czeski błąd, myslalem mniej napisalem wiecej. W kwestii dodawania oleju 2t do ropy polecam lekture: http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i ... rnosci.pdfJulek pisze:'odwrotnie, siarki jest tyle co kot napłakał a właśnie ona odpowiadała w dużej mierze za smarowanie.done666 pisze: sklad ulegl zmianie i teraz plaiwo ma znacznie wiecej siarkiZ ciekawości zapytam bo chyba nie rozumiem, co ma układ paliwowy do sterowania klawiaturą??done666 pisze:w w124 250d tym sposobem po paru dolewkach ustalo u mnie stukanie szklanki
Jakiś czas temu czytałem fajne opracowanie z którego wynikało że dolewanie oleju 2t niestety ale wpływa tylko na nasze uszy i bez wątpienia na żywotność pompy i wtrysków natomiast znacząco obniża liczbę cetanową i nie wypływa na nie krzepnięcie ropy. Benzyna dolana do ropy utrudni jej krzepnięcie i ułatwi rozruch (wiadomo, bombowa jest:)) ale dość znacząco obniza liczbę cetanową ropy (spróbuje odszukać to w necie bo było naprawde fajnie uzasadnione i logiczne). Osobiście uważam, że oleju owszem można kapnąć od czasu do czasu dla lepszego samopoczucia, natomiast zimą tylko zdrowy silnik, mocna bateria, paliwo dobrej jakości, ewentualnie troche benzyny.
Jesli chodzi o liczbe cetanowa ktora odpowiada oględnie mówiąc za zdolność paliwa do samozapłonu to racja im jest wyższa, tym „miększa” jest praca silnika. Minimalna LC paliwa wynosi 50. I tak, dodatek oleju 2T w proporcji 1:50 zmniejsza LC o 26 punktów! Dodatek 2T w proporcji 1:150 zmniejsza LC już zaledwie o 3 punkty, co jest wartością akceptowalną. Oznacza to ze idealnie na 50L paliwa dodanie 250ml oleju uzyskamy 1:200
wiec wartosc akceptowalna. Nie mam zamiaru tu nikogo przekonywac do niczego ale badania i liczby nie kłamią, zreszta moje doswiadczenia sa tylko pozytywne, nigdy zadnej pracy przy ukladzie paliwowym. Rozumiem ze zwiazek paliwa z klawiatura jest w wiekszosci przypadkow zaden i byc moze u mnie stukal wtryskiwacz a nie szklanka ciezko mi ocenic ale w dwoch egzemplarzach w124 zwyklym i uturbionym stuki ustały, ale moze to kwestia dobrego oleju bo nie leje nic innego niz motul. Pozdrawiam serdecznie