W123 kilka pytan odnosnie Nivo

Moderator: Tomek

KrzysW123
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: KOMBI :D

W123 kilka pytan odnosnie Nivo

Post autor: KrzysW123 »

Witam, jest to moj pierwszy post, wiec sie przywitam na wstępie ;)

Nie widzialem nigdzie działu ,,przywitaj sie'' mam nadzieje ze nikt nie bedzie robil afery o to ze jest to w tym dziale :P
Mam na imie Krzysiek i posiadam w123 w kombi z 79r ... opisze go puzniej i dodam pare fotek, jak narazie potrzebuje waszej pomocy

Do rzeczy, nie chce zaszkodzic wiec pytam tutaj , jaki olej do nivo ?
Znalazlem cos takiego
http://www.bazarek.pl/searchx.php/fraza ... edes+zh+m/

i chcial bym by ktos mnie upewnil, ze jest to wlasciwy olej, lub ze nim nie jest:P

Kupilem beczke ,,na glebie'' ale nie obnizoną tylko z siedzącym nivo( tak ,boje sie nieszczelnosci ukladu, koszmary mam po nocach jak mysle o tych $$$ ktore przyjdzie mi wydac jesli gruchy beda ble... ) i musze cos z tym zrobic, bo slysze jak na wybojach kola trą o nadkola :(

Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Re: W123 kilka pytan odnosnie Nivo

Post autor: Tomek »

Tak, olej ZHM - pisali o nim inni na poprzednim forum.
KrzysW123
Beczkolak
Beczkolak

Witam, dziekuje za odpowiedz, tak widzialem na innym forum (chyba na w210/pl , nie jest to reklama :P ) temat odnosnie Nivo ale wolalem sie upewnic, lepiej zapytac 3 razy niz spuszczacolej 2 razy:P
A tobie kolego o jakie poprzednie forum chodzi?
Ile litrow oleju wchodzi w uklad w123 TD ?
Mam nastepne pytanie , slyszalem opinie ze ,,w prl'u '' ludzie wywalali te gruchy z nivo i zakladali normalne amorki... jest to na pewno tanszy zabieg, ale jakie sa jego minusy, oprucz ,,braku auto-poziomowania ''?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Evangelicus
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 300TD 1979 r.

Post autor: Evangelicus »

KrzysW123, wymiana amortyzatorów NIVO na zwykłe to wcale nie jest taka prosta sprawa; właśnie to przerabiam, trzeci tydzień czekamy z mechanikiem na odpowiednie. Musi być na dole tzw. "motylek", a nie każde współczesne amory to mają. Rozwiązaniem pośrednim są amortyzatory do Mercedesów z lat 1960-69 (modele W110-W116), ok. 550 zł. za stronę. NIVO - 900 kilkanaście zł za stronę.
KrzysW123
Beczkolak
Beczkolak

Witam kolege Evangelicus'a , fajnie ze ktos zabiera glos w temacie, bo widze cisza na forum ze hej :P

Ciesze sie ze jest ktoś kto to przerabia, jak skonczysz bedziesz rzetelnym zródłem informacji dla nas wszystkich ;)
Jesli mozesz przedstaw kosztorys ;)
Nie wiesz ile tego oleju wchodzi do ukladu NIVO... 3-4l?
Awatar użytkownika
Evangelicus
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 300TD 1979 r.

Post autor: Evangelicus »

KrzysW123, litr wchodzi podobno jeden. Tak wiem od mojego mechanika. Jeśli chodzi o amory to w tej chwili utknąłem :( .
ODPOWIEDZ