Nie działające światła oświetlenia nawiewów

Moderator: Tomek

Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Re: Nie działające światła oświetlenia nawiewów

Post autor: Wojtek »

ja bym zaczął od porozpinania wiązki i jej przedzwonienia, czy nie ma gdzieś przerwy i czy nie ma gdzieś zwarcia
Talar
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D 1980"
Kontakt:

Post autor: Talar »

A ktoś wie na których pinach ma być prąd w tej wtyczce 6 pinowej co się podłącza za pokrętła nawiewów. Problem z miganiem żarówek razem z awaryjnymi chyba już rozwiązany, jutro będę pewny czy naprawiłem. A co do oświetlenia nawiewów to myślę, że wina leży gdzieś we włączniku świateł, lub w tej wiązce.
Mercedes W123 240D 1980r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
myagi
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 200

Post autor: myagi »

Może ktoś mógłby mi pomóc, mam problem z podświetlaniem pokręteł nawiewów, generalnie świeci mi się tylko środkowe pokrętło, i jedna żaróweczka od podświetlania panelu - a są tam dwie. Wygląda to tak że nie dochodzi prąd do gniazd żaróweczek.
Czy ktoś wie gdzie szukać przyczyny? z tego co wiem podświetlenie nawiewów jest zasilane z jednego kabla. Więc trochę to dziwne że jedno pokrętło świeci a pozostałe dwa już nie.
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 280C 1977

Post autor: Luszi »

Zakładam, że żarówki wymieniłeś.

O ile pamiętam, panel jest podświetlony światłowodami, a nie żaróweczkami. Światłowody idą od jednej żarówki w takim rozgałęźniku, zamontowanym po lewej stronie za panelem. Chodzi mi o tego "pająka", którego widać tu na drugim zdjęciu: https://mercedessource.com/problems/lig ... eplacement - tylko u mnie (I seria) on jest zamontowany po lewej.

Co do niedziałających żarówek w pokrętłach, to zobacz, czy nie masz tego problemu, który był u mnie - przerwany drut dochodzący już do samego pokrętła (zdjęcia). Musiałem to polutować i od tej pory jest ok.
Załączniki
Image2.jpg
Image1.jpg
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Sam panel jest oświetlony światłowodami ale są one zasilane dwoma żarówkami w samym panelu w górnej jego części po lewej i prawej stronie. Pająk, rozdzielacz, oświetla tylko włączniki wyposażenia dodatkowego i włącznik świateł awaryjnych. Żarówki najlepiej kupić w ASO. gdyż dostępne w sklepach są za dużej mocy i zbyt mocno grzeją, topią światłowody. Tak samo żarówki w liczniku, lepiej wstawić chińskie diody niż za mocne żarówki bo stopione światłowody są nie do naprawienia a widziałem tego sporo.
ODPOWIEDZ