POMOCY!! Wibracje powyżej 60km/h

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
kriss.no
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 2.4 DIESEL

Re: POMOCY!! Wibracje powyżej 60km/h

Post autor: kriss.no »

Oskar-123 pisze:To skąd wreszcie pochodza te wibracje, ze srodka auta? Otworz sobie moze przednie szyby i przejedz sie gdzies miedzy budynkami moze bedzie cos slychac
Przy otwartym oknie ni cholery nic nie słyszę,"buczenie" drgania, wydostają się tak jakby z tunelu środkowego tam gdzie wał napędowy idzie,mam wrażenie że bliżej skrzyni biegów,po wyżej 70km/h już tak "wyje" jakby miał się wznieść w powietrze,dopiero po wyżej 90km/h zaczyna być w miarę miło :roll:
Awatar użytkownika
kriss.no
Beczuszkarz
Beczuszkarz

say2 pisze:Nadal obstawiam koła. Opony, felgi lub wyważenie
Koła 14" z nowymi oponami,wyważone,"wibracje" dalej takie same
Koła 17" prościuteńkie,opony "igiełki" wyważone odważników po kilka gram na stronę,wibracje,drgania,buczenie bez zmian :(
TAKA LIPA
say2
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 240D

Post autor: say2 »

No to skoro koła sprawdzone a "wrzucam na luz,jest to samo" to zostaje wał napędowy. Krzyżak bądź odpadł np odważnik od wału, podwieszka, sprzęgło elestyczne. Przestawienie wału na wielowypuście przy tym układzie (jeden przegub krzyżakowy, który stosowany jest przy odchyleniach nie przekraczających 2 %) nie powinno mieć wpływu. Sprawdził bym też łożysko na skrzyni oraz poduszkę.
Awatar użytkownika
kriss.no
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Dziękuję za podpowiedzi,ale tutaj nic nie zrobię czekam na urlop i ogień do Wrocławia tam już MAGICY "ustawią-przestawią" PEREŁKĘ ;-D
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Post autor: Oskar-123 »

Wal napedowy z dwoma krzyzakami jak przestawisz to bedzie walic, a wal taki jak w mercedesie jak przestawisz o 5, 10 czy 20 zebow to nic sie nie dzieje a obydwie polowki walu wywazane sa osobno, takze to mu roznicy nie zrobi, trzeba sciagnac waly i wrzucic na tokarke, zobaczyc czy nie sa krzywe a jak nawet nie bedzie widac to tokarz organoleptycznie bedzie czuc czy bije, a czesto gesto (przynajmniej w polsce) jest tak ze jak nie mial ktos odpowiedniego walu to skracali, wydluzali i rozne inne cuda robili z nimi najczesciej z marnym skutkiem
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
Awatar użytkownika
kriss.no
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Perełka lata jak ta "LALA" powiem wam,że wał zawiozłem do Wałbrzycha,firma ZEM,półtora godziny i po zabiegu,tak jak wcześniej pisałem,że krzyżaki,gumy,podpora wału,wszystko nowe,przyspawali dwie blaszki,wyważony perfekcyjnie,auto teraz płyyynie,co do kolegi który napisał że wał wyważa się w dwóch osobnych częściach,niema takiej opcji,tylko w mercedesach "KACZKA" czy "KWADRACIAKACH" reszta samochodów,wyważanie odbywa się w całości,olej,filtry,wahacze,końcówki,wszystko wymienione,aaa jeszcze patent był że pompa przestawiona,przy odpalaniu był mocny strzał w rurę wydechową,więc byłem pewien że będzie dodatkowa naprawa,okazało się że tłumik środkowy nie był dokręcony,usterka usunięta,wszystko gra :D
Awatar użytkownika
Vengeancee
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 200D/300D

Post autor: Vengeancee »

Też wał robiłem w ZEM Wałbrzych z tym, że wysyłałem. Również polecam :)
Obrazek
ODPOWIEDZ