Hej
Jakich opon zimowych używacie? Jakie firmy polecacie?
Czy oryginalnego rozmiaru 175/80 r14 czy może 185 albo 195. Chcę kupić nowe opony zimowe i używać ich całorocznie.
Podpowiedzcie bo na razie podobają mi tylko takie :
http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroya ... t#70815445
ewentualnie takie bo są od ręki w supermarkecie
http://www.oponeo.pl/dane-opony/kormora ... t#74731277
Co wy na to?
Opony zimowe 2.4D
Moderator: Tomek
- kazios
- Administrator
- Posiadany model W123: 300D '82r
- Kontakt:
Re: Opony zimowe 2.4D
Odważny jesteś jak chcesz jeździć na zimówkach latem. Zimówek używa się tylko poniżej 7 stopni. Przy wysokich temp. jest to niebezpieczne bo są zbudowane z całkowicie innej mieszanki gumy. Raz przeciągnąłem do maja i mało co nie wylądowałem komuś w dupę. Droga hamowanie wydłuża ogromnie. Jak chcesz jedne opony ca cały rok to kup całoroczne ale to też żadna rewelacja.
Ja używam Dębice Frigo. Rewelacja, nigdy się nie zakopałem przyczepność na śniegu i lodzie znakomita. Lepsze miałem Pirelli nie pamiętam modelu ale cenowo sporo droższe.
Ja używam Dębice Frigo. Rewelacja, nigdy się nie zakopałem przyczepność na śniegu i lodzie znakomita. Lepsze miałem Pirelli nie pamiętam modelu ale cenowo sporo droższe.
Nie planuję dużych przebiegów ale faktycznie latem pomyślę o letnich i tu kolejne pytanie - na razie mam na wozie letnie gumy z profilem 195/70 r14 i podejrzewam że wibracje i bicie powyżej 80 km/h jest spowodowanie tymi właśnie oponami - szczególnie że poprzedni właściciel dobił je potwornie. Czy latem zmieniać profil na większy czy też tak jak powinno być czyli 175/80?
- Rafako
- Beczkomaniak
- Posiadany model W123: 200 D III seria
- Kontakt:
Zimą załóż 175/80, tak jak było oryginalnie. Przy zimowych oponach im węższa opona, tym lepsza trakcja (oczywiście bez przesady, węższych niż rozmiar oryginalny też nie powinno się używać). Latem, tak jak Kazios pisze, jeżdżenie na zimówkach może się skończyć nieprzyjemnie. W przypadku letnich masz większą swobodę w doborze rozmiaru, ja jeżdżę na gumach w rozmiarze oryginalnym 175/80 bo lepsza trakcja na zakrętach, wynikająca z zastosowania szerszych opon jest mi zbędna z kilku powodów (1. Mam 200 D pod maską 2. Mam prawo jazdy od blisko 17 lat i dwójkę dzieci, "beczką" nie muszę więc zapier... 3. A jak już muszę jeździć szybciej, to mam normalny "plasticzany" samochód, który ma taką trakcję, że w beczce nawet na oponach o szerokości 225 jej nie osiągnę ).
Serdecznie pozdrawiam.
Serdecznie pozdrawiam.
Obecnie na stanie: Mercedes W123 200D '83 , Skodilak octavia III kombi 1.4 TSi '18 , C124 230E '89...