problem z odpaleniem w123 230 CE, rozrusznik?
Moderator: Tomek
problem z odpaleniem w123 230 CE, rozrusznik?
witam kolegów, mam problem z odpaleniem mojego coupe, 3 dni temu wyjechałem nim pierwszy raz po zimie i zabrałem się do czyszczenia i przygotowań do wyjazdów moim oldtimerem, silnik odpalił bez żadnego problemu po zimie "od strzała" wyjechałem z garażu. po 3 godzinach "pucowania i pieszczenia" już do garazu nie mogłem wrócić. nie chce odpalić!. najpierw myslałem że to przekażnik, bo kiedyś miałem z nim problemy, ale był po regeneracji u elektryka i wszystko jest ok.(zmienił zimne luty itd.) myslałem jakiś bezpiecznik, ale wszystko jest ok, każdy działa. zaznaczam iż po przekręceniu kluczyka, słychać jak załancza się pompka paliwa, słychać jak załancza się przekaznik i moduł wtrysku paliwa. NIE KRĘCI ROZRUSZNIK! czy jest jakiś bezpiecznik lub przekażnik odpowiedzialny za niego? jak sprawdzić czy rozrusznik działa bez jego wykręcania. dostęp do niego jest cięzki. na rozruszniku są dwa zaciski chcę sprawdzić miernikiem czy dochodzi do niego prąd po załączeniu stacyjki ale na razie mnie to przeraża bo auto stoi w miejscu nie mam mozliwości go podniesienia na podnosniku , bo nie ruszy. szukam jakiejś innej prostrzej przyczyny rozwiązania problemu, zaznaczam iz nigdy nie miałem z rozrusznikiem zadnego problemu, nigdy nie dawał żadnego sygnału zepsucia, zawieszania się czy innych. przyczyna jest nagła. pozdrawiam
Re: problem z odpaleniem w123 230 CE, rozrusznik?
witam, no cóż, musze sam odpowiedzieć sobie na pytanie, nie ma zadnego bezpiecznika lub przekażnika odpowiadającego za rozrusznik, najlepszym sposobem sprawdzenia czy niedomaganie układu leży po stronie rozrusznika lub awarii stacyjki, jest przeciągnięcie kabelka od akumulatora na klemie plusowej do małej śrubki do której dochodzi kabel od stacyki, (oczywiscie wczesniej wrzucić bieg jałowy) jesli rozrusznik zagada to problem w stacyjce, jesli nie odezwie się rozrusznik lub nie przekreci to wtedy problem w rozruszniku. dwa dni zabrał mi demontaz rozrusznika,musiałem demontowac podstawe gaznika itd. okazało sie że prawdopodobnie stacyjka lub bendix nie odbił i rozrusznik chodził razem z silnikiem i sie trochę wypaczył na zwojach, na całe szczęscie mechanik do którego trafiłem miał całą szafę rozruszników do róznych aut. znalazł do mojego MB 230 CE, Z KARTECZKĄ, że został on wymontowany w 1991 roku z innego MB i miał przebieg około 60.000 km. czekał na mnie 24 lata w szafie u gościa, po zamontowaniu znów pali na strzała, do zobaczenia na drodze, pozdrawiam
Re: problem z odpaleniem w123 230 CE, rozrusznik?
jesli slychac ze cyka bendix, to zawiesil sie wirnikrozrusznika . Czasami pomaga metoda "lekkiego pukniecia mlotkiem " Jesli nie to rozrusznik do demontazu i czyszczenie... lub wymiana szczotek.