witam kolegów,
posiadam MB W123 230 ce W AUTOMACIE, przepraszam że zadam proste pytanie, ale zakupiłem go w zeszłym roku i dopiero go odrestaurowałem, jeżdzę od około tygodnia, piękna maszyna, skrzynia po remoncie spisuje się wspaniale, ale pytanie jest nastepujące, czy w automacie można wrzucić na luz czyli czy jadąc z rozpędu można wrzucić bieg na neutralny ? ???
chyba raczej bym się bał, bo co potem? znów na drive, ? no jesli jechałbym 100 km/h a weszła by dwójka w automacie to chyba była by masakra? przepraszam ale to mój pierwszy automat i nie mam zero pojęcia o tym.pozdrawiam
skrzynia automat wrzucenie na luz??????
Moderator: Tomek
- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
Re: skrzynia automat wrzucenie na luz??????
Instrukcja użytkownika beczki każe jeździć tylko na D. Wyjątek: gdy potrzebujesz wrzucić luz awaryjnie w celu poprawy zachowania auta na śliskiej jezdni, wtedy można ewentualnie użyć N.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
tak jak napisał Kolega Luszi. ale jak byś wrzucił na luz i potem znowu na D to nic by się nie stało. ja kiedyś przez pomyłke w audi A6 wrzuciłem z D na N i potem zamiast na D to na R. auto troche zwariowało,poszarpało ale skrzyni nie stało się nic. dalej normalnie jezdziła. tam w środku jest hydraulika,nie żadne koła zębate,więc TEORETYCZNIE nie ma co się uszkodzić. co nie zmienia faktu,że lepiej jezdzić tak jak nakazuje producent. pozatym uważam,że wrzucanie luzu w automacie podczas jazdy jest "bezczeszczeniem" radości z użytkowania tej przekładni. automatem trzeba się delektować a nie wajchować.
Hydraulika jest gorsza od kol zebatych. Koszty uszkodzen sa masakryczne. Producenci wszelkich skrzyn biegow automatycznych zalecaja jazde tylko na D. Nawet jak stoisz na swiatlach to zalecaja aby trzymac auto na D i trzymac noge na hamulcu. Przelaczanie na N powoduje szybsze zuzywanie elementow ciernych SB. Pozycja N sluzy tylko do przepchania auta np na warsztacie. Nie wolno jezdzic ani tym bardziej holowac auta na Neutralu. I nic ze czasem sie nic nie stanie. Takie sa zalecenia producenta. Ps. Remont ASB w 211 to koszt pow.6000 PLN.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2015, 19:54 przez LohrSith, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
Ja tak tylko nieśmiało wtrącę, że na N nie ma smarowania skrzyni i nie wolno ani dłuższych odcinków (2 metry - krótki, 200 metrów - długi), ani szybciej niż 10-20 km/h
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i cenne uwagi. Myślę, że już wszystko wiadomo!