Łożyska kół tylnych

Moderator: Tomek

Mike-L
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 280C

Re: Łożyska kół tylnych

Post autor: Mike-L »

kornik pisze:Dziękuję serdecznie za pomoc. wszystko się udało. To była pierwsza wymiana łożysk tylnych w historii tego auta. Pozdrawiam kolegę który nie poskąpił oryginałów ze swojej półki skarbów! Dzięki Vanson.
@kornik,

a czy możesz jeszcze napisać, czy udała się Tobie ta operacja przy użyciu normalnego klucza, czy tego ze trzpieniem prowadzącym?

dodatkowo, czy do samej wymiany potrzebna była prasa?

sam się przymierzam do wymiany u siebie, więc jeśli ktokolwiek miałby jeszcze jakieś dobre rady, to chętnie je przyjmę
Kornick
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D sedan

Post autor: Kornick »

Przy normalnym kluczu. takim z rurki. Oskar-123 jest mistrzem tematu, to expert. jego pytaj.
piotrjarocin
Beczkarz
Beczkarz

Post autor: piotrjarocin »

Ten klucz który podał oskar o średnicy 42 mm jest do nakretki łożyska wałka ataku w moście , a do łożysk piasty tył jest o wiele wiekszy , jak Cię interesuje rozmiar to napisze ci jutro.
Mike-L
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 280C

Post autor: Mike-L »

do tej pory w necie takie coś. czy jesteś w stanie potwierdzić, że klucz o tych wymiarach się nada?
Rear Axle Pin Wrench.jpg
tatarak
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200T

Post autor: tatarak »

Tak to jest właściwy klucz.Przed odkręceniem starej nakrętki trzeba odgiąć,ściąć zabezpieczenie,następnie nabijamy klucz kilka razy porządnie przywalić młotkiem i dopiero odkręcać(powinno pójść gładko).
piotrjarocin
Beczkarz
Beczkarz

Post autor: piotrjarocin »

Tak dokładnie to jest ten wymiar klucza. Tylko ja mam bez tego trzpienia ,mam na wylot przewiercone i skręcam długą srubą i też daje radę.
ODPOWIEDZ