300TDT kombi usa - kolejna beczka

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Re: 300TDT kombi usa - kolejna beczka

Post autor: Kowal_80 »

Darek60 - napisałem tak dla jaj,zresztą wstawiłem buźkę dla jasności. ja się na powyższym przykładzie przekonałem,że może być wręcz przeciwnie.
Luszi & Tomek- czyli by się zgadzało,że te włączniki nie wylądowały tu po jakichś modach. i fajno,mi takie przejściówki dodają jeszcze smaczku. tak jak rozbierana obecnie 0,5 seria pomieszana z pierwszą.
co do słów Kornicka - może i być troche racji,ze najrzadsza w europie. wystarczy spojrzeć na nasze portale. coupe usa czasem jest po 5-7 wystawionych,prawie same diesle. kombiaki obecnie są 2 w tym jeden wygląda jak by zrobił runde po bagdadzie.
Arku - mi też ten środek bardzo przypasował. nie dość,że ładny kolorek to i nie licząc kanapy,reszta stan rewelacyjny. do naprawy kanapy pewnie niełatwo będzie znaleźć materiał. ale mam już pewne pomysły.
Julek
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: s123 300tdt

Post autor: Julek »

No dobra, auto super, pogratulować, serio! A ten zderzak to w końcu kupiłeś??:D:D
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

hehe tak. i tu też ukłony dla sprzedającego. za 450zł zderzak jak malinka gdzie za zajechańce wołają 1000-1200. naprawde,jak macie pare groni w karmanie i słabą silną wole to nie polecam odwiedzin u tego gościa ;) człowiek by zgarniał z półek łopatą.
Obrazek
zderzak założony do przymiarki. jeszcze mała polerka go czeka
Kornick
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D sedan

Post autor: Kornick »

Co ty tam masz? Warsztat elektromechaniczny? Jak nie pole merców to rozrsznikoalterntornię, przerób to na miedź i alu. Mój ojciec 20 lat miał elektromechanikę, mam taki sam skład. Powoli to likwiduję.
cetus
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 240d

Post autor: cetus »

Gratulacje - widze tą piękna białą gwiazda to aż mi sie morda uśmiecha :)))) Co do tego chłopa z Poznania - to może podeslesz jakieś namiary - ja raz w miesiacy jestem w pyrlandii
Urodziliśmy się w 1979 roku pod szczęśliwą gwiazdą Mercedesa.
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 280C 1977

Post autor: Luszi »

Wow, wygląda przepięknie! :) Kończ ją chłopie czym prędzej! :)
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

dzięki Luszi,już się wkurzam,że nie mam czasu żeby ją skończyć. ciągle coś wypada. ale może w przyszłym tyg coś zaczne dłubać. tzn nie jest tak,że nic przy niej nie robie. wczoraj założyłem 3 klamki ;)
no gratów troche się uzbierało,głównie do prehistorycznych aut. to jeszcze z czasów jak kanty,poldony i i inne kadety kupowało się za flaszke. pomału to rozbieramy. jest jeszcze kilka silników,skrzyń itp. wkurza mnie to muzeum bo graty do beczek musze tak upychać,że często trudno coś znaleźć. ale z czasem te półki będą ociekały tylko fantami,których nr zaczyna się od 123 ...
Cetus napisz na priv do MikiPoz. bo nie chce tak bez wiedzy rzucać numerami. chyba,że Ci nie odp to wtedy zapytam go czy moge dać nr. ale nie wiem czy mu jeszcze coś zostało do euro wersji. bo z tego co wiem to Piotrek miał dostać wszystko co nie jest usa.
Kornick
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D sedan

Post autor: Kornick »

kanta, kadetta dwudrzwiowego, klapa tylna z szybą szukam, kolor złoty.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Ostatnie zabiegi przy kombiaku i zostawiam go,a biore się za sedana. żeby w środku nie zgnił już bardziej niż jest to postanowiłem przepchać mu odpływy. a jako,że auto stało dosyć długo w sąsiedztwie jakiegoś lasu iglastego to było co przepychać. na pierwszy ogień poszły odpływy szybra. na szczęście były drożne. potem podszybie. okazało się w zaskakująco zajebistym stanie.
ObrazekObrazek
potem kieszenie boczne i miejsca pod nimi. tam już było co czyścić. skrobanie,płukanie przepychanie. i tak po kilka razy. na szczęście tu też okazało się,że blacha jest jak dzwon. mimo miejscowych nalotów. zawsze to już mniej spawania na przyszłość.
ObrazekObrazek
dobrze,że kiedyś na złomie nie przeszedłem obojętnie obok niezjedzonej podstawy aku. znalazła swoje przeznaczenie w kombiaku,którego podstawa rozsypała się od samego spojrzenia. i też międzyinnymi zapychała odpływ swoimi resztkami.
Obrazek
i na koniec zagwozdka nie dająca mi spokoju. prędkościomierz. czemu tak nisko wyskalowany? zwykła 200d ma więcej. no i druga rzecz,że ktoś sobie poskąpił obrotomierza. myślałem,ze w turbodieslu były one w standardzie.
Obrazek
na tym narazie koniec obmacywania kombiaka. biore się za sedana. tzn w miare możliwości. jeszcze tylko w przerwie na papierosa zdejme zderzaki z kombi żeby warunki atmosferyczne nie dawały im popalić.
mercfan
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 300TDT

Post autor: mercfan »

Prędkościomierz ze zwykłej 300D wolnossącej a obrotkę ktoś sobie wziął ;)

P.S teraz jeszcze coupe i masz zacny zestaw US.
ODPOWIEDZ