praca silnika 240d czy jest ok? film

Moderator: Tomek

kamilkamilones
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: T2

praca silnika 240d czy jest ok? film

Post autor: kamilkamilones »

na wstępie chciałbym powitać wszystkich użytkowników. posiadam mercedesa 407D stary camper :) silnik jest tam 240d taki jak w 123 wiec kieruje zapytanie do was . chce wymienic silnik w swoim kamperze nabyłem go za 400zł ze wszystkim niby był nawet po jakiejś kapitalce, ostatnio go uruchomiłem i nie jestem pewnien czy jest ok w sumie to napewno nic poważnego w porównaniu z tym który mam w kamperze coś w nim strasznie puka niby panewka lub komora wirowa żaden mechaniok nie określił jednoznacznie przesyłam link do filmiku ogólnie to chodzi mi o torche nierówną prace czasem bo jesli chodzi o cisze to nic nie puka i jakoś tak mieciuko ładnie sobie pracuje ale coś jakby na wolnych za bardzo nim rzuca , może być to przez prymitywną "kroplówke" choć starałem sie aby wszystko było szczelnie nadmieniam że ten silnik już tak sobie stoi ze 3 lata i może jakiś gluty sie tam poosadzały.

https://youtu.be/vK1KZq_dUFs oto film
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Re: praca silnika 240d czy jest ok? film

Post autor: Oskar-123 »

Starosc nie radosc, jak bys nie smarkal trzy lata tez by ci sie gluty poosadzaly, hahaha, sprawdz luz na zaworach, jak nie to to mozliwe ze cos siadlo na wtrysku. Jesli to bedzie przytkany wtrysk to podczas szarpania silnika powinienes slyszec delikatny metaliczny stukot na wtrysku a jak zlapiesz za rurke tuz przy wtrysku to czuc bedzie mocniejsze drzenie na niej niz na pozostalych
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
kamilkamilones
Beczkolak
Beczkolak

a to praca tego co mam wstawionego https://youtu.be/s4LfO4MPEaE co to może być ???
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Przede wszystkim w jednym i drugim silniku sprawdz luz na zaworach i cisnienie sprezania, to moze duzo powiedziec i wyjasnic bo takie stukanie moze powodawac zarowno panewka jak i sworzeń tloka albo wybite rowki pierscieni a takze glowica z wypalona forkomora, zawieszajacy sie zawor albo wtrysk, najpierw ustaw zawory i sprawdz cisnienia
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Jak to ustawisz a bedzie dalej stukac to starą sprawdzoną metodą "osluchaj" silnik, wez sobie kij 50-60cm x30-50mm jeden koniec do ucha a drugi do silnika, przykladaj w roznych miejscach i bedziesz slyszal gdzie jest problem, wiem ze to smieszne ale dziala
kamilkamilones
Beczkolak
Beczkolak

w tym co tak stuka to zawory ustawione na takim stukaniu przejechałem nim ze 500km jak go kupiłem i tak cykało cały czas w jeden i ten sam sposób czy jak by to była panewka to vczy nie powinien sie rozkraczyć po drodze ?? sprawdzałem tak też bo myslałem że to wtrysk odkrecałem po kolei każdy przewód od wtrysków i stukał tak samo
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Panewka powinna stanac po takim czasie ale trzeba wziac pod uwage to, ze to mercedes, mi to na panewke nie brzmi, pomierz cisnienia w tych twoich silnikach
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

U mnie tak stukał 2 dni temu jak miałem źle ustawioną pompę:) Dziś już nie stuka ale wcale nie jeździ :)
kamilkamilones
Beczkolak
Beczkolak

sprawdzę te cisnienia ale muszę sie wybrać do mechanika ehh nie chce mi sie z nimi gadać ogólnie to oni już wolą "naprawiać" tylko te nowsze za grubszą kaskę gdzie tylko sie wymienia wszystko a nie naprawia w sumie już kiedyś ukułem sobie oreslenie że dziś większość mechaników to wymieniacze a nie mechanicy i wicznie nie mają czasu bo w kolejce do naprawy stoją plastikowe odkurzacze :P
wracając do tematu to może w tym stukającym leciutko opóźnić zapłon ?? jutro zobacze porobię znaki i lekko przesunę pompę
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

Kup sobie zestaw do pomiaru ciśnienia w dieslu taki z różnymi końcówkami ale przed tym szczelinomierz i ustaw zawory tak jak wyżej piszą. Sprawdzenie ciśnienia jest banalnie proste w tym silniku.
ODPOWIEDZ