Czy da się nie płacić OC?

Oczywiście społeczność motoryzacyjna nie tylko samochodami żyje, a więc zapraszam do dyskusji na każdy temat.

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Czy da się nie płacić OC?

Post autor: Tomek »

Tak jak w temacie.
Mam taką drugą beczkę, którą chętnie bym sobie zostawił na starość jako kwietnik, tylko nie chcę płacić OC - jak to zrobić?
Auto jest zarejestrowane, ma aktualne OC, na starość powiedzmy chciałbym ten kwietnik uruchomić i wtedy zacząć płacić OC gdybym to auto używał.

Czy da się to zrobić, pytanie jak? Jakaś opinia rzeczoznawcy, konserwatorów etc.?
Ma ktoś jakieś pomysły? :D
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Re: Czy da się nie płacić OC?

Post autor: kazios »

jeżeli jest na żółtych blachach to OC płacisz kiedy chcesz w innym wypadku jest obowiązek posiadania ubezpieczenia. Chyba, że dogadasz się ze złomiarzem o kwit z kasacji a potem o kwit z kupna pojazdu ze złomu ale wtedy opcja rejestracji tylko na żółte blachy.
done666
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E 102.980

Post autor: done666 »

W swoim wydziale komunikacji składasz wniosek o zawieszenie rejestracji, to zwalnia Cie z obowiązku płacenia OC, a auto dalej posiada status zarejestrowanego. Bardzo prosty zabieg w pełni odwracalny. Pzdr
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Post autor: kazios »

zawieszenie rejestracji ma swoje ograniczenia czasowe i nie wszystkie pojazdy są objęte ustawą, chyba, że się coś zmieniło.
http://mojafirma.infor.pl/moto/auto/inn ... ruchu.html
done666
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E 102.980

Post autor: done666 »

W takim razie przepraszam za wpr w błąd, nie wiedziałem ze z wyłączeniem osobówek.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator

Czyli chory kraj.
W innych państwach na zachodzie tak można zrobic. Kupiłem jako kwietnik, stało, upiększało krajobraz podwórka, teraz zachciało mi się jeździć to płacę OC i wio.
Zdzisiek
Beczkarz
Beczkarz
Posiadany model W123: 240D '80

Post autor: Zdzisiek »

albo "sprzedaj" koledze przysłowiowemu Kowalskiemu zgłoś umowę do ubezpieczyciela, nowy właściciel może pomykać na Twoim OC do końca umowy potem olać temat jeśli auto stoi na podwórku - NIKT GO NIE ŚCIGNIE, a za parę lat odkupujesz auto rejestrujesz na siebie i zaczynasz nową historię OC auta, bo teraz już nie musisz płacić za poprzednich właścicieli
Albo łatwiejszy temat i bardziej etyczny kup sobie kartę SOS PZMOT minimalny pakiet 72 zł i OC ze zniżką, ja za swoją beczkę płacę 174 zł na rok = 246
za taką kwotę, jeśli masz gdzie trzymać auto, nie warto sprzedawać auta
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator

Wlasnie sprzedalem merca wiec temat nieaktualny. Ale gdybym mial trzymac auto 10 lat i placic co roku 250 zl za ubezpieczenie to sie nie oplaca i tak. Najlepsze rozwiazanie to sprzedanie auta na slupa :D
ODPOWIEDZ