uszczelki do drzwi i szyb

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 280C 1977

Re: uszczelki do drzwi i szyb

Post autor: Luszi »

stiven1985 pisze:z jakiej racji dorobienie matrycy do uszelki od coupe mialoby byc trudniejsze niz do sedana
Zobacz zdjęcie, to zupełnie inna uszczelka i oczywiste jest, że jest trudniejsza, bo jest bardziej skomplikowana oraz częściowo flokowana.

Osobiście mam nadzieję, że da się to jakoś dorobić, nie wiem tylko gdzie. Wysłałem zdjęcia tej uszczelki do guma.com.pl, bo wcześniej mówili przez telefon, że dorabiają różne rzeczy, ale nie odpowiedzieli...
Załączniki
uszczelka do dorobienia3.jpg
uszczelka do dorobienia3.jpg (100.59 KiB) Przejrzano 2011 razy
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: LohrSith »

hehe powodzenia. Sprobujcie jeszcze obejrzec przekroj uszczelki szyby, ktora jest sprasowana z 3 sztuk - kazda z innego materialu i dodatkowo kazda z tych trzech sztuk tez sklada sie z roznych materialow- o roznej twardosci . Nie mowiac juz o dlugosci ponad 2m bo to nie problem ale szerokosc przekroju kolo 8cm. Nie na darmo jej cena to ponad 2200 PLN za strone. W sedanie nie ma takich skomplikowanych uszczelek.
lisek
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: coupe

Post autor: lisek »

ostatnio znalazłem jakiś link z firmą która sprzedaje uszczelki zamienniki do 123 coupe, niestety nie zapisałem strony i nie mogę trafić na ta stronę. Ma ktoś może jakiś namiar na firmę która handluje zamiennikami. ewentualnie gdzie na dzień dzisiejszy najtaniej idzie kupić uszczelki do coupe
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Jesteś pewien, że widziałeś zamienniki, względnie że to nie był sen? :) https://www.te-taxiteile.com/ oraz www.mbclassics.de/ - są tam oryginalne uszczelki drzwi dużo taniej niż w ASO (uszczelki szyby przedniej i tylnej chyba też są w MB Classics, ale nie wiem, o ile taniej niż w ASO), wodozgarniacze przednie są niedrogie w ASO, a za podanie miejsca, gdzie można kupić tanio tylne wodozgarniacze masz u mnie wielkie piwo.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

Pany,zakładał ktoś u siebie uszczelki szyb przedniej i tylnej od Febiego? chodzi mi jak leżą. bo mam okazje kupić niedrogo
mowa o sedanie
Nex@pl
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: sedan

Post autor: Nex@pl »

Czy macie moze problem z ocierajaca uszczelka drzei przednich? Dzisiaj zauwazylem ze przy zamykaniu drzwi od kierowcy prawy gorny naroznik drzwi oceirza uszczelka o ran tylnych drzwi, oczywiscie juz w tym miejscu wytarlo lakier do podkladu... ktos mial cos podobnego?
Mike-L
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 280C

Post autor: Mike-L »

witam,

chciałbym odgrzać ten temat...
chodzi o uszczelki przy bocznych oknach w coupe.
czy ktoś mógłby poradzić mi jak powinny wyglądać uszczelki pokazane na zdjęciach?

u mnie uszczelka idąca wzdłuż górnej krawędzi okien jest przecięta na dwie części w miejscu gdzie dwie szyby na siebie nachodzą. wydaje się, że dobra uszczlka powinna być w jednym kawałku, nie?

drugi temat to wodozgarniacze zewnętrzne przednie. w moim aucie nie dochodzą one do końca drzwi. to również nie wygląda jakby spełniało swoje zadanie.

zdjęcia tych uszczelek w waszych autach byłyby bardzo pomocne. tymbardziej, że jak widać w powyższych postach, ceny tych elementów są niechrześcijańskie :P
Załączniki
wodozgarniacz
wodozgarniacz
górna uszczelka
górna uszczelka
LohrSith
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 230CE

Post autor: LohrSith »

Witam. Górna uszczelka na szybie powinna być sprasowana z trzech i jest ona całością. Jeśli jest ona nie pierwszej świeżości i była ściągana nieumiejętnie z auta to z reguły się rozpadała. Odnośnie zgarniacza to nie dochodzi do końca, gdyż łączy się z uszczelką drzwiową. Jedna w chodzi w drugą. Mogę Ci porobić fotki bo wszystkie uszczelki mam założone nowe z ASO.Ale popołudniu.
Awatar użytkownika
Luszi
Beczkomaniak
Beczkomaniak

Na pierwszym zdjęciu jest łączenie wodozgarniacza z uszczelką drzwiową (drzwiowa ma wypustkę, którą wkłada się w wodozgarniacz), trochę nierówno to tam zawsze będzie (mam nowe jedno i drugie), a łączenie właśnie ma być ok. 1 cm od krawędzi drzwi.
Mike-L
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 280C

Post autor: Mike-L »

LohrSith pisze: Jeśli jest ona nie pierwszej świeżości i była ściągana nieumiejętnie z auta to z reguły się rozpadała.
czy według Ciebie warto ryzykować ściąganie obecnych uszczelek i próbę ich sklejenia, czy lepiej od razu skupić się na szukaniu nowych?
w dłuższej perspektywie i tak mam w planach i zakup, ale przed sezonem chciałbym przeznaczyć siano na co innego...

P.S. fotki zawsze byłyby mile widziane :)
ODPOWIEDZ