Mocowanie chromów na rynienki
Moderator: Tomek
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
Mocowanie chromów na rynienki
Hej
Mam mały problem z chromowanymi listwami - o ile przednia część w miarę chciała się założyć, to wielki opór stawia tylny "sierp". Macie jakąś metodę jak to nałożyć ?
Mam mały problem z chromowanymi listwami - o ile przednia część w miarę chciała się założyć, to wielki opór stawia tylny "sierp". Macie jakąś metodę jak to nałożyć ?
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Re: Mocowanie chromów na rynienki
Kawałek deseczki + lekkie uderzenia młoteczkiem -> u mnie tak zrobiłem i poszło. Ale ostrożnie!
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 280E
walczyłem tak wczoraj i nie szło tj. góra ładnie siada, a dół nie chce... chyba, że zacząć od dołu nabijać ?
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Wiesz co nie pamiętam jak ja to zrobiłem, ale chyba zaczynałem najpierw nabijać tylną stronę a potem resztę poprzez środek aż na przód po wkręty.
A czy od dołu - być może - spróbuj to nic nie kosztuje
A czy od dołu - być może - spróbuj to nic nie kosztuje
- Teigrek
- Beczkofan
- Posiadany model W123: 200D, 300D
W najbliższych dniach również mnie czeka montowanie listew na rynienki, oraz ramki okien. Oryginalnie była tam jakaś masa uszczelniająca - coś podobnego jak olkit, ale chyba mniej kleista. Pytanie - co to za masa, czy można ją kupić, lub zastąpić jakimś współczesnym środkiem?
Na pewno nie powinna to być typowa masa klejąca a'la silikon, bo po tym zdejmowanie listew może wiązać z ich dewastacją. Olkit niby cały czas jest plastyczny, ale jest też bardzo lepki i nie wiem, czy nie będzie nadmiernie utrudniał demontażu w przyszłości. Myślałem też, żeby w szczeliny listwy napsikać wosku do profili - tylko z kolei, czy wtedy listwy nie będą zbyt łatwo ześlizgiwać się z rantów?
Pewnie wielu z Was ma z tym jakieś doświadczenia
Niby można na sucho, ale chciałbym uniknąć wszelkich szparek, gdzie może wnikać woda
Na pewno nie powinna to być typowa masa klejąca a'la silikon, bo po tym zdejmowanie listew może wiązać z ich dewastacją. Olkit niby cały czas jest plastyczny, ale jest też bardzo lepki i nie wiem, czy nie będzie nadmiernie utrudniał demontażu w przyszłości. Myślałem też, żeby w szczeliny listwy napsikać wosku do profili - tylko z kolei, czy wtedy listwy nie będą zbyt łatwo ześlizgiwać się z rantów?
Pewnie wielu z Was ma z tym jakieś doświadczenia
Niby można na sucho, ale chciałbym uniknąć wszelkich szparek, gdzie może wnikać woda
Do coupe kupowałem oryginalne paski gąbki w rolce są one samoklejące ale nie wiem czy były w sedanie ale pewnie tak. Mam taką rolkę mogę zrobic foto.
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Wedlug mnie dobrze kombinujesz Tiegrek, napakuj tam tego olkitu czy tam autokitu, ja osobiscie uzywam takiego dziedostwa z bolla, masa uszczelniajaca do szyb sie to nazywa czy jakos tak, w tubce na pistolet taki do sylikonu, ja to daje wszedzie, pod uszczelki szyb, drzwi pod klamki i zawsze jest spokoj, nie podchodzi woda i nie kisnie nic pod spodem, jak sie naklada to zdaje sie troche rzadkie ale to nawet lepiej bo jak sie czasem uciapie lakier w niepozadanym miejscu to przecierasz szmatka i nie ma sladu, jak wyschnie to jest takie jak ten olkit, taka plastelina ale wiecznie zywa, tego wosku nie dawaj, uwierz mi wiem co mowie, bylem taki nadgorliwy w 124 i wszystkie dziwne miejsca takie jak: nitowane mocowania listew ozdobnych, otwory pod spinki listew, wneki lamp, i w wiele innych miejsc naciapalem tego wosku no zeby nie rdzewialo tam, za kazdym razem jak zostawilem auto na sloncu to wygladalo jakby ono plakalo, lalo sie z kazdej dziurki, masakra, co próbowałem zetrzec to szmatka to sie rozmazywalo, normalnie horror, no ale czlowiek na bledach sie uczy, a najlepiej to na cudzych
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
- Teigrek
- Beczkofan
Chyba tak, jak radzisz Oskar
A te paski gąbki to właśnie do takich celów? Domyślam się, że okleja się tym rrant, a na to wciska się chromowaną galanterię?
A te paski gąbki to właśnie do takich celów? Domyślam się, że okleja się tym rrant, a na to wciska się chromowaną galanterię?
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D
Nie wiem, jak demontowalem jakies listwy czy szyby ktora zakladala chyba jeszcze fabryka to zawsze pod spodem byla ta pasta, a takie gabeczki jak pisze kolega Lohrsith uzywalem najczesciej w jakis starych vag-ach miedzy elementami plastikowymi, chociaz nie wiem czy o tym samym mowimy, mi chodzi o takie paski ok 2cm szerokie, z klejem z jedej strony a z drugiej ok 2-3mm miekkiej gabki, generalnie tez to polecam do beczki pod jakies glosniki, miedzy elementy plastikowe, miejsca kotwiczne boczkow drzwi i w wiele innych miejsc w ktorych moze wystepowac przemieszczanie sie jakis elementow, z zalozenia beczka jest naprawde dobrze zrobionym autem i malo jest takich rzeczy ktore w niej piszcza i skrzecza, najwieksza roznica jest w aucie takim jak golf 1, wszystko wydaje jakies przerazliwe dzwieki z siebie, po ponownym zlozeniu wnetrza z zastosowaniem takich "izolatorow" miedzy plastikami auto zmienia sie nie do poznania, wiec podejzewam ze i z beczki potrafilo by niejednego swierszcza wygonic
Gdy ci smutno jest ogromnie, weź pół litra i przyjdź do mnie.
- Teigrek
- Beczkofan
Takie gąbeczki w beczce też oryginalnie występują np. w bloku nawiewów i w komorze napędu wycieraczek. Ale przy listwach niczego takiego nie widziałem, a już 3 beczki rozbierałem, aczkolwiek same sedany. Pod listwami była właśnie glutowata substancja.