Wymiana nagrzewnicy

Moderator: Tomek

Karol
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 240 D

Re: Wymiana nagrzewnicy

Post autor: Karol »

Wczoraj zdemontowałem deskę i dostałem się do nagrzewnicy. Niby robota nie jest jakoś specjalnie skomplikowana, ale siedziałem nad tym prawie 2 godziny. Okazało się, że nagrzewnica na 1/3 wysokości pokryta była warstwą kurzu, piachu, pyłu, liści i czego tam jeszcze. Miała 2 nieszczelności i płyn wsiąkał właśnie w tę warstwę i przez to nie lał się na podłogę tylko sobie tkwił w tych liściach i po rozgrzaniu nagrzewnicy wesoło parował na szyby. Co ciekawe, druga nagrzewnica, która chciałem założyć na wymianę, była chyba jeszcze bardziej usmarowana w takim samym towarze, a po jego usunięciu miała chyba ze 34 dziury. A może i 35. Myślę, że tak się stało przez brak filtra kabinowego... Może warto zajrzeć, jak się sprawy przedstawiają w Waszych beczkach i profilaktycznie przeczyścić nagrzewnicę? Taka moja sugestia:)
ja u siebie przy okazji porządnie umyję "osłonę: nagrzewnicy i dzięki temu nie będziemy podczas podróży musieli wdychać kurzu. Przynajmniej przez jakiś czas :) A na dodatek będę mógł się zająć nie świecącymi lampkami oświetlenia wskaźników. Tak czy owak - było warto :)
Aha, przy demontażu deski nie zdjąłem kierownicy. Nie było łatwo, ale deska zlazła. Natomiast myślę, że z z założoną kierownicą będzie ciężko deskę nałożyć z powrotem. jakie macie doświadczenia? Nagrzewnicę spróbuję kupić nową, a starej nie będę reanimował, bo jej wymiana zajmuje zbyt dużo czasu, aby jeszcze raz ją przerabiać. Mam nadzieję, że jeszcze można ją dostać.
A czy ktoś z Was zlecał wymianę nagrzewnicy w warsztacie? Jak myślicie, jaki jest "komercyjny" koszt takiej operacji?
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Nową ? A to dobre Karolu. To nie istnieję! Wyjmujesz nagrzewnicę, czyścisz, wkład ewentualnie wymieniasz wkład oringi i masz NOWA. Masz jakieś pytania to dzwoń 886 229 803 Pomogę
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Kiedyś jak mnie brawura poniosła to wyjmowałem deskę z kierownicą i oryginalna szyba mi piepszła więc nie warto. Zdjęcie kierownicy to 5 minut.
Karol
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Hm... a to?
http://allegro.pl/nagrzewnica-mercedes- ... 32343.html
A w razie czego starą zalutować, czy czymś kleić?
Karol
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Tzn. mówiąc o nagrzewnicy miałem na myśli sam wkład, nie wkład wraz z plastikową obudową. Tą muszę w kilku meijscach niestety pokleić...
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Wymień to nie klej. Mam dużo nagrzewnic jak będziesz chciał to za dobrą butelkę oddam całą nagrzewnicę.
Karol
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Dzięki! Wczoraj kupiłem wymiennik i mam nadzieję, że pod koniec tygodnia do mnie dojdzie. Jak dobrze pójdzie to przez weekend uda mi się wszystko poskładać do kupy. Dam znać co i jak. Mam nadzieję, że nie wyskoczy mi po drodze żadna niespodzianka.
Karol
Beczuszkarz
Beczuszkarz

A starą nagrzewnicę obejrzałem jeszcze raz dokładnie i szczerze mówiąc nie mam nawet pojęcia jak miałbym ją posklejać. Ale wytrzymała 35 lat. Jest jeszcze oryginalna, z czerwca 1982 r.
Karol
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Wymiana za mną. maciekpiti - dzięki za nagrzewnicę! Cała operacja nie jest jakoś specjalnie skomplikowana, ale strasznie upierdliwa i czasochłonna. W razie czego służę poradą :)
A tak z ciekawości - ile taka operacja może kosztować u mechanika? Ciekaw jestem, czy (czy raczej - jak bardzo) opłacało się z tym męczyć;)
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Kasuja miedzy 300 - 500 w wiekszych serwisach
ODPOWIEDZ