uszczelka domykanie drzwi MB W123 COUPE

Moderator: Tomek

dzinks
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: MB W123 230 CE

uszczelka domykanie drzwi MB W123 COUPE

Post autor: dzinks »

witam, kolegów
własciciele coupejek będą wiedzieli o co chodzi!
chodzi mi o zamykanie drzwi w coupe. górna uszczelka blokuje szybę i nie pozwala domknąc drzwi,(trzeba dobrze trzasnąc drzwiami wtedy sie domyka) trzeba opuscic troszkę szybę , zamknąc drzwi i dopiero wtedy dosunąc do góry szybę---tak jest u mnie---czy wy macie podobnie?????? mój kolega mechanik powiedział mi , ze dawno temu robił WB W123 COUPE i z tego co sobie przypomina to nie jest to prawidłowe i trzeba inaczej wyregulować szybę na prowadnicach (inny kąt czy coś takiego) czy to prawda???????????
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Re: uszczelka domykanie drzwi MB W123 COUPE

Post autor: LohrSith »

jesli masz stwardniala uszczelke to nic nie zrobisz. Szybe mozna regulowac na prowadnicy i calym mechanizmem. Ale tak jak pisalem, jesli uszczelka jest stwardniala, to albo bedzie Ci gwizdala, jak ja opuscisz albo nie wsliznie sie szyba na swoje miejsce.
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 280C 1977

Post autor: Luszi »

Regulować można ustawienie kąta nachylenia prowadnic (śrubami na dole i górze prowadnic, przy czym przednia prowadnica jest połączona z tym trójkątem z lusterkiem), ustawienie kąta mechanizmu podnoszenia szyby (jedna śruba - to jest w sumie kluczowa regulacja), ustawienie szyby na mechanizmie podnoszenia szyby (kąt oraz przód-tył i wtedy jeszcze trzeba wyregulować biały ogranicznik nad zamkiem), blokady ograniczające ruch szyby w górę (dwie - z przodu i z tyłu) i w dół (jedna blokująca sam mechanizm podnoszenia szyby, druga opierająca się na dolnej krawędzi drzwi). Reasumując - tak, to prawda. Używając ww. regulacji możesz ustawić szybę tak, żeby wchodziła swoją krawędzią pod uszczelkę (przy zamykaniu najpierw górna krawędź szyby powinna dotknąć słupka, a potem nacisk drzwi powinien popchnąć tę górną krawędź w górę, pod uszczelkę). Oczywiście do tych regulacji trzeba zdjąć tapicerkę drzwi i folię pod nią.
dzinks
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: MB W123 230 CE

Post autor: dzinks »

Bardzo dziękuję kolegom, jak skończy się sezon i przyjdzie zima-to czas na postawienie gwiazdy w garazu, to rozbiorę poszycie drzwi i się pobawię z tą regulacją.pozdrawiam
ODPOWIEDZ