Dziadzia Hilek

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
lewy193
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 240D

Re: Dziadzia Hilek

Post autor: lewy193 »

Ja patrząc na produkt tej firmy http://www.picobello-shop.pl/dzial/zest ... amochodach
kupiłem po prostu wosk do naprawy mebli miękki i twardy w kolorze czarnym za jakieś 15 zeta. A do topienia wosku twardego użyłem starej lutownicy grotowej. Robiłem to jakiś miesiąc temu metodą prób i błędów i jak na razie wygląda ok. Ale prawdziwy test będzie latem jak decha się nagrzeje od słońca, zobaczę jak wtedy zachowają się naprawiane miejsca.
Awatar użytkownika
Hilek
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D

Post autor: Hilek »

lewy193 pisze:Ja patrząc na produkt tej firmy http://www.picobello-shop.pl/dzial/zest ... amochodach
kupiłem po prostu wosk do naprawy mebli miękki i twardy w kolorze czarnym za jakieś 15 zeta. A do topienia wosku twardego użyłem starej lutownicy grotowej. Robiłem to jakiś miesiąc temu metodą prób i błędów i jak na razie wygląda ok. Ale prawdziwy test będzie latem jak decha się nagrzeje od słońca, zobaczę jak wtedy zachowają się naprawiane miejsca.
Możesz zrobić jakieś zdjęcie jak to wyszło na twojej desce?
This is my MB W123. There are many like it, but this one is mine. My MB W123 is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My MB W123, without me, is useless. Without my MB W123, I am useless.
kanvet
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: Focus ST

Post autor: kanvet »

właśnie, też chciałem prosić o zdjęcie deski po regeneracji.
Awatar użytkownika
lewy193
Beczkarz
Beczkarz

Już raz próbowałem zrobić fotki jak była cała deska wyjęta z samochodu ale miałem słabe światło w garażu i słabo wyszły ale może jutro spróbuje przy dziennym świetle.
Awatar użytkownika
lewy193
Beczkarz
Beczkarz

Zrobiłem kilka fotek deski jak beczka stała w garażu, jedna fotka robiona przez szybę. Na fotach słabo to wygląda ale na żywo o wiele lepiej. Najtrudniej jest odtworzyć fakturę może jeszcze kiedyś jak będzie cieplej popracuje nad tym ale i tak chce zobaczyć czy nie będzie pękać zimą bądź spływać latem. Ja to robiłem przy okazji wymiany nagrzewnicy i chłodnicy . Dodam tylko jakby ktoś chciał się w to bawić, że nadmiar wosku po stopieniu najlepiej usuwa się wełną stalową (ja 3). Tylko wełna nie niszczyła poszycia deski. Jeśli będę się za to znowu zabierał to chyba spróbuje użyć wypalarki do drewna i skóry mam taką w swoim zestawie narzędzi chyba lepiej sobie poradzi.
Załączniki
DSCN1880.JPG
DSCN1870.JPG
DSCN1866.JPG
Awatar użytkownika
Hilek
Beczkofan
Beczkofan

Wygląda lepiej niż przypuszczałem, dobra robota:) Myślę, że tak jak w tym filmiku pokrywają wypełnienie lakierem w sztyfcie celem zabezpieczenia przed reagowaniem na temperaturę.
This is my MB W123. There are many like it, but this one is mine. My MB W123 is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My MB W123, without me, is useless. Without my MB W123, I am useless.
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

Już wiem, co zrobię ze swoją deską :D dzięki za zdjęcia :)
Awatar użytkownika
lewy193
Beczkarz
Beczkarz

Co do lakieru w sztyfcie to możliwe że właśnie służy do zabezpieczania przed temperaturą. A jeśli chodzi o wygląd deski po mojej naprawie to tak jak pisałem wcześniej gołym okiem bez doświetlania lampą aparatu wygląda to o niebo lepiej. Jak będziecie robić naprawy deski we własnym zakresie też proszę o fotki no i opis jeśli znajdziecie inny sposób bądź narzędzia.
Awatar użytkownika
Hilek
Beczkofan
Beczkofan

Krótka fotorelacja z wizyty w lakierni.
Prace idą pomału z uwagi na czas schnięcia kolejnych powłok zabezpieczających blachę przed korozją, ale idą we właściwym kierunku:) Na dzień dzisiejszy blacha została wyczyszczona do gołego i kilka razy potraktowana chemią reakcyjną, następnie epoksyd, silikon i podkład matujący. Od wewnętrznej strony nadkoli to samo + baranek, wosk i na koniec lakier bezbarwny aby nic się nie przyklejało. Teraz auto zostanie wygrzane w temperaturze 60 stopni C i przygotowane do lakierowania wstępnego:)
lak 1.jpg
lak 2.jpg
Awatar użytkownika
Hilek
Beczkofan
Beczkofan

Wczorajsze Święto Trzech Króli zapamiętam na długo, bo wróciło do mnie autko z lakierni :D Tak więc etap blacharsko-lakierniczy oficjalnie uważam za zakończony!
6.01.2015.jpg
PS
1. Chwilowo tylko tyle bo jak to już bywa w ważnych momentach, rozładował mi się telefon :P
2. Maska odstaje bo jej nie zamknąłem :P
ODPOWIEDZ