ustawienie kata wtrysku
Moderator: Tomek
ustawienie kata wtrysku
Witam, ma problemik ze swoja beczka z silnikiem 2.0 diesel, otów juz przy 0 stopni nieospala, krece i krece i niby j uz chce palic ale nic z tego , po dlugim kreceniu odpala, niechce wejsc na obroty(gaz do połowy), jak sie zagrzeje chodzi super jak na 2 litry to naprawde zwawo, i tu pytanie czy to moze byc bledne ustawienie kata wtrysku??., luz ewentualnie np wtryski czy pompa do wymiany??, czy wtryski mozna "przeczyscic", i tak łopatologicznie jak ustawic kat wtrysku domowym sposobem, druga beczka 3 litrowka w dieslu pali na dotyk a silnik niejest juz taki super...
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Re: ustawienie kata wtrysku
Jak przy rozgrzanym pali dobrze to silnik jest na wykończeniu albo ustaw porządnie zawory.
A świece i moduł są w porządku?
This is my MB W123. There are many like it, but this one is mine. My MB W123 is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My MB W123, without me, is useless. Without my MB W123, I am useless.
tak, modul jest sprawny, wszystkie swiece grzeja sa zreszta nowe i sprawdzone przed zalozeniem, cisnienie dzisiaj sprawdziłem wahaja sie okolo 27-29 atm.,silnik przejezdza od wymiany do wymiany oleju tzn okolo 12 tys km bez dolewania oleju.cisnienie na 3, po dogrzaniu takim sporym na 2,5 na wolnych obrotach oczywiscie,dymi jak zapala, jak dogrzany w porzadku jest.co dalej?? - wtryski sprawdze jutro/pojutrze czy dobrze rozpylaja.
Kolega kazios wcześniej pisał ustaw zawory. A kiedy świece nowe wsadzałeś? Wystarczy, że z jedna coś nie tak i będziesz kręcił bez odpalenia.. Miałem tez tak, że świece były nowe i dobrze grzały, ale na dwóch był słaby kontakt na kablach i raz paliły, a raz nie. Piszesz, że ciśnienie na trzy, a po porządnym nagrzaniu na 2,5 to chyba cos Ci przekłamuje ten wskaźnik. Chyba, że mój coś oszukuje, bo na zimnym oczywiście 3, ale po ostrej jeździe tak ok 2 przy normalnym stanie oleju. Pozdrawiam. Janusz
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D
rozrząd dobrze ustawiony ?
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
koledzy,pisze tu żeby nie zaczynać nowego tematu. a tu wątek ustawienia zaworów był poniekąd poruszony.
czy da śię pokręcic manualnie silnikiem nie wyjmując chłodnicy?
może inaczej - chce ustawić zawory,jak wiadomo w tym celu należy obracać silnikiem. żeby przekręcic wałem od przodu niestety nie ma dojścia. obudowa wiatraka chłodnica itp. nie byłoby problemu żeby to wyciągnąć gdyby nie to że automat,klima,czyli więcej przewodów i zabawy.jest jakiś sposób żeby przekręcić tym wałem?
z góry dziękuje za odp
pozdrawiam
czy da śię pokręcic manualnie silnikiem nie wyjmując chłodnicy?
może inaczej - chce ustawić zawory,jak wiadomo w tym celu należy obracać silnikiem. żeby przekręcic wałem od przodu niestety nie ma dojścia. obudowa wiatraka chłodnica itp. nie byłoby problemu żeby to wyciągnąć gdyby nie to że automat,klima,czyli więcej przewodów i zabawy.jest jakiś sposób żeby przekręcić tym wałem?
z góry dziękuje za odp
pozdrawiam
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Obudowę chłodnicy ściągnij i próbuj.
Ja tak u mnie ustawiłem zawory (300d + 5tka)
Ja tak u mnie ustawiłem zawory (300d + 5tka)
-
- Beczkomistrz
- Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa
ale da rade ją całkiem zdjąć bez wyjmowania chłodnicy? czy tylko się odchyli i zrobi miejsce żeby pokręcić? w pon to obejże.
- Tomek
- Moderator
- Posiadany model W123: W, S, C.
Ja u siebie w chwili obecnej nie mam zamontowanej osłony dlatego bez problemu dało się ustawić. Natomiast myślę, że trzeba będzie chłodnicą trochę poruszać żeby plastik wyszedł (ta osłona). Jednak jeśli nie chcesz połamać osłony to lepiej wyciągnij tą chłodnicę. Wyciągasz korek na dole chłodnicy, zlewasz płyn, potem ściągasz 2 węże i bez problemu wychodzi. Chyba, że masz automat, to tam są jeszcze 2 przewody na dole do odkręcenia.
Myślę że powinno się dać jednak wyciągnąć tą osłonę bez wyjmowania chłodnicy
Myślę że powinno się dać jednak wyciągnąć tą osłonę bez wyjmowania chłodnicy