Włącznik ogrzewania szyby
Moderator: Tomek
Włącznik ogrzewania szyby
Mam pytanie, czy przedstawiony poniżej włącznik jest pierwszoseryjny ?
http://allegro.pl/wlacznik-ogrzewania-s ... 95154.html
http://allegro.pl/wlacznik-ogrzewania-s ... 95154.html
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Re: Włącznik ogrzewania szyby
piktogram pasuje do 1 serii ale pierwszoseryjne przełączniki w w123 były bardziej kanciaste, chyba że to złudzenie optyczne
- Załączniki
-
- IMG_3622.jpg (79.68 KiB) Przejrzano 2150 razy
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
podepne się pod temat żeby nie zakładać nowego.
w moim mietku nie działa ogrzewanie tylnej szyby. pierw stawiałem na włącznik. bo w żadnej pozycji (góra lub dół) nie działa poprawnie. tzn za chwile wraca na swoje miejsce czyli środek. w ogóle to wydaje mi się dziwne,że "klika" góra-dół. przecież chyba powinien "klikać" tylko w 2 czyli np góra włączone dól wyłączone. mam racje? poza tym niedawno zauważyłem,że jak go wcisnę ku górze i przytrzymam to coś mi brzęczy w desce,tak jak by za licznikiem. ale nie potrafię dokładnie zlokalizować tego dzwięku. tak jak by jakiś elektryczny mechanizm się uruchamiał. i zastanawiam się czy poprzednik sobie nie zastosował tego włącznika do jakiejś innej funkcji. co o tym myślicie?
w moim mietku nie działa ogrzewanie tylnej szyby. pierw stawiałem na włącznik. bo w żadnej pozycji (góra lub dół) nie działa poprawnie. tzn za chwile wraca na swoje miejsce czyli środek. w ogóle to wydaje mi się dziwne,że "klika" góra-dół. przecież chyba powinien "klikać" tylko w 2 czyli np góra włączone dól wyłączone. mam racje? poza tym niedawno zauważyłem,że jak go wcisnę ku górze i przytrzymam to coś mi brzęczy w desce,tak jak by za licznikiem. ale nie potrafię dokładnie zlokalizować tego dzwięku. tak jak by jakiś elektryczny mechanizm się uruchamiał. i zastanawiam się czy poprzednik sobie nie zastosował tego włącznika do jakiejś innej funkcji. co o tym myślicie?
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
Włącznik zawsze wraca do pozycji środkowej. U mnie w 3 beczkach było tak że naciskam go w dół, zaczyna się podświetlać, wraca oczywiście od razu do pozycji wyjściowej, tz środkowej. Szyba grzeje włącznik cały czas jest podświetlany i jest w pozycji środkowej. Chcę go wyłączyć naciskam go w górę, wyłącza się i przestaje świecić oczywiście od razu po puszczeniu go wraca do pozycji środkowej.
- kazios
- Administrator
- Kontakt:
Za licznikiem jest przekaźnik grzania szyby. Jest to przekaźnik czasowy. Gdy włączysz grzanie to działa ok 15min poczym się wyłącza. Włącz grzanie i sprawdź czy dochodzi napięcie do żyłek grzejnych szyby neonówką lub miernikiem.
-
- Beczkomistrz
aaa dzięki koledzy. czyli włącznik mam ok. dzis sprawdze to napięcie.
EDIT
sprawdzilem probówką,prądu brak. przeczyściłem bezpieczniki i nic. czy winy szukać w przekazniku za licznikiem? jeszcze tam nie zaglądałem.
a przy okazji zapytam - od czego jest ten włącznik (ikona z lampką) i jakiego włącznika mi brakuje?
nr na wtyczce tej od lampki to : 09 967621
nr na wtyczce od brakującego przełącznika : 009 545 13 28
EDIT
sprawdzilem probówką,prądu brak. przeczyściłem bezpieczniki i nic. czy winy szukać w przekazniku za licznikiem? jeszcze tam nie zaglądałem.
a przy okazji zapytam - od czego jest ten włącznik (ikona z lampką) i jakiego włącznika mi brakuje?
nr na wtyczce tej od lampki to : 09 967621
nr na wtyczce od brakującego przełącznika : 009 545 13 28
- kazios
- Administrator
- Kontakt:
włącznik z lampką jest do lampki w suficie nad kanapą tylną
-
- Beczkomistrz
to chyba też nie działa...
- kazios
- Administrator
- Kontakt:
Posprawdzaj napięcia we włącznikach. Oczywiscie grzanie szyby działa przy włączonej stacyjce
-
- Beczkomistrz
hehe nie no aż tak to do tyłu nie jestem jak będe miał chwilke to to przejże. dziś zdążyłem tylko zdemontować tunel. boże,ależ tam pajęczyne w kablach ktoś zrobił. wszędzie gdzieś coś podorabiane. nie mam pojęcia jak to do ładu doprowadzić. aha,okazało się,że ten włącznik jednak uruchamia tylną lampke. to plus,że działa. i pokrętło klimy też. tzn wiem,że chłodzi. teraz kwestia ogarnięcia tego grzania szyby. a nie domyślasz się kolego od czego może być ten brakujący włącznik?