Demontaż boczków drzwi

Moderator: Tomek

Awatar użytkownika
cichyPWR
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E automat '78

Demontaż boczków drzwi

Post autor: cichyPWR »

Jak w temacie, jak zdjąć fachowo boczki, aby nic nie uszkodzić krok po kroku ?
Daje fotele, kanapę i boczki do szycia, ale muszę wszystko zdemontować i oddać.
Półka tylna tez ma jakieś dziwne mocowanie czy łatwo ją zdjąć po demontażu apteczki ?
Mój dwuletni syn: tato my mamy ziółty brym z bremką - tzn żółty samochód z gwiazdą
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posiadany model W123: W, S, C.

Re: Demontaż boczków drzwi

Post autor: Tomek »

Demontaż boczka polega na odkręceniu dwóch śrubek z niklowanej części przy "zamykaniu drzwi" - ten taki bolec :D korbkę opuszczania szyb zdejmujesz poprzez ściągnięcie najpierw plastika osłaniającego korbkę - wypychasz go od pokrętła w przeciwną stronę, a sama korbka ładnie później schodzi. Co dalej - ten taki podłokietnik za który się ciągnie drzwi żeby je zamknąć - trzyma się na dwóch wkrętach, trzeba je odkręcić. Jak już to zrobisz to bierzesz się za klamkę - musisz ściągnąć czarny plastik który jest za nią, podważasz od jednej strony delikatnie żeby go nie popsuć, a później odkręcasz śrubkę na której trzymie się ta niklowana ramka osłaniająca klamkę. Jeden wyjątek jest w drzwiach od pasażera z przodu - ta rączka/podłokietnik trzymie się jeszcze na wkręcie, więc odchylasz niklowaną osłonę klamki wzdłuż tej rączki i odkręcasz śrubkę. Jak już to wszystko zrobisz, czyli: korbka, podłokietnik, osłona klamki i osłona zamykania drzwi, to ściągasz boczek poprzez podważanie jakimś cienkim narzędziem tapicerki drzwi po bokach. Tylny boczek trzymie się z tego co pamiętam na 10 zatrzaskach, a przedni na 9. Jakbyś jakieś sobie uszkodził to musisz kupić te zatrzaski, jak co to pisz do mnie bo ja ich jeszcze trochę mam, pewnie mi zostanie jak powymieniam uszkodzone spinki.

Jakby coś było nie jasne to pisz - to tak na szybko.
Pozdro, Tomek

edit:
a co do półki tylnej - żeby ją wyciągnąć należy odkręcisz apteczkę - trzymie się na dwóch wkrętach, potem musisz ściągnąć oparcie kanapy tylnej (trzymie się na trzech śrubkach - dwa po bokach, jeden na środku). Oparcie po odkręceniu wyciągasz do góry w stronę tylnej szyby. Później wyciągasz tylną półkę do siebie i to tyle w tym temacie.
Awatar użytkownika
cichyPWR
Beczkofan
Beczkofan

ok dzięki teraz już opanuje temat :)
Mój dwuletni syn: tato my mamy ziółty brym z bremką - tzn żółty samochód z gwiazdą
Awatar użytkownika
cichyPWR
Beczkofan
Beczkofan

Wszystko opanowane, kana tylna u mnie jest na takie pomarańczowe "bolce" Trzeba je wcisnąć i już można ja wyciągnąć, a mam jeszcze pytanie jak zdemontować podłokietnik kierowcy ?
Trzeba wyjąć zaślepkę tą którą się wciska żeby go opuścić ?
done666
Beczkofan
Beczkofan
Posiadany model W123: 230E 102.980

Post autor: done666 »

musisz kolego odkrecic tyl fotela kierowcy, trzymajacy sie na 1 srubce i od wewnatrz, chyba 2 ktore trzymaja podlokietnik. pozdr
Awatar użytkownika
cichyPWR
Beczkofan
Beczkofan

Juz po bólu, dzięki za podpowiedzi, nowa tapicerka już na miejscu. Najwięcej problemu miałem z de i montażem rączki pasażera, szlag by trafil, takie patenty ze ho ho.

Sent from my Lumia 625
ODPOWIEDZ