ustawienie kata wtrysku

Moderator: Tomek

sirius66
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 200d

ustawienie kata wtrysku

Post autor: sirius66 »

Witam, ma problemik ze swoja beczka z silnikiem 2.0 diesel, otów juz przy 0 stopni nieospala, krece i krece i niby j uz chce palic ale nic z tego , po dlugim kreceniu odpala, niechce wejsc na obroty(gaz do połowy), jak sie zagrzeje chodzi super jak na 2 litry to naprawde zwawo, i tu pytanie czy to moze byc bledne ustawienie kata wtrysku??., luz ewentualnie np wtryski czy pompa do wymiany??, czy wtryski mozna "przeczyscic", i tak łopatologicznie jak ustawic kat wtrysku domowym sposobem, druga beczka 3 litrowka w dieslu pali na dotyk a silnik niejest juz taki super...
Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Re: ustawienie kata wtrysku

Post autor: kazios »

Jak przy rozgrzanym pali dobrze to silnik jest na wykończeniu albo ustaw porządnie zawory.
Awatar użytkownika
Hilek
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 200D

Post autor: Hilek »

A świece i moduł są w porządku?
This is my MB W123. There are many like it, but this one is mine. My MB W123 is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life. My MB W123, without me, is useless. Without my MB W123, I am useless.
sirius66
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 200d

Post autor: sirius66 »

tak, modul jest sprawny, wszystkie swiece grzeja sa zreszta nowe i sprawdzone przed zalozeniem, cisnienie dzisiaj sprawdziłem wahaja sie okolo 27-29 atm.,silnik przejezdza od wymiany do wymiany oleju tzn okolo 12 tys km bez dolewania oleju.cisnienie na 3, po dogrzaniu takim sporym na 2,5 na wolnych obrotach oczywiscie,dymi jak zapala, jak dogrzany w porzadku jest.co dalej?? - wtryski sprawdze jutro/pojutrze czy dobrze rozpylaja.
stówa
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: sedan 300d

Post autor: stówa »

Kolega kazios wcześniej pisał ustaw zawory. A kiedy świece nowe wsadzałeś? Wystarczy, że z jedna coś nie tak i będziesz kręcił bez odpalenia.. Miałem tez tak, że świece były nowe i dobrze grzały, ale na dwóch był słaby kontakt na kablach i raz paliły, a raz nie. Piszesz, że ciśnienie na trzy, a po porządnym nagrzaniu na 2,5 to chyba cos Ci przekłamuje ten wskaźnik. Chyba, że mój coś oszukuje, bo na zimnym oczywiście 3, ale po ostrej jeździe tak ok 2 przy normalnym stanie oleju. Pozdrawiam. Janusz
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Post autor: maciekpiti »

rozrząd dobrze ustawiony ?
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

koledzy,pisze tu żeby nie zaczynać nowego tematu. a tu wątek ustawienia zaworów był poniekąd poruszony.
czy da śię pokręcic manualnie silnikiem nie wyjmując chłodnicy?
może inaczej - chce ustawić zawory,jak wiadomo w tym celu należy obracać silnikiem. żeby przekręcic wałem od przodu niestety nie ma dojścia. obudowa wiatraka chłodnica itp. nie byłoby problemu żeby to wyciągnąć gdyby nie to że automat,klima,czyli więcej przewodów i zabawy.jest jakiś sposób żeby przekręcić tym wałem?
z góry dziękuje za odp
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Post autor: Tomek »

Obudowę chłodnicy ściągnij i próbuj.
Ja tak u mnie ustawiłem zawory (300d + 5tka)
Kowal_80
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D usa 300TDT usa

Post autor: Kowal_80 »

ale da rade ją całkiem zdjąć bez wyjmowania chłodnicy? czy tylko się odchyli i zrobi miejsce żeby pokręcić? w pon to obejże.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Post autor: Tomek »

Ja u siebie w chwili obecnej nie mam zamontowanej osłony dlatego bez problemu dało się ustawić. Natomiast myślę, że trzeba będzie chłodnicą trochę poruszać żeby plastik wyszedł (ta osłona). Jednak jeśli nie chcesz połamać osłony to lepiej wyciągnij tą chłodnicę. Wyciągasz korek na dole chłodnicy, zlewasz płyn, potem ściągasz 2 węże i bez problemu wychodzi. Chyba, że masz automat, to tam są jeszcze 2 przewody na dole do odkręcenia.

Myślę że powinno się dać jednak wyciągnąć tą osłonę bez wyjmowania chłodnicy ;)
ODPOWIEDZ