MB 123 Coupe szyba + uszczelka przód

Moderator: Tomek

LukZal
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 280 CE

Re: MB 123 Coupe szyba + uszczelka przód

Post autor: LukZal »

No wiec tak - zarówno szyba jak i uszczelka czołowa w coupe mają inny wymiar jak w sedanie czy kombi. Z szyba nie ma szans a uszczelkę trzeba by naciągac po wysokości i skracać na szerokości wiec wyższa kombinatoryka. Całe szczescie ze można jeszcze kupic i szybę i uszczelkę nową. Niestety szyba jedynie w kolorze zielonym ale przynajmniej upolowalem bez paska z przyciemnieniem na górze firmy Sekurit. Tak więc kolejny temat z głowy. Pozdrawiam.
dzinks
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: MB W123 230 CE

Post autor: dzinks »

witam,
przystepuje do renowacji w 123 coupe. mam pytanie do kolegów. oczywiscie chciałbym to zrobic bardzo dobrze. musze wyjąc wszystkie szyby, tylna i przednią i wtedy miec dostęp do całego auta pod wzgledem blacharskim i lakierniczym. blacharz lakiernik kazał mi rozglądac sie juz za jakimiś szybami i uszczelkami. powiedział ze przy wyciaganiu szyba moze pęknąc. (może)
ale na pewno musze dostarczyc mu uszczelki które trzeba wyciąć i wtedy ratuje się szyby. czy tak jest naprawdę ? nie da się uratować szyby ,uszczelki i klinów. (zaznaczam ze uszczelki sa dobre sa elastyczne nie sa twarde wiec mysle ze by sie nadawały do ponownego uzytku) tylko czy demontaz moze byc zrobiony w jakis sposób aby potem wszyskie elementy wykorzystać?
mechanik starej daty powiedział mi ,że z tego co on pamieta robiło sie tak ze uszczelki i szyby wychodziły raczej w całości i mozna było je wykorzystac ponownie ale zapomniał już sposobu. jesli mozna prosze kolegów o podanie jak się to robi?
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

to jest normalna szyba na uszczelce jak np w maluchu. I wyciąga się ją normalnie też jak w maluchu ;) trzeba podwadzić uszczelkę od wewnątrz i ją wywinąć za rant karoserii - ot cała filozofia. Montuje się... też jak w maluchu ;) długa mocna linka do uszczelki owinięta 1,5 obwodu szyby i przeciągnąć do wewnątrz auta. Oczywiście, szyba jak zawsze może pęknąć, ale naprawdę jest to mało prawdopodobne.

Co do samych "klinów", to nie są to "kliny" w normalnym znaczeniu tego słowa. To są tylko i wyłącznie ozdoby, których nie wyciąga się z uszczelki przy demontażu/montażu szyby. Dla odróżnienia od klinów, które w autach jak np. golf 2 wbijanie są w uszczelkę pomiędzy szybę a rant z karoserii po to, aby ją tam zaklinować.
Zdzisiek
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 240D '80

Post autor: Zdzisiek »

ja mam teraz problem, otóż po malowaniu szyba przednia montowana była na nowej uszczelce (febi - nie wiem czy to dobry producent), tylko ta niestety kompletnie nie trzymała kształtu i włożona została bez klina, bo nie można go było dopasować, teraz wygląda to bardzo źle i zastanawiam się czy po ok 3 tyg guma się ułożyła, muszę wyjąć szybę wcisnąć kliny w uszczelkę i założyć od nowa :(
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

Teoretycznie ozdoby zakłada się na wyciągniętej szybie
Talar
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D 1980"
Kontakt:

Post autor: Talar »

Mi jak blacharz demontował szyby to wyciągnął je razem z uszczelkami i ozdobami. Niestety ja myślałem, że zadanie wyciągnięcia szyby i jej włożenia jest nie dla mnie. Blacharz włożył przednią szybę. Tylnej nie wkładał bo myślał, że będę od razu robić podsufitkę i powiedział, że jak zrobię podsufitkę to żebym wrócił do niego włożyć szybę. Udało mi się bezproblemowo włożyć szybę za pierwszym razem.

Swoją drogą mam pytanie, po deszczu w bagażniku po plastikowych osłonach nadkoli zlewa się woda. Z tego co widziałem blacharz wywiercił dziury w tych korytkach po prawej i lewej, żeby ta woda wylewała się z bagażnika(tak sądzę). I teraz pytanie czy ta woda powinna się zlewać, czy takie dziury były oryginalnie i jak myślicie czy to od szyby czy od czegoś innego? Kiedyś przed remontem gdy padało woda zlewała się na półkę tylną(ewidentnie uszczelka nie trzymała), a ponieważ na półce tylnej były wycięte dziury na wielkie głośniki to woda zamiast zlewać się za kanapę tylną lała się do bagażnika. Jeżeli od szyby to na rant będzie trzeba dać jakiś kit uszczelniający jak to było w oryginale?

Znajomy co miał 115 mówi, że bardzo często lało się przez szybę tylną, podobno taka przypadłość starszych Mercedesów. W sumie nie mam powodów, aby mu nie wierzyć, kiedyś jak szukałem Beczki do remontu, znalazłem auto za 3k, około godzina jazdy(nie pamiętam już gdzie) i właśnie ten Mercedes całą szybę miał objechaną jakimś sylikonem. Było tego strasznie dużo.
Mercedes W123 240D 1980r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
stiven1985
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 280 C

Post autor: stiven1985 »

LukZal pisze:No wiec tak - zarówno szyba jak i uszczelka czołowa w coupe mają inny wymiar jak w sedanie czy kombi. Z szyba nie ma szans a uszczelkę trzeba by naciągac po wysokości i skracać na szerokości wiec wyższa kombinatoryka. Całe szczescie ze można jeszcze kupic i szybę i uszczelkę nową. Niestety szyba jedynie w kolorze zielonym ale przynajmniej upolowalem bez paska z przyciemnieniem na górze firmy Sekurit. Tak więc kolejny temat z głowy. Pozdrawiam.
Kolego czy możesz napisać gdzie ostatecznie kupiłes uszczelki i co to za uszczelki i ile dales?????
Awatar użytkownika
durum
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: durum »

Ja kupiłem na niemieckim ebayu
https://www.ebay.de/itm/Dichtung-Fronts ... 0005.m1851
Nie mam jeszcze szyby, więc trudno mi cos wiecej powiedzieć.
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Post autor: LohrSith »

Jak coś montowałem i demontowałem szyby wszystkie sam. Służę radą. Poza tym została mi przednia szyba i listwy. Uszczelek nie polecam zakładać używanych, gdyż po prostu bedą ciekły.
Awatar użytkownika
durum
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Post autor: durum »

Ta szyba do coupe? Biała?
ODPOWIEDZ