Przywrócenie blasku W123 300d

Jeśli odbudowujesz swojego Mercedesa, zapraszam, podziel się z innymi relacją z naprawy. Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że czasami własnoręczne zmaganie się z rdzą, cieknącymi silnikami i lakierem jest dalekie od sztuki prezentowanej przez wytrawnych specjalistów i dlatego, zachęcamy tych co znają się na odbudowie do udzielania przyjacielskich rad i porad. Efekty nawet amatorskich zmagań jest czasami całkiem przyzwoity i niejednego już zaskoczył.

Moderator: Tomek

Juzeq
Beczkolak
Beczkolak
Posiadany model W123: 300D

Przywrócenie blasku W123 300d

Post autor: Juzeq »

Dobry wieczór:)

Jestem nowym użytkownikiem i chciałem wszystkich serdecznie powitać i życzyć wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem beczuni sprowadzonej ze słonecznej Hiszpanii. Auto z dość ciekawą historią. Należała do człowieka, który żyje z wypożyczania aut do różnych produkcji filmowych i grała w serialu o policjantach:-D
Myślę, że przez ostatnie 10 lat mogła być w ogóle nie jeżdżona. Licznik wskazuje na 287tyś.km. Stoi jeszcze na oryginalnych oponach na których wyjechała z fabryki. Ogólnie blacharsko jest bardzo ładny stan, jedynie drzwi pasażera są wgniecione i jest lekkie uszkodzenie na rancie tylnego błotnika, no i pewnie lakier wymaga odświeżenia. Odpala, ale przy temperaturze poniżej 5st z oporem. Przejechałem jedynie koło domu kawałek, bo niezarejestrowana, ale ogólnie wszystko działa. Na pewno do przejrzenia hamulce i zawieszenie. Z rzeczy, które zauważyłem, to lejący olej spod pokrywy zaworów i przy moście od strony wału napędowego. Środek ładny, tapicerka pewnie to ekoskóra, ale po przetarciu szmatką jak nowa, brakuje jedynie pasów z tyłu, nie działa podświetlenie zegarów, uszkodzona jest rączka od regulacji wysokości fotela kierowcy i radio nieoryginalne, ale bez panela. Brakuje też wyposażenia bagażnika-są tylko wytłoczki po bokach. Z wyposażenia standard plus manualna klimatyzacja, której nawet nie próbowałem włączyć, bo do ogrzybienia i pewnie uzupełnienia czynnika.
Jestem z ok.Obornik Śląskich i szukam w promieniu 50km warsztat, który przejrzy dokładnie moją beczunię, dokona niezbędnych napraw i pomoże mi ją doprowadzić do stanu cieszącego oko;-)
maciekpiti
Beczkomistrz
Beczkomistrz
Posiadany model W123: 300D i 200D i 240D

Re: Przywrócenie blasku W123 300d

Post autor: maciekpiti »

Przyjedz do Radomia ze Slaska tez chlopaki sie do mnie bujaja i kazdy wraca z bananem:)
ODPOWIEDZ