Usterka- palące się świece żarowe-zwarcie

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
tomek470
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 240D

Usterka- palące się świece żarowe-zwarcie

Post autor: tomek470 »

Witam!

Mam spory problem,
Pewnego dnia chce odpalić samochód a tu kontrolka od świec się nie zaświeca, hmmm no trudno pewnie trzeba wymienić świece bo któraś padła,
Czytając fora tylko się upewniłem że konieczna jest wymiana.
Zainwestowałem w świece firmy bosch ,kupując najtaniej na w sklepie internetowym autowanda.pl

Dziś wkręciłem , wszystko poskładałem , odpalam- chodzi , wychodzę na zewnątrz patrze pod maskę a te spiralki dalej czerwone a minęło juz kilkadziesiąt sekund od zapalenia samochodu, kabel zasilający gorący, zgasiłem samochód , chce zapalić jeszcze raz ,a kontrolka już sie nie świeci :(

Wykręcając pierwszą świece od strony szyby , zauważyłem że po poluzowaniu tej małej nakrętki którą przykręcony jest kabel zasilajacy do pierwszej świecy, zaczyna iskrzeć.
Odkręciłem całkiem, dotykam na mase tym kablem i iskrzy jak cholera, ZWARCIE ( klucza w stacyjce nie bylo)

Ciekawe jest jeszcze to ze potem nawet po przekręceniu kluczyka nic się nie działo , dopiero po 10 min, po przekręceniu kluczyka wróciło wszystko do normy (no oprócz oczywiście kontrolki od świec)

Pytanie do was , co teraz robić co sprawdzać , czy to jakieś zwarcie przy stacyjce czy gdzieś indziej ?
Wybaczcie chaotyczne pisanie ale jestem, jakby to powiedzieć lekko podenerwowany zaistniałą sytuacją , zwłaszcza że 170 zł wydane na swiece, które pewnie sie spaliły to na moja studencką kieszeń troche dużo.

Dodam zę świece są to tzw agrafki/ pętelki czyli 0.9V . na kablu zasilajacym był bezpiecznik w formie blaszki , ale nie zadziałał
Załączniki
qq.jpg
say2
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Re: Usterka- palące się świece żarowe-zwarcie

Post autor: say2 »

Czasami pada kostka w stacyjce. Widziałem też ominięcia na krótko na jakiś ukryty ręczny wyłącznik. Radzę jednak od bezpiecznika iść po kabelku do źródła i sprawdzać. Sprawdził bym też ten bezpiecznik. Usterka wbrew pozorom dość poważna może doprowadzić do pożaru auta.
Kiedyś szukałem przez tydzień dlaczego mi świece palił i okazało się, iż załączały się podczas jazdy z powodu wadliwej stacyjki.
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

miałem identycznie, agrafki aż skruszone. Winny był przekaźnik, nadpalone styki sklejały się do siebie i ciągle grzało. Może i u Ciebie jest podobnie. Wystarczyło przeczyścić i działa do dziś.
Awatar użytkownika
tomek470
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Myślicie że wszystkie świece u mnie padły?
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Odkręć przewody od świec i sprawdź miernikiem lub neonówką czy jest przejście. Jak nie ma to spalona
Awatar użytkownika
tomek470
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Koledzy , jutro zawiozę Mietka do serwisu, zobaczymy co sie okaże , ale myślę , ze jednak są spalone i pewnie przekaźnik robi takie jaja, miedzy czasie zepsuł mi sie drugi samochód i nastepne 320 zł ( laweta) poszło..
ODPOWIEDZ