Filtr powietrza plus osprzęt - 230E M102

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
cichyPWR
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E automat '78

Filtr powietrza plus osprzęt - 230E M102

Post autor: cichyPWR »

Mam kilka pytań :

1- Ostatnio grzebałem trochę przy filtrze powietrza i gdy go zdjąłem zauważyłem, że mam pękniete takie gumowe kolanko, które łączy obudowę filtra z pokrywą zaworów. Zaznaczyłem zielonym kolorem na przykładowym zdjęciu. Czy uszkodzenie tego elementu wpływa na coś ?

2- Czy założenie filtra stożkowego coś da? Jeżeli tak to jak to zrobić jak na zdj z czerwona pokrywą, czy jak na zdj z polerowaną? Nie stłumi to powietrza? Wtedy są 2 filtry tak?

3- Gdzie dostanę takie pierdółki jak właśnie te gumowe złączki, kolanka? Jak to się fachowo nazywa?
Załączniki
images.jpg
images.jpg (9.48 KiB) Przejrzano 744 razy
powymianiepokrywyff6.jpg
powymianiepokrywyff6.jpg (73.85 KiB) Przejrzano 744 razy
Mój dwuletni syn: tato my mamy ziółty brym z bremką - tzn żółty samochód z gwiazdą
Talar
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 240D 1980"
Kontakt:

Re: Filtr powietrza plus osprzęt - 230E M102

Post autor: Talar »

Co do kolanka, jest to tak zwana odma. Służy ona do odprowadzania powietrza spod pokrywy zaworów, by nie tworzyło się tam ciśnienie i nie wydmuchało uszczelek. Odma powinna być drożna, to najważniejsze, z tym kolankiem możesz jeździć, ale przydałoby się wymienić. Znajdziesz w sklepie od wody, albo rolniku. A dwa filtry, cóż, może i można, tylko zobacz jak auto się sprawuję, jak będzie za dużo powietrza, to będzie się dławił. :)
Mercedes W123 240D 1980r.
Fiat 126p 650E 1985r.
Volkswagen Golf I 1975r.
ODPOWIEDZ