorę bo widzę że to co piszesz raczej jest prawdą.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Post autor: Tomek »

Kierowca ma zawsze 2 otwory, a pasażer 1 otwór.
Różnica jest w coupe, które ma po stronie pasażera 2 otwory (przynajmniej ja tak mam w 230c z 1977)

hellrazor - ta oferta, którą dostałeś to normalne spryskiwacze jak w każdej beczce.
A cena jest z kosmosu.

Dodatkowo to że nie masz takich rzeczy jak zegar czy inne które wskazywałyby typowo na 0.5 serię, wcale nie oznacza że one powinny być obowiązkowo. Po prostu im starszy egzemplarz tym tych szczególnych części ma więcej, a im młodszy tym mniej.
Widać to w linku który jest w 1 poście.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

to widać w moich akurat gagatki odwrotnie pozakładali.
hellrazor mi nie chodziło,że połówka ma mix spryskiwaczy tylko,że mi się tak trafiało i w 1 i 2 serii. a swoją drogą ciekawe jak były spryski w połówce. no i co do ceny to popieram słowa Tomka. nie daj się robić w bambus.
ODPOWIEDZ