Otrzymalem odpowiedz od Dolnoslaskiego Konserwatora Zabytkow. Traktuje ona o pojezdzie wpisanym do rejestru a nie ewidencji zabytkow.
"Witam , w przypadku remontu obiektu wpisanego do rejestru zabytków wymagana jest nasza zgoda.Szczegóły wniosku nie BIP w zakładce “jak załatwić sprawę”
czy za wydanie ww. zgody pobieracie Panstwo oplaty? - TAK 82 zł
- czy do takiego wniosku nalezy dolaczyc operat, w ktorym okreslony zostanie zakres prac? TAK
- czy stan po naprawie podlega okreslonej procedurze weryfikacyjnej - np przeglad, koniecznosc ponownego zamawiania ekspertyzy rzeczoznawcy? TAK"
Żółte blachy a naprawa
Moderator: Tomek
- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
Re: Żółte blachy a naprawa
No tak, ale pojazdy co do zasady są wpisywane do ewidencji, a nie rejestru.
- Jarek
- Beczuszkarz
- Posiadany model W123: Coupe 230C
Doczytałem właśnie. Znalazłem dosyć suty fragment, który odpowiada na kilka pytań:
Przede wszystkim jednak wyjaśnić należy, iż ewidencja zabytków nie jest formą ochrony zabytków, w związku z czym umieszczenie danego zabytku w wojewódzkiej ewidencji zabytków nie daje organom konserwatorskim uprawnień do władczego wypowiadania się w analogiczny sposób jak w przypadku zabytków wpisanych do rejestru.
Luszi, a Ty białą kartę preparowałeś sam, czy zlecałeś?
Przede wszystkim jednak wyjaśnić należy, iż ewidencja zabytków nie jest formą ochrony zabytków, w związku z czym umieszczenie danego zabytku w wojewódzkiej ewidencji zabytków nie daje organom konserwatorskim uprawnień do władczego wypowiadania się w analogiczny sposób jak w przypadku zabytków wpisanych do rejestru.
Luszi, a Ty białą kartę preparowałeś sam, czy zlecałeś?
- Luszi
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 280C 1977
Ja kupiłem już na żółtych.
A rejestr jest w ogóle przewidziany dla najcenniejszych zabytków, więc wszystko by się zgadzało.
A rejestr jest w ogóle przewidziany dla najcenniejszych zabytków, więc wszystko by się zgadzało.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Posiadam kilka motocykli na żółtych i nic nie zgłaszam od paru lat nikt się nie czepia. Robisz co chcesz.