Powietrze w paliwie .

Moderator: Tomek

wiktor92
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 230e, 300d

Powietrze w paliwie .

Post autor: wiktor92 »

Witam. Udało się kupić beczkę kombi ale to pochwale się w innym temacie jak zrobię jakieś zdjęcia:)
Problem mam następujący. Do paliwa dostaje się gdzieś powietrze , autem po kupnie zrobiłem ok 500km bez problemu aż stanąłem na tankowanie i po tym auto zaczęło wariować , cieżko było je zapalić a jak już zapaliło to raz chodzilo normalnie a po chwili znowu gasło bo nie dostawał paliwa , na przewodach widać że jest dużo powietrza. Pacjent to w123 300td 59kW rocznik 80r. Pozdrawiam
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Re: Powietrze w paliwie .

Post autor: maciekpiti »

Zacznij od gumowych przewodów. Pod całym samochodem idą Ci 2 metalowe przewody paliwowe. Zasilający i powrotny. Musisz wjechać na kanał. Z baku wychodzą Ci 3 przewody gumowe. Jeden z tych przewodów to odpowietrzenie, dwa łączą się właśnie ze wspomnianymi przewodami metalowymi biegnącymi pod autem. U mnie kiedyś sparciały, paliwo leciutko się sączyło, i przy okazji dostawało się powietrze. Kolejne 2 przewody gumowe masz pod maską. Jeden zasilający biegnie do ręcznej pompki znajdującej się na pompie wtryskowej, drugi do filtra paliwa. Może ktoś kiedyś zapowietrzył pompę, zabrakło mu paliwa w zbiorniku i przez to biegną Ci w wężykach pęcherzyki powietrza. Po to jest ręczna pompka na pompie żeby odpowietrzyć pompę w takim przypadku.
wiktor92
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 230e, 300d

Re: Powietrze w paliwie .

Post autor: wiktor92 »

Problem rozwiązany . Wymiana filtrów paliwa pomogła , mały filterek zassał syf ze zbiornika i byl przytkany :) mercem zrobiłem wczoraj 500km i wszytsko jest super:)
ODPOWIEDZ