KLIMATYZACJA

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
Hilek
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D

KLIMATYZACJA

Post autor: Hilek »

Mam szalony pomysł zamontować w swoim aucie klimatyzację, w związku z powyższym chciałbym prosić szanowne grono Beczkofilów o pomoc merytoryczną. Mianowicie:
1. Czy istnieje schemat takowej instalacji?
2. Jakie części wchodzą w skład takowej instalacji (wiem że wentylator, panel sterowania, moduł sterujący, przewody...)?
3. Czy istnieją jakieś ograniczenia uniemożliwiające zainstalowanie klimatyzacji?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
This is my MB W123. There are many like it, but this one is mine. My MB W123 is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My MB W123, without me, is useless. Without my MB W123, I am useless.
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Re: KLIMATYZACJA

Post autor: kazios »

Poza tym co napisałeś dochodzi jeszcze najważniejsze, sprężarka. Jedyne ograniczenia to dostępność części i ich cena :) Zależy jeszcze czy chcesz oryginał. Bo klimatyzacje możesz bez problemu założyć w firmach zakładających klimę
Awatar użytkownika
Hilek
Beczkofan
Beczkofan

Mam możliwość kupienia "oryginalnej" klimatyzacji ale nie mam pojęcia konkretnie jakie części wchodzą w skład kompletu, żebym to ustrojstwo działało. Moje główne źródło wiedzy o częściach w tym temacie to popularny portal zakupowy w którym jest albo bida albo nędzą. A propos na ile wyceniacie taki komplecik?
This is my MB W123. There are many like it, but this one is mine. My MB W123 is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My MB W123, without me, is useless. Without my MB W123, I am useless.
Awatar użytkownika
Hilek
Beczkofan
Beczkofan

Jeszcze jedno czego nie wiem i nie widziałem. Typowa nagrzewnica zostaje i do tego jest dokładana reszta gadżetów, czy na jej miejsce przychodzi coś nowego? Sorry wiem, że jeśli ktoś kto widział instalację z klimą, czyta to i myśli co za typ, ale ja nigdzie nie widziałem zdjęcia, ilustracji, drzeworytu z taką instalacją.
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

Łapy sobie uciąć nie dam ale jeżeli klimatyzacja automatyczna to jest inna nagrzewnica bo całkowicie inne sterowanie a w manualnej nie wiem, powinna być standardowa bo to tylko nadmuch zimnego powietrza.
Nex@pl
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: sedan

Post autor: Nex@pl »

Zazwyczaj nagrzewnica do wymiany a czasem razem z obudową, jak to jest w w123 niestety nei wiem.
Awatar użytkownika
Hilek
Beczkofan
Beczkofan

Ok, jakiś punkt wyjścia jest, ale nikt żadnych zdjęć albo materiałów źródłowych nie posiada? Może chociaż jakąś stronę w internecie ktoś widział.
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

i jak,podjąłeś temat? jak byś jakieś fotki potrzebował to ja mam ori klime w beczce,nawet działającą :o
Awatar użytkownika
Hilek
Beczkofan
Beczkofan

Klimatyzację skutecznie wybiłem sobie z głowy stosując prosty rachunek: skoro mam silnik 200D i 55KM /gdy wyszedł z fabryki:)/, to ile koni mi pozostanie po obciążeniu tej jednostki jeszcze klimą. Lubię ten klekot i dostojna jazda mi odpowiada ale chcę też się włączyć do ruchu publicznego :D
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Post autor: Tomek »

a ile taka klima mogłaby zabrać "kuniów"?
5KM w te czy w te różnicy i tak nie zrobi
ODPOWIEDZ