Szyba drzwi kierowcy coupe

Moderator: Tomek

LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Szyba drzwi kierowcy coupe

Post autor: LohrSith »

Miesiąc temu zbiłem sobie szybę. Obecnie wstawiłem nową i pojawił się problem. Szyba kiwa się na boki (do przodu i tyłu) i podczas podnoszenia blokuje się o trójkąt lusterka. Trzeba ją podnieść ręką aby można ją było zamknąć. Pytanie: Czy to luz podnośnika elektrycznego czy jakies niedoregulowanie. Na mojej oryginalnej szybie był taki luz ale jakies 5 mm i się zamykała bez problemu.
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Re: Szyba drzwi kierowcy coupe

Post autor: Wojtek »

na moje oko jest źle wyregulowana
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 280C 1977

Post autor: Luszi »

Tego luzu w ogóle nie powinno być, więc ruszaj tą szybą i patrz, czy którąś śrubę masz niedokręconą, czy luz jest gdzie indziej. Tam przecież wszystko dobrze widać, zwłaszcza że 5mm to sporo. Przede wszystkim sprawdź śrubę służącą do regulacji właśnie tego położenia (kąta osadzenia mechanizmu), aczkolwiek nie wydaje mi się możliwe, żebyś ruszając szybą nie zauważył, że ona jest niedokręcona, skoro ta śruba jest na samym wierzchu.
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: LohrSith »

OK. Szyba sie juz podnosi. Max. podniesiona byla tylna sruba przy zamku od regulacji pochylenia. Sprawdzalem i ten luz tak jest fabrycznie. Troche luzu ma na plastiku od szyny poziomej - tam gdzie ramie. A poza tym szyba tak chodzi razem z ramionami podnosnika. Przy okazji korzystajac z wolnego piatku podjechalem do serwisu i kupilem wszystkie czesci jakie sa dostepne do drzwi kierowcy, poza podnosnikiem - bo on 2600. Przy okazji okazuje sie ze podnosnik jest z 126 fabrycznie. Pisze bo gdzies byly takie pytania. We wtorek przyjda czesci z Niemiec i sam jestem ciekawy co to bedzie.
ODPOWIEDZ