Cóż to jest?

Moderator: Tomek

badstuff
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 200E

Cóż to jest?

Post autor: badstuff »

Panowie, pytanko, cóż to za ustrojstwo na kolektorze widoczne na zdjęciu? Pytam dlatego bo mam przedmuch gdzieś w tej okolicy i wydaje mi się że spod tej sprężyny.
Dodatkowo mam pytanie o przepustnice... chodzi mi o to co widać na filmiku... jak ruszam linką gazu tak jakby ten tłoczek chodził tylko 1/3 mozliowści swojej pracy, natomiast jak go ręcznie pchne, ma cały zakres pracy.... tak ma być? Z góry dzięki za pomoc!
https://www.youtube.com/watch?v=4jnAXLxicAk
Załączniki
20150124_215749.jpg
Oskar-123
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D

Re: Cóż to jest?

Post autor: Oskar-123 »

Nie ma przy tym żadnego cięgna albo nawet śladu po cięgnie? Nie wiem czy to jest to o czym myślę ale widziałem podobny patent w innym "zabytku", była to przepustnica hamująca przepływ spalin w czasie gdy silnik był zimny, szybciej się dzięki temu zagrzewał, w miarę nabierania temperatury sprężyna traciła swoje właściwości i przepływ był już praktycznie swobodny. Teraz zamiast tego produkują tłumiki z przymknięta jedna rura, otwiera się ona jak auto się zagrzeje.
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
badstuff
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 200E

Re: Cóż to jest?

Post autor: badstuff »

Cześć, dzięki za zainteresowanie. Nie ma żadnego cięgna i raczej nie było. Wydaje mi się, że dmucha spod tej sprężyny bardziej jak jest zimny a mniej jak zacznie łapać temperaturę....czyli tak jakby coś się przymykało...otwierało. Czy posiadacze m115 mogą sprawdzić czy mają takie ustrojstwo na kolektorze wydechowym? Może ktoś ma jakąś etke jak to zbudowane, bo chciałbym zlikwidować ten przedmuch...a nie bardzo wiem jak sie zabrać :(
ODPOWIEDZ