witam, kolegów
własciciele coupejek będą wiedzieli o co chodzi!
chodzi mi o zamykanie drzwi w coupe. górna uszczelka blokuje szybę i nie pozwala domknąc drzwi,(trzeba dobrze trzasnąc drzwiami wtedy sie domyka) trzeba opuscic troszkę szybę , zamknąc drzwi i dopiero wtedy dosunąc do góry szybę---tak jest u mnie---czy wy macie podobnie?????? mój kolega mechanik powiedział mi , ze dawno temu robił WB W123 COUPE i z tego co sobie przypomina to nie jest to prawidłowe i trzeba inaczej wyregulować szybę na prowadnicach (inny kąt czy coś takiego) czy to prawda???????????
uszczelka domykanie drzwi MB W123 COUPE
Moderator: Tomek
Re: uszczelka domykanie drzwi MB W123 COUPE
jesli masz stwardniala uszczelke to nic nie zrobisz. Szybe mozna regulowac na prowadnicy i calym mechanizmem. Ale tak jak pisalem, jesli uszczelka jest stwardniala, to albo bedzie Ci gwizdala, jak ja opuscisz albo nie wsliznie sie szyba na swoje miejsce.
- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
Regulować można ustawienie kąta nachylenia prowadnic (śrubami na dole i górze prowadnic, przy czym przednia prowadnica jest połączona z tym trójkątem z lusterkiem), ustawienie kąta mechanizmu podnoszenia szyby (jedna śruba - to jest w sumie kluczowa regulacja), ustawienie szyby na mechanizmie podnoszenia szyby (kąt oraz przód-tył i wtedy jeszcze trzeba wyregulować biały ogranicznik nad zamkiem), blokady ograniczające ruch szyby w górę (dwie - z przodu i z tyłu) i w dół (jedna blokująca sam mechanizm podnoszenia szyby, druga opierająca się na dolnej krawędzi drzwi). Reasumując - tak, to prawda. Używając ww. regulacji możesz ustawić szybę tak, żeby wchodziła swoją krawędzią pod uszczelkę (przy zamykaniu najpierw górna krawędź szyby powinna dotknąć słupka, a potem nacisk drzwi powinien popchnąć tę górną krawędź w górę, pod uszczelkę). Oczywiście do tych regulacji trzeba zdjąć tapicerkę drzwi i folię pod nią.
Bardzo dziękuję kolegom, jak skończy się sezon i przyjdzie zima-to czas na postawienie gwiazdy w garazu, to rozbiorę poszycie drzwi i się pobawię z tą regulacją.pozdrawiam