from zero to... hero? W123 280E

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
kazios
Administrator
Administrator
Posiadany model W123: 300D '82r
Kontakt:

Re: from zero to... hero? W123 280E

Post autor: kazios »

może dziwnie to zabrzmi, w parowarze :)
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 280E

Post autor: Wojtek »

ja chcę zrobić jakieś zamknięte pudełko i tam doprowadzić parę z myjki parowej :)

a wracając do tematu:
małe odświeżenie zapasówki:

Obrazek Obrazek

Nigdy jeszcze nie czyściłem tak wiele razy felgi, aby uzyskać tak niezadowalający efekt. Koło potraktowałem wielokrotnie najbardziej żrącymi zasadami i kwasami jakie mam "w arsenale" , do tego kilkukrotnie tzw "deironizer". Decyzja zapadła - felgi pójdą do piaskowania (po sezonie) i lakierowania
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

stagnacja... i z mojej strony (zeszły miesiąc upłynął pod znakiem przygotowań do ślubu i wesela) i ze strony warsztatu (sezon urlopów)

Mi udało się w końcu kupić szybę przednią zieloną bez paska (nową :) ) oraz opony z rantem 195/70 r14 :)
Obrazek
Obrazek

w aucie niewiele zmiany - doszły reperaturki tylnych błotników, trwa pasowanie elementów, początki szpachlowania spawów, itd. Już nie pamiętam, czy pisałem, że kupiłem kiedyś listwy dolne, bo moje były poniszczone... w każdym bądź razie okazało się, że listwy były przyklejone nie dlatego, że były zniszczone mocowania, tylko dlatego, że ktoś naprawiając spód drzwi usunął otwory. Tak, że i tutaj zeszło trochę na odtworzenie ich.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Talar
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D 1980"
Kontakt:

Post autor: Talar »

Gdzie dorwałeś te opony z rantem? :D I jeżeli można wiedzieć to za ile.
Mercedes W123 240D 1980r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Kupiłem od użytkownika mercfan na forum w114-w115. Z tego co wiem to ma jeszcze do sprzedania takie na felgi 5.5 cala.l (ja mam rozmiar na 6 cali ).
dzinks
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: MB W123 230 CE

Post autor: dzinks »

witam,
czy można wiedzieć gdzie ? jakiś namiar na zakup przednich błotników. tez stoje przed dylematem, skąd wziąć błotniki, używka to porażka,jeszcze nie znalazłem a szukam bardzo długo, mój blacharz też mówi że zamienniki to lipa, ale nie mam innego wyjscia. kolega pisał , że jego całkiem nieżle pasują. prosze o namiar na sprzedawce, pozdrawiam
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Oj już nie pamiętam gdzie (możliwe że intercars, bo chyba blotniki kupowałem na miejscu a nie na zamówienie), ale każdy element blacharki kupowałem na zasadzie dzwonienia do wszystkich firm i pytania co mają na stanie, aż znalazłem u kogoś klokkerholma.
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

Na zdjęciach niewielki postęp. Ale pracy wykonany ogrom, do końca tygodnia auto powinno być w podkładzie

Obrazek Obrazek Obrazek

a mówią, że to kobiety mają dużo kosmetyków ;)
Obrazek
BECZKOWIEC
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Post autor: BECZKOWIEC »

Nie ty jeden tak masz, oczywiście jak kupie beczke to jeszcze powieksze kolekcje kosmetykow samochodowych. Co do zdjęcia to nie jest wszystko co mam jeszcze chyba 3 pasty mam w samochodzie tylko to zdjecie miałem już wcześniej a nie będę robil specjalnie kolejnego z cala kolekcja "czyscidel"
Załączniki
turtle2 kolekcja.jpg
Wojtek
Beczkomistrz
Beczkomistrz

pomału, pomalutku... ale cały czas do przodu :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ