schemat odplywow

Moderator: Tomek

ruperd
Beczuszkarz
Beczuszkarz
Posiadany model W123: 2.4d

schemat odplywow

Post autor: ruperd »

Witam wszystkich. Pilnie poszukuje schematow odplywu wody, najlepiej z calego auta. Dzisiaj zaczelo ostro padac i zauwazylem (trudno bylo nie zauwazyc) ze mi buty mokna i mam basen w bagarzniku. wydaje mi sie ze po konserwacji ktora przeprowadzilem ostatniej zimy moj "lakiernik", pozapychal odplywy gazeta i niestety ich nie powyciagal. Ostatnio znalazlem jeden korek gazetowy w odplywie wody spod korka paliwa wiec mysle ze reszrta bedzie tak samo zapchana.

z gorty dziekujemy za pomoc
ja i ruperd
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Re: schemat odplywow

Post autor: Tomek »

Spod korka wlewu paliwa idzie wężyk przez bagażnik i kończy się pod podłogą - zobacz czy nie jest gdzies przerwany i dobrze podłączony - musisz ściągnąć prawą obudowę nadkola i ściankę przed bakiem.
Normalnie do bagażnika w kieszeniach bocznych spływa woda - spod uszczelki tylnej szyby, są tam nawet gumowe korki z dziurkami.
Z przodu natomiast woda spływa wzdłuż słupka a i leci do podszybia, skąd spływa w dół. W komorze silnika też są odpływy wody - przy akumulatorze i analogicznie z drugiej strony w okolicach serwa/skrzynki bezpieczników na nadkolu. Muszą być drożne, a często się zapychają i tam najczęściej auto gnije. Jak zajrzysz pod przednie lampy to tam też są odpływy w takich wgłębieniach, również muszą być drożne.

Tyle mi w tym momencie przychodzi do głowy. Nie wiem czy będzie się dało znaleźć jakiś schemat odpływów.
Jak coś ktoś jeszcze wie, to też poproszę napisać, na pewno się przyda ;)

edit: przed remontem autka pamiętam że był w podłodze koreczek taki odpływowy na wysokości oparcia kierowcy :|
2. w każdych drzwiach są odpływy po bokach
ruperd
Beczuszkarz
Beczuszkarz

Dzieki za odpowiedz kolego ale mam do twej wypowiedzi kilka pytan:

był w podłodze koreczek taki odpływowy na wysokości oparcia kierowcy - troche nie wiem jak mam to interpretowac. jak wysoka jest twoja podloga lub jak nisko masz zamontowane oparcie?

temat odplywu z baku, ktory tak ladnie rozwinales mam juz przepchany i ladnie z niego "odplywa"

w moim poscie najwazniejszym pytaniem byly odplywy z bagarznika i podszybia bo leje mi sie po raczce do otwierania maski prosto na rog dywanika.
wydaje mi sie ze te odplywy o ktore mi chodzi, to te pod maska w miejscuy w ktorym chowa sie sprezyna i zawiasy maski. prosze o korekte w razie gdybym byl w bledzie lub potwierdzenia mojej teorii.

prosze nie odbierz mnie zle, ja tylko chce uzyskac informacje na poszczegulne tematy.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator

Przesyłam zdjęcie jak to u mnie wyglądało przed remontem - na górze zdjęcia jest korek odpływowy, natomiast na dole była zaślepka. http://imgur.com/SbYK4Je
Raczej było to zrobione fabrycznie, mogę przesłać zdjęcie jak jest zapaćkane bitexem :mrgreen:

Nie za bardzo rozumiem o jaką rączkę otwierania maski Ci chodzi.
Te odpływy pod maską gdzie chowa się sprężyna i zawiasy - tam najczęściej woda przedostaje się do kabiny pasażerskiej, zatyka się odpływ między nadkolem i ścianą grodziową, woda stoi, a potem ruda robi swoje.
ruperd
Beczuszkarz
Beczuszkarz

ok, moze zacznijmy jeszcze raz. Czy posiada ktos schematy odplywow wody lub czy mozna je znalezc w ksiazce serwisowej w123 sedan? tak sie sklada ze moge wejsc w posiadanie owej instrukcji.

yetitom - ta raczka otwierania maski to taka plastikowa wajcha do ktorej podlaczona jest linka uwalniajaca glowny zamek maski. najczesciej mozna ja znalezc po lewej stronie na prawo od zawiasow drzwi kierowcy i w dol od wlacznika swiatel (postojowych lub mijania)
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator

OK, już wszystko wiadomo, po prostu myślałem o języku maski, a potem mi nie pasowało do dywanika :D
Twoja teoria jest prawdziwa - woda przedostaje się przez jedną z opcji - np. przez dziurę pod skrzynką bezpieczników lub przez wiązkę podciśnień ze ściany grodziowej, podszybie z przodu, itd. Najczęściej gnije nadkole w takim miejscu (zobacz na zdjęciu u mnie też była woda w tym miejscu - sprawdź u siebie): http://imgur.com/Vlqv1FN

Szczerze wątpię, że w instrukcji będziesz miał schemat odpływów wody, ja mam sam naprawiam i instrukcję obsługi 240d mogę zerknąć czy jest.

Pytanie jeszcze takie - czy masz odsuwany szyberdach - jeśli tak to też powinny być od niego odpływy.
ruperd
Beczuszkarz
Beczuszkarz

mam szyber i nawet udalo mi sie znalezc odplywy ale nie mam pojecia jak sie do nich dostac. moim zdaniem trzeba zciagnac oslonke ze slupka (miedzy szyba przednia a drzwiami) by zobaczyc co tam sie dzieje ale troche boje sie tego dotykac bo na nieszczescie oddalem beczke do lakiernika ktory pieknie gadal a ch**a sie zna i przy skladaniu pokleil wszystko na jakies dziwne sylikony zamiast na klipsy jak w oryginale a tam gdzie sylikon nie trzymal to srubami kretyn lapal. tak mi tapicerke pokaleczyl ze myslalem ze go zabije chama, nastepna przyczyna moze byc nieszczelnosc uszczelki przedniej szyby bo zauwazylem ze woda stoi z dwuch stron. przed ta pseldokonserwacja nic takiego nie bylo, wszystko szczelne i sucho w srodku, a teraz kapie.

czytalem Twoje poprzednie porady na tym forum gdzie pisales o bagarzniku, ze woda ma odchodzic tymi koreczkami w zaglebieniach zaraz za nadkolem. czy to znaczy ze woda w bagarzniku bedzie zawsze? troche slabo ogarniete jak na niemiecka technologie.

chcialem tylko zaznaczyc ze nigdy nie zajmowalem sie remontami aut i o niektorych zagadnieniach nie mam pojecia wiec prosze o wyrozumialosc gdybym zadawal zbyt duzo pytan.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator

Z tego co pamiętam to przy odsuwanym szyberdachu rurka odpływowa idzie właśnie tam gdzie piszesz przez słupek A a później w dół między przednie drzwi a błotnik - jak otworzysz maksymalnie drzwi to powinieneś zauważyć końcówkę rurki (tak mi coś świta - w złomku którego już wywiozłem tak było).
Czytając o lakierniku - stwierdzić można tylko że szkoda samochodu..
Co do szyby - możesz mieć rację, jeśli szyba była wyciągana to mogło być tak że jest włożona źle z uszczelką i leci - do końca też nie wiem, bo:
w 115stce od mojego taty też jest podobna sytuacja - kropelki wody widać przy uszczelce wewnątrz przy szybie w narożniku i czeka nas prawdopodobnie wymiana uszczelki, szkoda by było wymieniać oryginalną szybę sekurita :D

Jeśli chodzi o bagażnik - po coś zrobili te korki w fabryce ;) Beczka to takie auto, że najlepiej by było tylko wyjeżdżać w dni suche i słoneczne, a na codzień trzymać w garażu. Jak widziałeś w poprzednim moim poście - nawet w środku w kabinie pasażerskiej był korek odpływowy pod fotelem kierowcy czyli woda też tam miała spływać.

PS. spoko - ja też się nigdy remontowaniem aut nie zajmowałem, pojęcia dużego też nie mam, ale po to tu jesteśmy żeby sobie pomagać ;)
ODPOWIEDZ