Pytanie o kolor

Oczywiście społeczność motoryzacyjna nie tylko samochodami żyje, a więc zapraszam do dyskusji na każdy temat.

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Pytanie o kolor

Post autor: Tomek »

Co to za kolor: Obrazek

czy to jest to samo co ten z załącznika??
Bardzo bym prosił o podanie nazwy tych lakierów, bardzo mi się podobają i chyba następne *123 zrobiłbym w tym kolorze :D
Załączniki
2n008m0.jpg
Awatar użytkownika
Rafako
Beczkomaniak
Beczkomaniak
Posiadany model W123: 200 D III seria
Kontakt:

Re: Pytanie o kolor

Post autor: Rafako »

Oj Tomek, Tomek, 479 postów, status Beczkomaniaka, a nie chce się chwilę poszukać ;) W W123 są tylko 2 ciemnoniebieskie kolory metalizowane 931 i 932 (http://www.astralsilber.de/farbcodes/farbcodes.htm). Moim zdaniem, temu na 123C z przedstawionego przez Ciebie zdjęcia, najbliżej do 932 - lapisblau. Ze 114C sprawa jest trudniejsza, paleta kolorów jest niby tu: http://www.meinbenz.de/ ale jedyny choć trochę pasujący do Twojego zdjęcia, to 931...
który nijak nie pasuje :D Zresztą w latach 70-tych oryginalne lakiery metalizowane wyglądały trochę inaczej niż dziś, zatem obstawiam, że ten W114C jest polakierowany ponownie w czasach "nowożytnych", w odcieniu niezgodnym z oryginałem. Reasumując: celuj w 932 + ewentualnie jakieś "wariacje" doradzane przez lakiernika (np. niektórzy dodają jakąś niewielką ilość innego koloru i wychodzą im fajne mixy).
Serdecznie pozdrawiam.
Obecnie na stanie: Mercedes W123 200D '83 , Skodilak octavia III kombi 1.4 TSi '18 , C124 230E '89...
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Re: Pytanie o kolor

Post autor: Tomek »

He he, znam astralsilber i tam patrzałem, ale żaden mi nie pasował do tych które tam są, dlatego tylko zapytałem :P To lenistwo chyba przez te święta :mrgreen:
Jak się okazało C114 jest 931 magnetitblau, zatem musisz mieć rację że został polakierowany pewnie niedawno, jeśli był wg numeru 931 to chętnie też sobie taki zamówię - bardziej mi się widzi niż 932 - wydaje się być bardzo ciemny, chyba kazios nawet ma beczkę w tym kolorze.

Również pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ