Odpływy wody z drzwi + przeciekająca uszczelka tylnej szyby
Moderator: Tomek
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: sedan
Re: Odpływy wody z drzwi + przeciekająca uszczelka tylnej sz
Tak, po założeniu. Ja to rozumiem w ten sposób, że główna uszczelka ma trzymać szybę, uszczelniacz jest po to aby nie przeciekała, w końcu aplikuje się go poiędzy uszczelkę a blachę i szybę. Oryginał kosztuje 121zł brutto... masakra jakaś.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
Ale przecież boll robi nigdy nie wysychającą masę typowo do tego
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
-
- Beczkofan
- Posiadany model W123: sedan
nieeeee. to nie ma byc masa klejaca. Na taka mase to mozna ospoilerowani emontowac.
O to tu
http://www.boll.pl/masy-uszczelniajace- ... odowych-91
O to tu
http://www.boll.pl/masy-uszczelniajace- ... odowych-91
Wymieniałem obie uszczelki, które tak jak pisze Wojtek potraktowałem Bollem - 30 zł za tubę. Auto myję karcherem i nic się nie dzieje. Na jakimś forum przeczytałem, chyba mini coopera, że dobrze jest potraktować sezonowo uszczelkę masą uszczelniającą i to ma sens:)
This is my MB W123. There are many like it, but this one is mine. My MB W123 is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My MB W123, without me, is useless. Without my MB W123, I am useless.
-
- Beczkomistrz
Używałeś jakiegoś środka do gumy przed założeniem? Chodzi mi o taki do konserwacji gumy. Jeszcze Hilek powiedz mi, uszczelka z ASO czy jakiś zamiennik, jak zamiennik to jaki?
Uszczelki oryginalne, zdjęte z szyb wyczyszczone na sucho z masy uszczelniającej i potraktowane środkiem do czyszczenia opon:) Najwięcej zabawy było z ponownym założeniem uszczelki na szybę bo ślizgała się niemiłosiernie, sam montaż po 10 min na każdą stronę, na koniec uszczelniacz. Drobna uwaga na co zwrócić uwagę: dokładnie wyczyścić rant szyby ze starego uszczelnienia, pamiętać o założeniu klina i demontażu przedniej części rynienki / owiewki czy jak to się nazywa, w celu zrobienia sobie miejsca na potraktowanie uszczelki uszczelniaczem.
This is my MB W123. There are many like it, but this one is mine. My MB W123 is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My MB W123, without me, is useless. Without my MB W123, I am useless.
-
- Beczkomistrz
Czyli tego bolla wtryskiwać pod uszczelkę już po założeniu całości ? Wydawało mi się że puścić go na rant, i wtedy wkładać. Ranty mam czyste bo wszytko było malowane. Uszczelka też wyczyszczona. Rynienki zdjęte.
Zdecydowanie wtryskiwać dopiero po założeniu całości na auto, jeśli posmarujesz uszczelkę przed założeniem szyby na auto to najprawdopodobniej wszystko się rozpaćka przy montażu. Ja robiłem jak w instrukcji od kolegi Wojtka i poszło bez przygód. Wyobraź sobie taką sytuację, że najpierw smarujesz uszczelkę od wewnątrz bollem a potem zakładasz na to sznur, który wyciągasz przy montażu i co czysta robota:)
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D 1980"
- Kontakt:
Ja mam problem z tylną szybą i z tego co zauważyłem to leje się pomiędzy szybą, a uszczelką i tam się powinno wciskać to szczeliwo? Uszczelkę mam nową.
Mercedes W123 240D 1980r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.