from zero to... hero? W123 280E

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Re: from zero to... hero? W123 280E

Post autor: Wojtek »

Doczekałem się zaworu zwrotnego do pneumatyki - podejrzewam, że to on był przyczyną wymiany zamka na elektryczny ;) Niestety nie ma zamiennika, a w ASO na zamówienie z Niemiec 2 tygonie...

Obrazek

w tym tygodniu miałem wielkie plany, a skończyło się na wielkiej walce z anteną...

Zrobiłem wiązkę, okazało się, że we wtyczce brakuje "pinów", udało się je odzyskać i przerobić z zupełnie innej wtyczki.

Obrazek Obrazek

Zostało tylko wymienić bat (dużo filmików w necie jest) i montować. Niestety... okazało się, że były różne modele anteny auta 6000 i różne maszty. Rozróżnia się je po VINie auta. Jakby nie patrzeć nie miałem numeru VIN auta ze szrotu, z którego wykręciłem antenę. Sprawę ułatwił fakt, że dostępne są tylko do tej nowszego typu, a te starsze są niedostępne. Kupiłem na ryzyko...

Obrazek

No to co, do dzieła. Podpinam do prądu, i antena wchodzi ładnie :) Ufff, udało się, maszt jest z tej wersji :) Uśmiech trochę zgasił fakt, że nie wsunęła się do końca. Spoko - w filmikach pokazują, że trzeba ją wysunąć i wsunie się już cała. Niestety... nie koniecznie. No to rozkręcam, patrzę, szukam i znajduję: połamane fragmenty anteny w "rurce" prowadzącej maszt do silnika.
Obrazek

Poskładałem, odpaliłem pełen nadziei i... wsuwa się głębiej, ale dalej nie do końca. Szybka inspekcja pokazała, że prowadnica jest w środku "zagięta" a w zasadzie "zacięta" czymś i blokuje masz (nawet ten stary) mechanicznie. No to co - wiertarka w dłoń i rozwierciłem prowadnicę tak, że wszystko chodziło gładko. Kolejna próba i kolejny zawód. Nadal antena nie chodzi do końca :(

Obrazek

Podejrzenie padło na ogromną ilość smaru w prowadnicy - stwierdziłem, że "coś się ślizga", więc przeczyściłem, odtłuściłem, podłączyłem i kolejna porażka.
Obrazek

Stwierdziłem, że coś musi być nie tak,znalazłem resztki starej linki i... wyszło szydło z worka, stary maszt miał zupełnie inną linkę niż nowy, czyli jednak mam antenę "nienaprawialną" z masztem od innego modelu. Stara linka jest cieńsza i gładka, nowa grubsza i nacinana
Obrazek

Pogrzebałem w internecie i wszystko stało się jasne. Wszystkie odwiedzane przeze mnie strony mówiły jasno, że tej anteny nie da się naprawi, że jedyna opcja to ten karbowany maszt, ale antena się nie wsuwa do końca :/
Ale... stwierdziłem, że "tak być nie może". Zacząłem oglądać, szukać, mierzyć i znalazłem winowajcę. Nóż, papier ścierny, pilnik i niby nic, ale antena złożona

Obrazek Obrazek

i co ciekawe :) udało się tak przerobić antenę i nową linkę, że efekt końcowy działa tak:
Obrazek Obrazek

Mogę być z siebie dumny ;)
M_Pawel
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 2.0 Diesel

Post autor: M_Pawel »

Super, mnie też to czeka, powedz czy trzeba demontować blotnik by dostać sie do tego mechanizmu ? U mnie po wciśnięciu przełącznika silniczek buczy ale bat sie nie rusza
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Ja montowałem w bagażniku, nie potrafię powiedzieć jak to jest w wypadku anteny montowanej w przednim błotniku.
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Obrazek
Przyszła mała paczka z USA :)
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

widze,że moda na te przełączniki anteny ;) ja też się z czasem usmiechne do Yetitoma.
podziwiam Twoją walke z anteną. ja już bym na bank szału dostał ;)
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Początkowo miałem podpiąć antenę bezpośrednio pod radio, ale zdecydowałem się na przycisk po kupnie drewna z pięcioma otworami :)
Obrazek

Dostałem dwa prezenty od Hilka, (dziękuję :) ) które potrzebowałem do odbudowy :)
Obrazek Obrazek

od razu zamontowałem tylne boczki, w końcu chociaż trochę mniej straszy wnętrze ;)
Obrazek

Antena założona
Obrazek

Silnik szyberdachu też - do tego linkę udało się przeciągnąć i wszystko działa :D
Obrazek

Zacząłem obklejać dach pod podsufitkę :)
Obrazek
mercfan
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 300TDT

Post autor: mercfan »

Przycisk grzania szyby nie z tej serii i podłokietnik kanapy też ;)
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Przycisk mam, jakoś ten pod ręką był do przymiarki. Podłokietnik potrzebny tylko i wyłącznie jako dawca stelarza, więc seria nie ma znaczenia. Już go rozebrałem na części pierwsze
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Post autor: Tomek »

Wojtek, skoro niepotrzebny Ci materiał z podłokietnika - to nie chciałbyś się go pozbyć?
Ja potrzebuję do nowego nabytku - grzybofury 300D :)
Napisz co i jak i ile :D

Pozdrawiam
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Dostałem w prezencie, to i oddam dalej za darmo - wyślij na PW dane do wysyłki
ODPOWIEDZ